Једна грешка вас може дебело коштати: Фрижидер им потрошио силну струју, а онда су сазнали да је баш ово проблем
Куповина новог фрижидера често значи и улагање од неколико стотина евра.
Баш зато није пријатно када већ после месец дана приметите квар или необично понашање уређаја.
Управо то се догодило једном Београђанину у чијем се фрижидеру, рекламираном као „Но фрост“, врло брзо створила санта леда. Прави „глечер“, како је описао.
На први поглед, проблем је изгледао као грешка произвођача. Међутим, трагајући за узроком, власник је дошао до неочекиваног открића: кривац је била – лубеница.
Како настаје лед и зашто је лубеница проблем
Иако „Но фрост“ системи спречавају залеђивање вентилацијом и равномерним распоредом хладног ваздуха, храна прислоњена уз задњи зид фрижидера може блокирати циркулацију. Када се то догоди, влага из намирница кондензује се и формира лед.
Посебно су проблематичне велике и сочне намирнице попут лубенице. Близина зида и велика количина влаге створиле су услове за формирање комада леда, и то баш у фрижидеру који би требало да такве појаве спречи.
Након што су намирнице одмакнуте од зида и санта отопљена, проблем се више није понављао.
Шта потрошачи морају да знају
Стручњаци саветују:
– Никада не наслањајте велику и сочну храну директно на задњи зид фрижидера.
– Оставите бар 2–3 цм простора да би хладан ваздух могао несметано да циркулише.
– Редовно проверавајте да ли је унутрашњост фрижидера сува и да нема кондензације.
– У супротном, може доћи до стварања леда, већег оптерећења за мотор, па чак и до повећане потрошње струје.
Фрижидери са ознаком Но фрост нису „чаробни“ – и даље зависе од начина на који их користимо. Лубеница, краставци или било која друга намирница богата водом могу да изазову проблем ако се ставе уз зид уређаја.
Дакле, ако желите да ваш нови фрижидер потраје, пазите где одлажете лубеницу – може вам уштедети и нервирање и новац, пише Телеграф.