ЈЕДИНА 3 СРПСКА ПРОИЗВОДА која су заштићена у свету: Нимало лак, али исплатив процес
Производи које и свет обожава
Само три производа из Србије - мед са Фрушке горе, бермет, и лесковачки ајвар досад су добили међународну ознаку квалитета, што њиховим произвођачима омогућава да их продају у иностранству.
На листи Завода за интелектуалну својину су још 34 домаћа производа са заштићеним географским пореклом, али је њихова лиценца ограничена само на Србију.
ЛЕПА ВЕСТ за српске пољопривреднике: Стиже новац из ЕУ, ево када ће моћи да се користи
СВИ УСЛОВИ СУ ТУ: Србију очекује велики бум у ОВОМ сектору!
Српски произвођачи недовољно користе могућности заштите географског порекла иако такви производи имају бољу цену на светском тржишту и бројне погодности за пласман.
Пирот је до сада заштитио пиротски ћилим и пиротски качкаваљ, међутим процес заштите производа, кажу, није нимало лак.
Од захтева за међународним признањем већина произвођача одустаје због дуге процедуре и огромних улагања за која, како кажу, немају новца.
- Најпре треба да имамо рецептуру прописану, затим треба да имамо одређену количину сировине, као и крајњег производа и да све то докажемо у одређеном поступку и да је све то баш тако како се прича о том производу - каже Весна Лазаревић, стручна сарадница градске управе Пирот.
И процес заштите домаћег ајвара, кажу Лесковчани, трајао је дуго.
- Три године је трајао поступак заштите, међутим све то је уродило плодом. Повећана је производња овог производа, са 30.000 јединица на неких милион јединица, што много, првенствено у привредном смислу, значи за овај крај. Многи данас овде од тога живе - каже Горан Јовић, в.д. директора Регионалне привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.
У току је и израда елабората за добијање ознаке заштићеног географског порекла за ужичку говеђу пршуту. Сјенички крај најпознатији је по квалитетном сиру, а тајна је у аутентичној рецептури.
Добра удружења најлакши су начин да мали произвођачи пласирају своје производе на тржиште. Ови производи су, по правилу, скупљи од осталих, а увођењем контролних маркица, купцима се гарантује врхунски квалитет. Заштићени производи су под контролом надлежних инспекција, а Министарство пољопривреде пружа низ мера подршке њиховим произвођачима.
- Имамо систем рефундирања, где се рефундира између педесет до 65 одсто за производњу оваквих производа у области пољопривреде на одређеном подручју. Имамо и за трошкове сертификације рефундирање. И оно што је можда најважније, да приликом рангирања за подизање објеката или куповину потребне опреме за производњу, значајну предност имају произвођачи производа са заштићеним географским пореклом у односу на све друге произвођаче - каже Бранислав Ранкетић, руководилац групе за квалитет и декларисање хране у Министарсту пољопривреде.
Купци, посебно они са богатих тржишта, све више траже квалитетне производе, са специфичним и другачијим карактеристикама. У Европској унији до сада је заштићено 1.300 производа, а најбољи пример су Француска и Италија.