Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО НА ОДМОР ОВЕ ГОДИНЕ: Аутобусом, колима или авионом? Шта најмање кошта, и новца и живаца

20.06.2020. 20:47
Пише:
Србија Данас/Телеграф
odmor
одмор / Извор: Профимедиа

Свака земља у свом темпу отвара границе за суседе и остале државе, мада се и та нова правила мењају у складу са тим како се зараза шири

Раније смо, чини се, више имали дилему где ћемо на одмор, море, планину, него којим превозним средством ћемо стићи до тамо или са ким ћемо путовати. Сада је све битно. После короне наступило је ново доба, а то значи и нове мере које се односе на све сфере нашег живота, па и на путовања.

ГРЧКИ ТУРИЗАМ У ОЗБИЉНОЈ КРИЗИ: Катаклизма у односу на прошлу годину! Са 544 милиона пали на седам

ГРЧКИ ТУРИЗАМ У ОЗБИЉНОЈ КРИЗИ: Катаклизма у односу на прошлу годину! Са 544 милиона пали на седам

ПЛАЖЕ НА ХАЛКИДИКИЈУ ПРАЗНЕ, А ЕВО КАКВЕ СУ ЦЕНЕ: Намирнице мало скупље него у Србији, а ово више НЕ НАПЛАЋУЈУ

ПЛАЖЕ НА ХАЛКИДИКИЈУ ПРАЗНЕ, А ЕВО КАКВЕ СУ ЦЕНЕ: Намирнице мало скупље него у Србији, а ово више НЕ НАПЛАЋУЈУ

ОД БЕОГРАДА ДО БЕЧА ЗА ДВА САТА: Нови возови повезали би целу Европу, а ова линија би ишла кроз Србију 350км/х

ОД БЕОГРАДА ДО БЕЧА ЗА ДВА САТА: Нови возови повезали би целу Европу, а ова линија би ишла кроз Србију 350км/х

Свака земља у свом темпу отвара границе за суседе и остале државе, мада се и та нова правила мењају у складу са тим како се зараза шири. Ипак, ако сте одлучили да ове године, барем у неком тренутку, одмор проведете ван Србије, требало би да имате на уму неке чињенице.

Пре поласка на пут, свакако је савет да обавезно проверите све услове уласка у државу у коју сте се упутили преко званичних сајтова њихових државних органа или дипломатско-конзуларних представништава у Србији.

Доносимо вам детаљан преглед о томе чиме вам се највише исплати да путујете у 2020. Шта вас кошта најмање, и када је реч о новцу, али и кад се ради о живцима и стресу.

gepek
гепек / Извор: Профимедиа

Кола

Одлазак на одмор аутомобилом је за многе први избор, из више разлога: комфор, флексибилно време путовања, паузе по потреби и томе слично. Иако још увек није дефинисано да ли су маске у сопственом возилу неопходне, препорука је да их имате и користите на граничним прелазима, пумпама. Ако сами планирате пут, обезбедите и дезинфекционо средство.

Такође, пре пута уплатите путно осигурање, али имајте у виду да оно не покрива лечење од вируса Covid-19. Подразумева се детаљан технички преглед возила пред одлазак на пут, што је додатни трошак за ваш планирани буџет, као и сипање горива. Ако путујете с децом млађом од 12 година, проверите да ли су седишта за њих одговарајућа.

Обратите пажњу и на ово: дете млађе од 12 година не сме седети на предњем седишту; изузетак је дете млађе од 3 године, уколико се превози у дечијем седишту окренутом уназад на сувозачевој страни, и само уколико се ваздушни јастук може механички искључити. Дете до 5 година старости на задњем седишту мора седети у дечијем седишту, прилагођеном његовој висини и тежини. Деца од 5 до 12 година могу седети у ауто бустеру, везана сигурносним појасом.

Предност вожње колима је што можете упалити климу, стати по потреби, и делити простор само с неколико блиских особа. Према искуству неких наших туриста који су стигли у Грчку, преко Бугарске, на прелазу КУЛАТА су им тражили мобилни телефон једног од путника из возила, и питали где тачно путују и колико тамо остају. На граници с Бугарском се попуњава одређена документација, а свакако је потребно да се због гужви наоружате стрпљењем.

autobus
аутобус / Извор: Профимедиа/илустрација

Аутобус

Ако желите да резервишете карту за аутобус, ове године ћете то можда морати да учините раније него претходних пута. Иако добар део српских туриста у 2020. неће напуштати земљу, ипак је боље да будете припремљени, јер аутобуси у пост-корона периоду могу да примају само 50 одсто свог капацитета.

Ношење маски у аутобусима је обавезно, и то је оно што је до вас. На туристичким агенцијама и превозницима је да обуче своје раднике да препознају основне симптоме вируса Covid-19 и да поступају у складу с прописима земље у коју воде путнике.

Код врата сваког аутобуса мора да буде обезбеђено дезинфекционо средство за путнике и особље, а једно место поред путника мора да буде слободно, што је добра ствар, нарочито ако су путовања дуга. Осим тога, возачи су добили налог да редовно проветравају возила, што је такође добра вест за путнике.

Препорука је да се клима не пали, што је минус ако сте навикли да се расхлађујете само на овај начин. На крају сваке вожње, аутобуси би требало да се детаљно дезинфикују. Када путујете организовано, на пример, с агенцијом - плус је и то што ћете од особља добити детаљна упутства, па не морате сами да истражујете или размишљате да ли ће вас вратити с границе због неког пропуста.

Када идете аутобусом, ваш финансијски трошак за превоз се завршио оног тренутка када сте купили карту. Не морате даље да размишљате о бензину или евентуалним незгодама на путу.

Unutrašnjost aviona
Унутрашњост авиона / Извор: Профимедиа

Авион

Ако вам је ово превозно средство и пре пандемије било "компликовано", јер морате раније да стигнете на аеродром, до којег путујете дуго, да се чекирате адекватно, планирате пртљаг у сваки центиметар, као и то шта ћете понети, онда ће вам у пост-корона стању све деловати још горе, ригорозније.

За разлику од аутомобила и аутобуса, у авион као што већ знате - не можете унети много тога, а сада важе и ова правила. Прво и основно, нема уласка у авион, па чак ни на аеродром, без маске.

Један путник из Америке је одбио на стави маску и није му дозвољено да уђе у летелицу. Иако тренутно нема закона који налаже да је ношење маске обавезно, авио-компаније имају право да спроводе своју политику зарад опште безбедности. Мана је и то што из авиона немате где да изађете, све док не слети на аеродром, а позитивно је свакако што ће капацитет путника такође бити смањен.

Имајте на уму и да ће, како кажу стручњаци за путовања, авионске карте бити скупље након укидања блокаде, јер се многе компаније боре за опстанак. Додуше, неки нискобуџетни превозници наставиће да играју на карту повољних цена, како би "потукли" конкуренцију, али се суочавају с изазовом везаним за дистанцирање у авиону, па ће моћи да приме мање путника.

Пре неколико дана, на два главна аеродрома у Грчкој (Атина и Солун), слетело је укупно 39 авиона, са 3.240 путника, а 11 се сматрало "високоризичним". Путници су морали да ураде тест на Covid-19, и да остану у хотелу док се не објаве резултати.

Око 1.560 путника са ових 11 летова било је подвргнуто тестовима, тако да имајте у виду да је приликом колективних путовања и то проблематика. Довољно је да се један путник с вашег лета сматра ризичним, и да "повуче" целу групу са собом.

Ако путујете у Грчку ове године, шта кажу цифре?

Plaža u Grčkoj
Плажа у Грчкој / Извор: Профимедиа

Кола:

Београд (Бубањ Поток) - Димитровград - Софија - Кулата (Промахонас) - Серес - Кавала - Керамоти - Лименас је најкраћа и најповољнија траса за Тасос. Путарина у једном смеру кошта око 11-12 евра за прву категорију возила.

Ако путујете преко Бугарске, онда из Београда имате једну путарину код Ниша (800-900 РСД), као и трошак за вињету (за возила до 3,5 тоне, месечна вињета кошта 15 евра). Важно је напоменути да за кола не постоји једнодневна вињета.

Вожњом преко Бугарске штедите око 20 одсто путних трошкова (краћа траса, мања потрошња горива), али рачунајте на "уска грла" и гужве. На делу пута кроз Бугарску има неколико бензинских пумпи са одмориштем, а цене горива не одскачу много од наших. Керамоти је обично место где прелазите на трајект, а до њега из Београда имате око 830 км.

Трајект до Тасоса кошта 15 евра за кола, и два евра по особи, па те цене придодајте трошковима за бензин и све остало. Дакле, ако просечан ауто потроши око 6 литара бензина на 100 км, то значи да му треба око 50 литара бензина до Керамотија. Трошак: око 50 евра у једном правцу. Дакле, само за гориво вам треба укупно 100 евра.

Аутобус:

У цену аутобуске карте до Тасоса најчешће је урачуната и цена карте за трајект. Цене повратних карата за одрасле иду од 60 до 90 евра, у зависности од тога из ког града путујете. Повратна карта са поласком из Новог Сада је око 90 евра, из Београда 75 евра, а из Ниша 60 евра.

Авион:

Из Београда авионом можете стићи само до Солуна или Атине, а одатле се организовати за превоз до Керамотија одакле креће трајект за Тасос, што уме да буде незгоднија варијанта. У сваком случају, ваш одабир за летовање може бити и неко друго место у близини ових градова.

Актуелна цена карте у једном смеру за правац Београд - Атина, у периоду крај јуна-почетак јула, кошта од 300 евра, ако идете националним авио-превозником. Лет траје сат и по времена, и директан је.

"ТУРИСТА ЈЕ ТОЛИКО МАЛО ДА ИХ СВЕ ЗНАМ НАПАМЕТ" Власник бара у Неос Мармарису о овогодишњој сезони

"ТУРИСТА ЈЕ ТОЛИКО МАЛО ДА ИХ СВЕ ЗНАМ НАПАМЕТ" Власник бара у Неос Мармарису о овогодишњој сезони

Италијани покушавају да спасу туризам користећи ИСТИ МЕТОД КАО СРБИЈА: Да ли ће и њима то помоћи?

Италијани покушавају да спасу туризам користећи ИСТИ МЕТОД КАО СРБИЈА: Да ли ће и њима то помоћи?

ВАЖНО ЗА СВЕ ТУРИСТЕ: Обратите пажњу када идете на летовање, због овог прекршаја можете платити и до 1.500 ЕВРА

ВАЖНО ЗА СВЕ ТУРИСТЕ: Обратите пажњу када идете на летовање, због овог прекршаја можете платити и до 1.500 ЕВРА

ГРЦИ ЈЕДВА ДОЧЕКАЛИ ТУРИСТЕ ИЗ СРБИЈЕ: Гостију нема, лежаљке и сунцобрани махом за џабе, а ево колико шта кошта

ГРЦИ ЈЕДВА ДОЧЕКАЛИ ТУРИСТЕ ИЗ СРБИЈЕ: Гостију нема, лежаљке и сунцобрани махом за џабе, а ево колико шта кошта

УЛАЗАК У ХРВАТСКУ САМО УЗ ДОКАЗ: Грађани Србије морају имати посебан разлог за путовање у суседну државу

УЛАЗАК У ХРВАТСКУ САМО УЗ ДОКАЗ: Грађани Србије морају имати посебан разлог за путовање у суседну државу