Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈОШ ДВА ДАНА ЗА ПРИЈАВЕ: За стартап компаније до 15.000 "швајцараца"

23.01.2021. 15:04
Пише:
Танјуг
švajcarci
швајцарци / Извор: Shutterstock

Стартапови за убрзани развој иновативних идеја, производа и услуга могу да добију до 15.000 "швајцараца".

Научно-технолошки парк Београд ће у наредне четири године финансијски подржати развој 100 стартап компанија, са укупно два милиона швајцарских франака (Ц ХФ) које је обезбедила Влада Швајцарске, а рок за пријаве истиче 25. јануара.

Дрим-тим Mozzartovih генијалаца

Дрим-тим Mozzartovih генијалаца

ОПТИМИСТИЧНЕ ПРОГНОЗЕ ЗА ТУРИЗАМ: У овој години почиње опоравак, могуће повећање прихода

ОПТИМИСТИЧНЕ ПРОГНОЗЕ ЗА ТУРИЗАМ: У овој години почиње опоравак, могуће повећање прихода

НАГРАДНА ИГРА "УЗМИ РАЧУН И ПОБЕДИ" Данас прво извлачење дугог круга

НАГРАДНА ИГРА "УЗМИ РАЧУН И ПОБЕДИ" Данас прво извлачење дугог круга

Стартапови за убрзани развој иновативних идеја, производа и услуга могу да добију до 15.000 "швајцараца".

Директорка НТП Београд Гордана Даниловић Грковић каже да је пројекат подршке (Технопарк Србија 2 - подстицање извоза кроз развој технолошких паркова) укупно вредан 3,75 милиона швајцарских франака, а да је од тога два милиона намењено директном развоју стартапова преко научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку.

Додаје да ће, ипак, сва средства за стартапове бити додељена преко НТП Београд, као и да програм обухвата интензивне обуке за развој бизниса, менторство, као и финансијску подршку до 15.000 Ц ХФ.

Она подсећа да је крајем године НТП Београд уз подршку Владе Швајцарске расписао јавни позив за тај програм подршке стартап тимовима и компанијама за убрзан развој иновативних производа и услуга у најранијим фазама развоја. Средства помоћи намењена су покривању трошкова у изради прототипа, развоју бизнис модела, истраживању тржшта, тестирању првих купаца, заштити интелектуалне својине и осталих трошкова везаних за развој нових производа или услуга.

Осврћући се на претходну годину каже да се на почетку пандемије чинило да ће стање у којем се нашла земља доста утицати на економију, али да се показало нешто сасвим супротно.

- Почетком 2020. смо добили пуно опреме од Владе Србије која на почетку пандемије није била ни инсталирана. Недостајали су визири и доста медицинске опреме, а наша заједница је препознала да може много тога да уради. Кренули су са штампањем визира, а за непуна два месеца је одштампано 15.000 визира у лабораторијама НТП и то на опреми која није за то намењена - истакла је она.

Додаје да су, на позив Фонда за иновациону делатност да се развијају нови производи у заштити од ковида-19, две стартап компаније из НТП Београд добиле средства за производњу првог српског респиратора и заштитних маски.

Криза је шанса за иновације, истиче Даниловић Грковић и напомиње да су у предходној години три стартап компаније добиле грант од Фонда за иновациону делатност.

Нагласила је да је то велики резултат, ако се узме у обзир да је 2020. била тешка година.

Даниловић Грковић каже да је посао те установе да стартап компанијама пруже помоћ да од идеје што брже развију бизнис и дођу до бесповратних средстава (грантова).

- Иновације су те које доносе додату вредност, које су конкурентне на глобалном тржишту и ако су успешне од њих има корист цела земља - истиче директорка НТП.

Најављује да ће у наредне три године та установа својим знањем и искуством подржати технолошке паркове у Нишу и Чачку. Истиче да Србија има велики потенцијал за иновације, а посебно у образовању. Прецизира да тренутно у НТП Београд има више од 70 компанија и 800 инжењера и додаје да је до сада кроз ту установу прошло 100 компанија које извозе у 40 земаља света.

Појашњава да неке компаније порасту јако брзо и изађу из парка, јер та институција не може да им омогући даљи раст.

"Ово је први НТП у Србији, пуно радимо и створили смо брзе резултате, а паралелно смо развијали услуге за компаније, развој иновација како би могли што пре да имамо резултате", каже она.

Истакла је да постоји добра сарадња те установе са НТП у Трсту и Љубљани, а посебно издваја сарадњу са швајцарском владом.

Наводи да се НТП Београд финансира већим делом из сопствених средстава, а делом из будзетских и из међународних пројеката.

Основан је 2015. у партнерству Владе Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Града Београда и Универзитета у Београду.

Једна од успешних стартап компанија у оквиру НТП је Линпеј (LeanPay) која је развила платформу за продају на рате, каже њен оснивач и директор Миша Живић.

Компанија тренутно ради на словеначком тржишту, додаје и најављује да ће пословање у овој години бити проширено на хрватско тржиште, а можда и тржиште Србије.

- Ми помажемо трговцима и потрошачима да врло једноставно преко дигиталне апликације могу да дођу до брзог кредита како би неку робу платили на рате - појашњава Живић.

Прецизира да помоћу те апликације може да се плати у радњама које са том компанијом имају потписане уговоре и додаје да на словеначком тржишту имају склопљене уговоре са више од 250 фирми. Истиче да је у предходној години захваљујући е-трговини раст фирме био већи од очекиваног, док су неки планови за ширење компаније због корона вируса одложени.

Живић је додао да та компанија ради четири године и има 25 запослених.