Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОМПЛЕТНА ТРАНСФОРМАЦИЈА ТВИТЕРА ПОД ИЛОНОМ МАСКОМ: Дозволио теорије завере да круже друштвеном мрежом

30.10.2022. 20:23
Пише:
Србија Данас
Ilon Mask
Илон Маск / Извор: Профимедиа

"Постоји мала могућност да у овој причи има више него што се на први поглед чини", одговорио је Маск

Нови извршни директор Твитера, Елон Маск, изнео је у недељу "лажну теорију завере" о опасном нападу на супруга председнице Представничког дома Ненси Пелоси неколико дана раније, додатно појачавајући врсту дезинформација које могу довести до политичког насиља, тврди портал Huffpost.

У петак је мушкарац провалио у дом Пелосијевих у Сан Франциску и чекићем претукао 82-годишњег Пола Пелосија, што је резултирало фрактуром лобање и другим тешким повредама које су захтевале операцију. Нападач се наводно суочио са  Пелосијем, питајући га: „Где је Ненси, где је Ненси?“ пре него што је напао политичаркиног мужа.

Све док се ОВО не деси, великих промена на Твитеру НЕЋЕ БИТИ! Поново се огласио Илон Маск и све ОБЈАСНИО

Све док се ОВО не деси, великих промена на Твитеру НЕЋЕ БИТИ! Поново се огласио Илон Маск и све ОБЈАСНИО

ДА ЛИ ЋЕ СЕ ВРАТИТИ СВОМ НАЛОГУ? Огласио се Трамп након што је Илон Маск преузео Твитер

ДА ЛИ ЋЕ СЕ ВРАТИТИ СВОМ НАЛОГУ? Огласио се Трамп након што је Илон Маск преузео Твитер

ИЛОН МАСК УДАРИО АМЕРИКАНЦЕ ГДЕ НАЈВИШЕ БОЛИ: "За Русију је Крим као за вас Перл Харбур, Москва ће употребити НУКЛЕАРНО оружје"

ИЛОН МАСК УДАРИО АМЕРИКАНЦЕ ГДЕ НАЈВИШЕ БОЛИ: "За Русију је Крим као за вас Перл Харбур, Москва ће употребити НУКЛЕАРНО оружје"

Полиција Сан Франциска, која је стигла на лице места током напада, идентификовала је осумњиченог као 42-годишњег Дејвида ДеПапеа. Ухапшен је под оптужбом за покушај убиства, напад смртоносним оружјем, злостављање старијих и провалу. Објаве на мрежи, које изгледа да потичу од ДеПапеа, показују доказе десничарске радикализације, деле теорије завере у вези са преварама бирача и Кјуаноном, као и садржаје о педофилији, Јеврејима, црнцима, трансродним особама и демократама.

Напад на Пола Пелосија резултирао је негодовањем углавном демократских званичника, укључујући председника Џоа Бајдена, о нормализацији опасне, претеће реторике међу десницом.

- Републиканска партија и њени говорници сада редовно шире мржњу и поремећене теорије завере. Шокантно је, али не и изненађујуће, да је насиље резултат - написала је бивша председничка кандидаткиња демократа Хилари Клинтон на Твитеру у суботу, повезујући се са причом Лос Анђелес Тајмса о очигледним ДеПапеовим екстремно десним удружењима.

- Као грађани, морамо их сматрати одговорним за своје речи и дела која следе.

- Постоји мала могућност да у овој причи има више него што се на први поглед чини - одговорио је Маск на Клинтонин твит, приложивши везу до чланка у којем се тврди да је нападач Пола Пелосија био љубавник ког је упознао у бару усред ноћ.

Тврдња ни на који начин није веродостојна и додатно угрожава безбедност не само Пелоси и њене породице, већ и оних у ЛГБТК заједници, тврди медиј Huffpost, који је пренео ову причу.

Чланак о коме је реч написао је The Санта Моница Обсервер, десничарски медиј познат по објављивању дезинформација и теорија завере, наставља се у Huffpost-u.

Масково појачање крајње десничарске завере о Пелоси долази само два дана након што је преузео кормило као шеф Твитера, што је потез који је забринуо кориснике и званичнике о будућности платформе и очекиваном порасту дезинформација, пише медиј.

У емисији "Меет the Press" на НБЦ-ју, сенаторка Ејми Клобушар рекла је водитељу Чаку Тоду да не верује Маску да ће етички водити Твитер. Клобушар, која председава сенатском комисијом и надгледа савезне изборе, рекла је да подржава смањење имунитета компанија друштвених медија, што би им омогућило да буду тужени због зарађивања новца на ширењу изборних дезинформација и говора мржње.

„Мислим да морате имати неку модерацију садржаја, јер када погледате шта је овај тип гледао, он је гледао само ужасне ствари о којима не желите ни да причате у својој емисији. Објављивао је антисемитске тврдње. Показивао је мемове који су показивали насиље и сву ову реторику гомиле која је порицала изборе, про-Трамп МАГА“, рекла је она о нападачу Пола Пелосија.

- То је оно са чиме се овде бавимо. И ако је Елон Муск сада рекао да ће покренути одбор за модерирање садржаја, то је био добар знак. Али и даље сам забринута због тога - наставила је она.

- Једноставно мислим да људи не би требало да зарађују на преношењу ових ствари које су гомила лажи. Не можеш то да урадиш на сопственој мрежи… Гледате рекламе и одлучујете да ли су лажне или не. Ми морамо да променимо захтеве за ове компаније. Они зарађују на нама. Они зарађују на овом насиљу.