Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ЈЕ ПАНДЕМИЈА УГРОЗИЛА ЈЕДАН ОД НАЈЛЕПШИХ ПОСЛОВА: Рећи ћете "да" али тек почетком пролећа

10.12.2020. 10:06
Пише:
Србија Danas/Biznis.rs
venčanje
венчање / Извор: Профимедиа

Маријана Вукадин је организацијом венчања почела да се бави замишљајући свој посао из снова.

Једна од омиљених традиција у Србији ове године је потпуно измењена.

Пандемија је на венчања и организаторе истих утицала тако да већина оних који се тиме баве размишља да стави кључ у браву.

ОПЕТ АКТУЕЛАН "СТАН НА ДАН": Млади пронашли начин да праве журке упркос мерама?

ОПЕТ АКТУЕЛАН "СТАН НА ДАН": Млади пронашли начин да праве журке упркос мерама?

ПАПРЕНА ЦЕНА КОРОНЕ: Фискални савет земље проценио корона-кризу на 60,8 милијарди евра

ПАПРЕНА ЦЕНА КОРОНЕ: Фискални савет земље проценио корона-кризу на 60,8 милијарди евра

КО ЈЕ СВЕ НА СПИСКУ ЗА ДОДЕЛУ ПОМОЋИ ОД 5.000 ДИНАРА? Једна група пензионера мораће да сачека следећу расподелу

КО ЈЕ СВЕ НА СПИСКУ ЗА ДОДЕЛУ ПОМОЋИ ОД 5.000 ДИНАРА? Једна група пензионера мораће да сачека следећу расподелу

Маријана Вукадин је организацијом венчања почела да се бави замишљајући свој посао из снова.

- Увелико у свету су wedding планери тада већ били необавезни део сваког венчања, код нас је те давне 2005. године, још увек све било у духу традиције, венчања су спремали само младенци уз помоћ родитеља и најближе фамилије. Одатле је и настала идеја да нешто ново чега у Србији нема или је тек било у самим почецима, баш ја започнем - почиње причу Марија Вукадин власница компаније "Само кажи да".

Џенифер Лопез као инспирација

- Филм са Џенифер Лопез ми је створио идеалну слику wedding планера. Сада после 15 година рада схватам да је то посао са пуно стреса, пуно физичког рада  и веома одговоран посао, али није ми жао, и даље имам велику љубав према том послу и не бих га мењала ни са једним другим послом - наводи Маријана.

Сама Организација венчања још увек није толико заступљена на нашем тржишту.

- Целокупну организацију нам препуштају странци или наши људи који живе у иностранству, а на сву срећу Београд је за њих занимљив град и одлучују се да тај дан прославе баш код нас. Тако да годишње око 15-20 венчања је само организација, а око стотинак венчања је декорација тј. уређење простора и помоћ у неким сегментима организације, којим се ми такође успешно бавимо уз организацију венчања - каже власница фирме "Само кажи да".

Venčanje
Венчање / Извор: Профимедиа/илустрација

Скупа свадба не гарантује увек и добар провод

Венчања у Србији су све више налик онима са филмова. Младенци све више од традиције иду ка уживању. Многи за свој најлепши дан потроше и доста новца.

- Да ли ће свадба бити скупа зависи од прохтева младенаца и наравно величине славља. Ако узмемо просек за свадбу од 100 званица, распон може бити од неколико хиљада евра за све потребно на једном венчању,  па до неколико десетина хиљада евра за луксузне свадбе, на којима можда гостују популарни музички извођачи, слави се у скупим ресторанима, декорација је са много природног цвећа - каже Маријана Вукадин.

Музика је набитнији фактор код наших људи на свадби, на томе не штеде, као и на венчаници.

- А, ако ипак морају да уштеде, то је на ставкама које и нису неопходне, праве баланс да ли ће урадити цветни аранжман од 2.000 динара или од 10.000 и тако око свих детаља декорације где могу да бирају производ у зависности од цене - наводи Маријана.

Венчања која организују странци у Србији углавном се доста разликују од свадби домаћих младенаца.

- Разликују се, по току свадбе и обичајима, код странаца некако све има свој ред, кад се једе, кад се седи, кад се игра, кад су говори, много је правила, а код нас је то мало другачије. Све је некако весело, кад крене музика људи се опусте и битна је највише та атмосфера и да се добро проведу. Наша венчања су спонтанија - каже Маријана.

- Најскупље је било једно венчање наших људи који живе у Аустралији, њима је тај дан био све у животу, нису штедели да испуне себи своје жеље и замисли. Само је цвеће коштало колико и једна просечна свадба у Србији. Могу рећи да је то венчање било као из америчких филмова - присећа се она.

Организација венчања може бити сталан посао

venčanje
венчање / Извор: Профимедиа

Фирме које желе озбиљно да се баве организовањем венчања од тога могу у Србији и да живе.

- Још увек има људи који тај посао раде као хоби или допуну основном послу, па то још није дошло на ниво као у свету, али мислим да неколико фирми у Србији уз моју фирму, подижу овај посао на висок ниво и светски стандард. Наравно, како наша земља нема стандард као неке друге земље, не можемо доћи до тога да наше свадбе изгледају као у америчким филмовима и коштају неколико стотина хиљада евра, али са оним са чим располажемо у Србији смо на одличном путу - објашњава власница фирме "Само кажи да".

Пандемија је потпуно угрозила рад организаторима венчања

Неколико месеци пре него што је почела пандемија, био је период када се свадбе не организују. Таман када је дошло пролеће, почело је ванредно стање и увођење епидемиолошких мера.

- Од новембра 2019. до децембра 2020. апсолутно не радимо ништа. Много се фирми затворило, ја још увек опстајем уз неке кредите, капаре младенаца за следећу годину, али ако свадбе не крену са пролећем нажалост и ја и моји запослени ћемо морати да се повучемо из овог посла и да чекамо боље дане. Покушавамо нешто друго да радимо, али године у венчањима, рођенданима, прославама, вам вуку размишљања и идеје само на ту страну и тешко је пребацити се на било шта друго што није у вези са слављем кога сада нема. Надамо се да ће се пандемија са пролећем зауставити и да ћемо ми напокон моћи да се радујемо новим венчањима и свему лепоме што нас посао носи - закључује Маријана Вукадин.