Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИМАМО ЛИ РАЗЛОГА ЗА СТРАХ? Несташица струје у Европи реалан сценарио - како да избегнемо рестрикције?

11.10.2022. 09:10
Пише:
Србија Данас/Блиц Бизнис
struja
струја / Извор: Фото: Shutterstock

Домаћинства у Србији су послушала савет надлежних и почела да штеде струју па је за првих девет дана октобра потрошено 3,2 посто мање киловата него у истом периоду прошле године. Ипак, ако би се сада, по овом просеку радио обрачун, право на умањење рачуна не би могло да се оствари.

Наиме, за мањи рачун, према закључку Владе Србије од 17. септембра, потребна је уштеда од најмање пет посто. Међутим, пошто је реч о пресеку за девет дана, има још времена да се достигне та магична цифра која би отворила врата за умањење од чак 15 посто. У овом пресеку има сигурно и домаћинстава која су остварили ту уштеду од пет посто, међутим, ако се гледа начелно, први дани октобра упозоравају да нисмо баш рационално трошили киловате, тим пре јер је и температура у посматраном периоду била виша за један степен.

Све у свему, може се рећи да српска домаћинства су почела да штеде стују али не довољно да би добили мање рачуне. А та умањења нису мала јер за уштеду у односу на исти месец 2021. године која је између пет и 20 одсто, попуст је 15 одсто. Истовремено они који потроше мање киловата у распону од 20 до 30 одсто, рачун ће им бити умањен за 20 процената. Најбоље би у обрачуну прошли они који уштеде више од 30 посто јер ће им исто толико и бити мање издвајање по месечном рачуну.

ЦРНА ГОРА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Од јануара никад већи скок струје

ЦРНА ГОРА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Од јануара никад већи скок струје

ГРЕЈЕТЕ СЕ НА СТРУЈУ? Ово су цаке које морате да знате - избегавајте ГРЕШКУ која пуно кошта

ГРЕЈЕТЕ СЕ НА СТРУЈУ? Ово су цаке које морате да знате - избегавајте ГРЕШКУ која пуно кошта

СРБИЈА ЋЕ И ДАЉЕ БИТИ ЗЕМЉА СА НАЈНИЖОМ ЦЕНОМ СТРУЈЕ! Вучић најавио: Ако буде поскупљења биће МИНИМАЛНО

СРБИЈА ЋЕ И ДАЉЕ БИТИ ЗЕМЉА СА НАЈНИЖОМ ЦЕНОМ СТРУЈЕ! Вучић најавио: Ако буде поскупљења биће МИНИМАЛНО

Да ти проценти у динарима нису мали потврђују и подаци које је на конкретним примерима недавно изнео Радован Станић, извршни директор за снабдевање електричном енергијом у ЕПС-у.

- Ако говоримо о просечном рачуну у зимском периоду, који је релевантан за попусте, он је за период од октобра 2021. до марта 2022. био на нивоу 401 киловат сат по домаћинству. Ако би домаћинство у истом периоду ове године остварило уштеду од 10 одсто то би значило укупно смањење око 980 динара. Они који уштеде 30 одсто ће значајно умањити рачун, тако да ова уштеда може ићи и до 2.200 динара. За оне који имају већу потрошњу од примера ради 2.000 киловат-сати, ако би се смањила за 10 посто уштеда би била на нивоу 7.500 динара или неких 28 одсто рачуна. Ако би се за 30 посто умањили киловати, онда би им тачун био мањи за 11.000 или 12.000 динара – навео је Станић за РТС.

Ипак, стручњаци кажу да је ова уштеда од 3,2 посто, за првих девет дана октобра, није задовољавајућа и да ако се настави овим темпом, мале су шансе да се одговорним понашањем потрошача, надокнади 15 посто недостајуће струје из домаћих ресурса. Другим речима, мораће да се увози и то по изузетно папреним ценама.

Жељко Марковић, лидер за сектор енергетике и ресурса "Дилојт Србија" сматра да мерама штедње у свим секторима, дакле не само код домаћинства, тај мањак може да се надокнади.

- Да ли ће се постићи циљ од 15 одсто по питању уштеде, зависи од тога колико ћемо бити озбиљни у њиховој примени јер је држава, за разлику од Европе, која је увела обавезне мере штедње и казне за њихово непоштовање, код нас одабрала приступ препоруке и стимулације штедње кроз попусте на рачуне за електричну енергију. Лично сматрам да је европски приступ, иако је мање популаран, бољи за постизање циљаних уштеда, док ће исправност нашег приступа бити проверена у наредним месецима. Ако не приступимо озбиљно штедњи, пошто је ситуација несташица у Европи реалан сценарио, врло лако се може десити и да иако држава обезбеди довољно пара за увоз струје, ње не буде на тржишту. У таквој ситуацији, иако не постоји жеља за увођењем рестрикција, оне би биле неминовне. Једини начин да се обезбедимо да до тога не дође је да смањимо потрошњу до нивоа који можемо да обезбедимо сопственом производњом - рекао је Марковић.

Из ЕПС-а индиректно потврђују наша сазнања али наводе да ће прецизни подаци бити познати за 10 дана.

- Вредност потрошње домаћинстава за октобар 2022. године биће позната тек 20. новембра до када Електродистрибуција Србије достави податке. Укупна потрошња за првих девет дана октобра је по диспечерским подацима мања је за 3,2 одсто у односу на исти период прошле године. Средња дневна температуре за првих девет дана октобра 2022. била је виша за један степен у односу на упоредни период 2021. године - кажу из ЕПС-а.