Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОД ИТ СТРУЧЊАКА ДО ЊИВЕ: Ко су Словенци који у Банату покрећу највећу органску фарму у Европи?

28.08.2021. 10:28
Пише:
Србија Данас/Блиц
Njiva
Њива / Извор: Профимедиа

Њихов пројекат у Војводини, рекла је недавно за словеначки дневник Дело Иза Логин, има једну сврху, а то је да омогући здраву храну за све људе.

Творци чувене видео игрице Токинг Том која је својевремено залудела цео свет, Словенци Иза и Само Login продали су компанију за милијарду долара и купили више од 4.000 хектара земљишта у Банату, на којој планирају да се баве органском производњом.

"ЈОШ НИЈЕ ОДЛУЧЕНО ШТА ЋЕМО СА НОВЦЕМ ОД ММФ" Огласили се из Министарства финансија - чека се званична одлука

"ЈОШ НИЈЕ ОДЛУЧЕНО ШТА ЋЕМО СА НОВЦЕМ ОД ММФ" Огласили се из Министарства финансија - чека се званична одлука

"ТОРНАДО ПРИЈАВЕ" ЗА ГАРАНТОВАНУ ПЕНЗИЈУ: Има ли решења за оне који имају године радног стажа, али не и примања

"ТОРНАДО ПРИЈАВЕ" ЗА ГАРАНТОВАНУ ПЕНЗИЈУ: Има ли решења за оне који имају године радног стажа, али не и примања

ЕРДОГАН ДАНАС У ЦРНОЈ ГОРИ: Пословна посета - турски држављани власници сваке треће фирме

ЕРДОГАН ДАНАС У ЦРНОЈ ГОРИ: Пословна посета - турски држављани власници сваке треће фирме

Да им је то намера, потврдио је и министар Бранислав Недимовић

- На 3.800 хектара они желе да успоставе органску пољопривредну производњу и то ће бити највећа платформа органске пољопривредне производње у Европи - рекао је Недимовић гостујући на ТВ Happy. Он је тада нагласио како се све више људи у Србији бави органском пољопривредном производњом, те да и сам зна све више оних који из ИТ сектора одлучују да се окрену пољопривреди.

Логинови су прави пример тога.

Пре 12 година основали су ИТ стартап а после низа покушаја да направи апликацију која би могла да им донесе новац, али и славу, успели у томе са Токинг Томом. Ова апликација, мачак који са вама разговара, кога храните и играте се са њим, доживела је врло брзо планетарну славу, а и данас на Јутјубу "мачак који прича" има чак 25,8 милиона пратилаца, а његови видео клипови бележе на десетине, поједини и стотине милиона прегледа.

Апликација је скинута више од три милијарде пута, а све то је његовим творцима из Словеније омогућило да направе профитабилну компанију Оутфит7 коју су 2017. продали кинеској компанији за милијарду долара. Тада су одлучили да се окрену неким другим стварима, а део њихове стратегије било је окретање органској производњи.

Због тога су у Србији основали и фирму Login еко, која се, према подацима из Агенције за привредне регистре бави гајењем жита, легуминоза и уљарица. Фирма је активна у Србији од 2016, последње две године под овим именом, а од ове године су на новобеоградској адреси у Булевару Зорана Ђинђића.

Њихов пројекат у Војводини, рекла је недавно за словеначки дневник Дело Иза Логин, има једну сврху, а то је да омогући здраву храну за све људе.

- Желимо да развијемо технологије и системе о томе како се органска храна може узгајати на великим фармама без компромиса, без да мора да се смањи профитабилност. Знамо да су органске фарме мале, али након три године тестирања ове године добићемо сертификат за органску производњу и постаћемо једна од највећих органских фарми у Европи - рекла је Login за Дело.

njiva
њива / Извор: Профимедиа

Објашњавајући да ће њихова фарма бити и највећа "мирна" фарма на свету, Login је рекла да то значи да неће користити никакве животињске препарате, ђубрива, па чак ни стајско гнојиво.

- Чак и да желимо да узгајамо храну са стабилним ђубривом у целом свету, то не би било довољно. Због тога је потребно пронаћи одржива решења. Ми сами производимо ђубриво од детелине, а један део њива је намењен за раст детелине која служи као ђубриво. Када берете пшеницу, косите детелину и пребацујете је на житно поље, ђубрећи тло. Мислим да то људи никада нису радили на тако великим површинама - рекла је Логин.

Она каже да је овај начин производње хране требало да започну Немци после Другог светског рата, када је криза глади морала брзо да се реши.

- Мислило се да ће заживети да би се превазишла криза, а да ће се затим фарма вратити у нормалу, са плодоредом. Али то се никада није догодило. Стручњаци упозоравају да, рецимо, земља у Немачкој или Енглеској која је најинтензивније експлоатисана, више неће бити плодна за тридесет година - рекла је Иза Login за Дело.

Логинови су основали и Фондацију логин5, на чијем сајту говоре о плановима са органском производњом у Србији. Њихова идеја је да, како истичу на сајту Фондације, њиховим примером органске фарме дају подстрек и локалном становништву, да их инспиришу да се здравије хране и да им покажу да одржива пољопривредна производња има своју перспективу.

Њихова органска производња коју започињу такође је прилика људима у Србији за посао, а визија њиховог, како истичу, амбициозног пројекта јесте успостављање једне велике пољопривредне методе која би била прихватљива за природу, али и људе, цео екосистем.

Од ИТ стартапа до њиве

Пре него што су основали своју фирму, Само Login је био један од директора у словеначком Најди.си, којег је 2007. купио Телеком Словеније. Као мањински акционар добио је део од те продаје и одлучио да направи стартап. Основао је компанију Оутфит 7, која је имала седиште у Лондону, али осам година након што су лансирали Токинг Тома који им је донео осим славе и титулу најбогатијих Словенаца, Логинови су одлучили да продају компанију кинеској фирми Зхејианг Јинке ентертејнмент и окрену су органској пољопривреди. Иза је по струци мастер компјутерских наука који је завршила на Универзитету у Љубљани, док је Само Login мастер компјутерских наука завршио на Универзитету у Марибору.