Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗВОДЉИВО И ИСПЛАТИВО: Кинези пружају подршку повезивању Дунава и Егејског мора

29.01.2018. 11:29
Пише:
Србија Данас/Политика
Moravski kanal
Моравски канал / Извор: СД/илустрација

Највећи проблем представљале би клисуре

Пекинг је спреман да пружи подршку разматрању реализације пројекта изградње канала Дунав – Морава – Вардар – Егејско море, уз сагласност и сарадњу Београда, Скопља и Атине, поручили су високи кинески државни званичници с којима се ових дана срео Томислав Николић, председник Националног савета за координацију сарадње с Русијом и Кином. Да су Кинези заинтересовани за спајање Дунава и Егејског мора није новост, јер је њихова компанија „Чајна Геџуба корпорејшн” 2013. године урадила студију која је показала да је изградња канала и изводљива и исплатива. И политичари у ове три државе су се позитивно изјашњавали о идеји старој 114 година, коју је у време свог председничког мандата ревитализовао Томислав Николић.

Последњи пут је о томе говорио председник Македоније Ђорђе Иванов. Он је крајем децембра прошле године позвао владу у Скопљу да оснује тим експерата и почне да ради са српским и грчким званичницима на реализацији тог пројекта. Према његовим речима, нема боље мере изградње поверења у региону од изградње балканског канала Дунав–Морава–Вардар.

Tomislav Nikolić
Томислав Николић / Извор: Фото:Тањуг/НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ЗА КООРДИНАЦИЈУ САРАДЊЕ СА РУСКОМ ФЕДЕРАЦИЈОМ И НР КИНОМ

После разговора с домаћинима у Београду у јануару прошле године Ципрас је рекао:

- Одлучили смо да наставимо своје значајне и велике идеје визионарског карактера. Како не би било забуне, одмах је објаснио да не мисли само на брзу пругу до Солуна већ и на идеју повезивања Београда и Солуна речним путем.

Стручњаци, међутим, немају исти став као политичари. Део њих сматра да је реч о мегаломанском и неисплативом пројекту који би донео више штете него користи. Али има и оних који мисле да би он донео велику добробит, како за становништво настањено у областима где би пролазио, тако и за читаве државе. Чињеница је и да је идеја о изградњи тог канала започета још почетком 20. века, урађено је мноштво пројеката, али нико до данас није успео да реализује ове замисли.

НОВЕ могућности за раст руске ИНДУСТРИЈЕ: Проширена америчка ЦРНА ЛИСТА И САНКЦИЈЕ

Како је својевремено објаснио професор Ненад Милеуснић, члан Одбора за економске науке САНУ, први пројекат изградње канала јавности предочен је још давне 1904. године. Изградио га је професор Универзитета у Београду Никола Стаменковић. Милеуснић је рекао да би се његовом изградњом скратио пут бродовима од Београда до Солуна и то за читавих 1260 километара. А колико је то економски исплативо указују подаци по којима је речни саобраћај више него двоструко јефтинији од друмског.

- Остварио би се не само јефтин и ефикасан транспорт људи и робе, него би се новим системом електрана који би се ту градио обезбедила знатна производња електричне енергије.Акумулацијом воде становништво би се снабдело питком водом која недостаје, а омогућило би се и наводњавање пољопривредног земљишта. Развио би се бањски туризам, изградила пристаништа у приобалним градовима - објаснио је Милеуснић.

Dunav
Дунав / Извор: Профимедиа

Међутим, извршни директор Института "Јарослав Чарни" Марина Бабић каже да постоје делови овог воденог тока од Дунава до Егејског мора, попут Сталаћке и Грделичке клисуре, на којима је тешко замислити изградњу канала на шта је указано и кинеским експертима који су радили студију 2013. године.

- У сливу Јужне Мораве постоји недостатак воде, тамо има пороблема и с водоснабдевањем становништва. Када је 1970. рађена студија планиране су акумулације које је требало да служе само за обезбеђивање воде за овај пловни пут, јер сваки пут кад се брод преводи преко преводнице постоји одређени губитак воде - објашњава Марина Бабић.

Велики успех: Министру Вујовићу уручена награда за економски развој

Највећи проблем би, како каже, ипак представљале клисуре, поготово Грделичка, где се већ гради ауто-пут. 

- Не могу да замислим да ту може да прође пловни пут, али Кинези су успели да ураде и теже ствари - каже Бабић.

И поред ових сугестија, Кинези су у својој студији, између осталог, закључили да је "пројекат изградње моравског канала кроз Србију изводљив и исплатив" и да има позитиван утицај "с обзиром да повезује западну и средњу Европу с Егејским морем и смањује трошкове транспорта, побољшава мобилност, безбедност и квалитет живота, повећава количину обновљиве енергије у систему, доноси економску корист и позитивно утиче на оптимизацију енергетске структуре у Србији".

Tomislav Nikolić
Томислав Николић / Извор: Фото:Тањуг/НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ЗА КООРДИНАЦИЈУ САРАДЊЕ СА РУСКОМ ФЕДЕРАЦИЈОМ И НР КИНОМ

Кинези сматрају да би све то позитивно утицало на развој индустрије, привреде и на запошљавање људи, чиме се повећа животни стандард у том делу Србије. Међутим, поједини македонски грађевинци тврде да би, уколико би се кренуло у изградњу канала Морава - Вардар - Егеј, биле потопљене велике пољопривредне површине у Македонији и најмање три месеца.

ЗАВРШЕН САМИТ У ДАВОСУ: Трамп дочекан ЗВИЖДУЦИМА, Вучић разговарао са Џаредом Кушнером

Према неким плериминарним проценама које су дали Кинези, вредност пројекта била би око 12 милијарди евра, а изградња би могла да се заврши за пет до седам година