Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ево како да се преселите у Немачку и добијете њихово држављанство

08.06.2018. 15:19
Berlin
Берлин / Извор: Профимедиа

Једна од најпожељних земаља за живот и рад

Немачка је због доброг животног стандарда постала једна од најпожељнијих земаља тако да није изненађујуће што се све већи број људи одлучује на живот баш у тој земљи!

Ако планирате да се преселите у Немачку због посла, брака, потраге за бољим животом или неког другог разлога, сигурно се питате које све кораке је потребно да преузмете да бисте успели у свом циљу. Представљамо вам кратак водич како да отпочнете нови живот у све популарнијој земљи.

Услови за добијање визе

Уколико сте пронашли посао или уписали студије у Немачкој прво што је потребно да урадите јесте подношење захтева за добијање одговарајуће визе у Амбасади Немачке у Београду.

Захтев за визу обавезно се подноси лично на шалтеру амбасаде, а од личног појављивања су изузета само деца до три године старости. Термини се заказују путем интернета на сајту немачке амбасаде. На сајту постоје веома детаљне процедуре за добијање радне визе зависно од степена образовања и врсте занимања.

Berlin
Берлин / Извор: Профимедиа

За све врсте виза потребни су пасош, попуњен захтев, три фотографије и плаћена такса. Подносиоци захтева за радну визу такође могу да поднесу захтеве за визу за супружника и малолетну децу на основу спајања породице.

Такође, особе чији будући брачни партнер живи и ради у Немачкој, без обзира на то да ли има држављанство или само дозволу боравка, имају право да поднесу захтев за одобрење визе за склапање брака у Немачкој. Рок за обраду захтева је најчешће девет-десет недеља од тренутка предаје, а некада и дужи.

Како добити немачко држављанство?

Ако сте се већ одлучили за живот у Немачкој сигурно вас интересује и то како можете да добијете њихово држављанство. Да бисте добили немачко држављанство потребно је најпре да испуњавате неколико услова. Први је да живите легално у Немачкој најмање осам година и да имате трајну дозволу боравка у Немачкој или ЕУ. Треба да сте запослени и да имате довољно средстава да издржавате себе и породицу без коришћења било какве социјалне помоћи. Затим је потребно да поседујете довољно знање немачког језика – минимум Б1 ниво. Треба да прођете и тест натурализације чиме доказујете познавање немачког правног и друштвеног система. Услов је и да нисте кривично гоњени или осуђивани. Уколико сте осуђивани или сте под истрагом у Немачкој или некој другој земљи - морате о томе обавестити органе надлежне за одобравање држављанства. Треба и да прихватите законе и устав Савезне Републике Немачке односно написмено и усмено да изјавите да ћете поштовати немачки устав и законе. Неопходно је и да се odreknete prethodnog држављанства осим ако имате држављанство неке од чланица ЕУ или Швајцарске којима је дозвољено да задрже своје старо држављанство.

Најтраженија занимања у Немачкој

Stetoskop
Стетоскоп / Извор: Профимедиа

Сигурно сте већ упознати са чињеницом да су у Немачкој веома тражени радници из иностранства, а нека од најтраженијих професија су лекари, фармацеути, медицински техничари, неговатељи старих лица, ИТ стручњаци, инжењери из области механике, аутомобилске индустрије, електотехнике и грађевине, затим радници у угоститељству, возачи и електричари.

Како пронаћи посао у Немачкој

Без обзира на то што Немачка пружа прилику страним држављанима, потрага за послом може бити дуг процес и зато вам саветујемо да кренете на време. Можете почети тако што ћете саставити ЦВ на немачком језику и затим кренути са онлајн пријавама.

Постоје и бројне агенције у Србији које се баве посредовањем у проналажењу посла. Веома је важно да пре било каквог договора са агенцијом проверите да ли имају дозволу за рад. На интернету можете пронаћи бројне форуме и Фејсбук групе у којима чланови деле искуства и савете. Форуми могу бити корисни и можете сазнати нешто ново, али је важно да будете опрезни, јер никада не можете бити сигурни у тачност свих информација које тамо прочитате.

Знање језика потребно за живот и рад у Немачкој

Да бисте се преселили у Немачку, пронашли посао и склопили нова пријатељства, потребно је да научите немачки језик. У зависности од посла којим се бавите, потребни су вам различити нивои знања.

Уколико сте лекар или програмер за рад вам је потребан ниво знања језика који је виши од Б2. За посао неговатеља старих лица и хотелског особља минимални ниво који би требало да поседујете је Б1, док је за возаче камиона и помоћне раднике у кухињи потребно основно знање језика на нивоима А1 и А2.

Nemački jezik
Немачки језик / Извор: Фото: Промо

Без обзира на то којим послом се бавите, знање немачког језика вам је потребно не само због ваших задатака, него и да бисте се уклопили у немачко друштво. Пре одласка у Немачку одаберите одговарајући курс језика за вас, основни или убрзани, а не заборавите да вежбате ван часова. Слушајте музику, гледајте филмове, читајте вести на немачком и вежбајте конверзацију са пријатељима који такође говоре овај језик.

Када учините све ове кораке и започнете нови живот у Немачкој, не заборавите да се упознате са њиховом културом, традицијом и свакодневним животом. Потрудите се да се интегришете у немачко друштво како бисте на прави начин искористили предности живота у тој земљи.

За више информација о животу у Немачкој, условима исељења, проналажењу посла, стана, учењу немачког језика и сличним темама посетите www.ucenjenemackog.rs