Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Катанац прети за 90 одсто агенција у Србији: Путницима 20 одсто вредности од заменских путовања

20.10.2020. 14:08
Пише:
Србија Данас/Новости
Aerodrom
Аеродром / Извор: Профимедиа

Док туристичке агенције, организатори путовања, очекују да ће до краја недеље стићи први предлози за издавање полиса од осигуравајућих кућа, како би могли да наставе са радом, судбина агенција у нашој земљи не охрабрује.

Процењује се да би скоро 90 одсто оних који продају туђе аранжмане, могли да ставе кључ у браву. Пословање "виси о концу" и код великих агенција. Стручњаци упозоравају да, нажалост, не постоји ниједно решење које би могло да задовољи путнике и власнике агенција.

Како најављеног и обећаног решења за проблем око продужења лиценци за туристичке агенције још увек нема, путници треба да обрате пажњу када уплаћују нове аранжмане. Оно на шта путници који су још раније одустали од својих путовања због covid-19 и који нису искористили заменско путовање јесте то да им се исплати двадесет одсто од вредности путовања. 

Груба је процена да су осигуране суме свих агенција спрам вредности уплаћених до 15. марта, а нереализованих путовања, довољне да се свима сразмерно исплати до 20% од вредности аранжмана. Неко можда добије и више, али то зависи од више фактора, на првом месту од солвентности агенције
Да ли и на коју суму новца потрошачи могу да рачунају ако агенција престане са радом пре 15. јануара 2022. године, када је рок за почетак исплате новца за нереализована путовања, још увек нема у потпуности тачних информација. 

"Ако се овако настави ми нећемо преживети": Нема промета, локали празни, УГОСТИТЕЉИ ОЧАЈНИ!

"Ако се овако настави ми нећемо преживети": Нема промета, локали празни, УГОСТИТЕЉИ ОЧАЈНИ!

ОД 1. ЈАНУАРА ВЕЋЕ ПЛАТЕ У СРБИЈИ: Детаљан списак повећања по занимањима (ФОТО)

ОД 1. ЈАНУАРА ВЕЋЕ ПЛАТЕ У СРБИЈИ: Детаљан списак повећања по занимањима (ФОТО)

ПРОСТОР И ЗА ЗАРАДУ И ЗА СУБВЕНЦИЈЕ: Под органском производњом само је један одсто земљишта, а држава не ЖАЛИ ПАРА

ПРОСТОР И ЗА ЗАРАДУ И ЗА СУБВЕНЦИЈЕ: Под органском производњом само је један одсто земљишта, а држава не ЖАЛИ ПАРА

Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција, субагенти су директно повезани са агенцијама, живе од провизије и немају велики новац са стране. Извесно је зато да ће велики број њих бити затворен.

- Ако се криза продужи, а крај се тренутно не види, мале агенције дефинитивно неће издржати. Будућност свакако није добра, уколико оваква ситуација потраје још годину или две. Нема помоћи са стране, па ће људи морати да се преоријентишу на неке друге послове, или бар на неки други начин пословања. Тачно је и да ће се око 90 одсто субагената затворити, јер кад немају шта да продају, немају ни од чега да живе. У великом су проблему - рекао је Сеничић.

-Жао ми је и путника и радника, али они су се нашли у некој пат-позицији и правог решења проблема између туриста и агенција - нема. Одређени број агенција су подмириле своје обавезе према осигуравајућим кућама, а не функционише најбоље ни државни систем. Знамо примере да држава једну агенцију затвори, а власник исте отвори другу, на истој адреси. Можда и сувише грубо звучи, али на тржишту треба да остану само праве и проверене агенције. Заменски ваучери су лоша решења, али у овој ситуацији и нема неког правог и доброг одговора на новонастали проблем - објашњава Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије. 

Туристичке агенције у Србији тренутно не могу да послују јер су, због истека полиса осигурања, остале без лиценци. Већ више од две недеље чека се расплет. Агенције ће моћи да бирају између недостижних банкарских гаранција и полиса осигурања. Свега неколико осигуравајућих кућа је пристало да их издаје, али уз пооштрене услове.

- Промене би требало да се укључе у правилник о гаранцијама, а онда да се уведе боља контрола рада туристичких агенција. Да осигуравајуће куће формирају реалније наплате и да банкарске гаранције буду прихватљивије. Да се базира на промету агенције, па како то расте, да расте и ниво гранције. То већ функционише у свету. Волео бих када бисмо на државном нивоу успели да склопимо билатералне споразуме са другим државама са којима бисмо имали извесну сарадњу на пољу туризма. То би донело већи степен сигурности за све, а путници би могли да наставе да одлазе на жељене дестинације уз негативан ПЦР тест - истиче Сеничић. 

Уколико агенције не буду могле следеће године да реализују путовања за која су издала заменске ваучере, како објашњава Сеничић, од јануара 2022. године би требало да добију назад паре од својих иностраних партнера. Тек је мали део аранжмана исплаћен у целости, већина је путника је дала од 30 до 40 одсто за своја путовања.