Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Короном је више од здравства погођена економија: Шта све можемо очекивати после овог вируса?

31.10.2020. 11:22
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
posao
посао / Извор: Профимедиа/илустрација

Ако постоји једна поука из историје, то је да ће се економија поново покренути.

- Уобичајено је чути како људи говоре да је епоха огромног економског напретка која је обележила прошли век завршена. Да је пад просперитета вероватнији од побољшања у деценији која је пред нама - написао је познати економиста Џон Мејнард Кејнс 1930. године, у време Велике депресије.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА НАШЕ ГРАЂАНЕ: Србија ће давати бесплатно 50 хектара земље, али само под ових условима

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА НАШЕ ГРАЂАНЕ: Србија ће давати бесплатно 50 хектара земље, али само под ових условима

ГОТОВИНА ПОТПУНО ИЗЛАЗИ ИЗ УПОТРЕБЕ? У Шведској само девет одсто грађана користи кеш

ГОТОВИНА ПОТПУНО ИЗЛАЗИ ИЗ УПОТРЕБЕ? У Шведској само девет одсто грађана користи кеш

ПОТПУНА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА 2022. ГОДИНЕ! Од првог 1. јануара примена електронских фактура!

ПОТПУНА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА 2022. ГОДИНЕ! Од првог 1. јануара примена електронских фактура!

Ове речи би се, међутим, једнако лако могле применити и данас. Свет је поново заокупљен лошим вестима. Корона је променила све, малтене преко ноћи, и створила "нову нормалност" за милијарде људи на планети. Неки су се суочили са здравственим, неки са финансијским проблемима, а неки са оба ова изазова.

Али, иако је сада тешко сагледати ширу слику, историја показује да чак и најдубље рецесије дугорочно доносе неки бољитак. Упркос застојима током Велике депресије, рецесији која је уследила након Другог светског рата, нафтним шоковима 1970-их и кризи од пре 12 година, реални БДП по становнику је експоненцијално растао у 20. и 21. веку.

Ако постоји једна поука из историје, то је да ће се економија поново покренути. Незапосленост ће се смањити, плате ће се повећати, берза ће порасти до нових нивоа, а светске фабрике ће производити више робе него икад пре. Кризе често доносе позитивне промене. На пример, Влада Велике Британије ублажава економски утицај пандемије употребом алата, широко развијених за време економских превирања 1930. године.

Четири радикалне промене које ће наступити након корона кризе:

1. Први светски рат и запослене жене: Пре нешто више од једног века, женама у Великој Британији није било дозвољено да поседују имовину, отварају банковни рачун или раде као правна, односно физичка лица. Сифражеткиње су с правом протестовале, али британском друштву је "био потребан шок" да би спровео план у дело. Тај огромни шок био је Први светски рат. Између 1914. и 1918. године више од милион жена придружило се радној снази да одржи економију.

žene
жене / Извор: Профимедиа/илустрација

Радиле су на многим пословима који им раније нису били доступни - у фабрикама и продавницама, као возачи, па чак и за полицију. Свој посао су радиле изванредно и то за мање новца него што су добијале њихове мушке колеге. Прва посланица Констанс Џорџина Маркјевич изабрана је 1918, а годину дана касније усвојен је Закон о родној дискриминацији.

2. Други светски рат и здравство: Ова криза била је катализатор за стварање Британске националне здравствене службе (НХС). Пре НХС-а, када је неко требало да користи медицинске услуге, од њега се очекивало да плаћа болницу или приватног лекара. Овај темељ је постављен када су ратни напори захтевали да владине медицинске услуге постану доступне свима.

Ратна разарања преусмерила су фокус националне агенде за опоравак на добробит људи, а НХС је основана 1948, упркос противљењу неких локалних власти, па чак и лекара. Иако је НХС од тада прошао кроз многе промене, и даље наставља да делује у складу са својим основним принципима који би требало да се финансирају из општег опорезивања и пружају бесплатну здравствену заштиту свима који га користе.

3. Рецесија и студирање: Утврђено је да рецесија и недостатак пословних понуда чине да се људи више одлучују за образовање, односно похађање факултета. Важно је да се овај напредак одржава и током следећих генерација - ако су ваши родитељи завршили факултет, већа је вероватноћа да ћете и ви. Образованија радна снага тежи да економију учини продуктивнијом, профитабилнијом и свестранијом. Али, ту није крај. Високо образовање такође има благотворне ефекте на здравље друштва, стопу криминала, гласање на изборима и волонтирање.

Testiranje
Тестирање / Извор: Профимедиа/илустрација

4. 2000. године и креативно уништење: Економске кризе често доводе до напуштања неефикасних или застарелих структура. Нови и здрави ентитети појављују се на њиховом месту, кроз оно што је аустријски економиста Јозеф Шумпетер назвао "креативним уништењем". Пуцање "дотцом балона" је сјајан пример за то.

Почетком 2000. године, индекс "Nasdaq" се срушио након година раста цена акција интернетских компанија. Многе фирме са лошим перформансама су се затвориле, а свој раст заснивале су на хајпу (пометњи) око интернета и повољном кредитном и пореском окружењу касних 1990-их. Истовремено, тај крах је убрзао раст eBay-a, Гугла, Амазона и других технолошких компанија, променивши праксу милијарди потрошача.

Добре вести су тренутно ретке и у сенци смртних исхода и неизвесности. Ипак, ствари ће се побољшати, и то ускоро. Биће уведене одобрене терапије против ковида-19, а једина штета која се не може поправити је губитак људског живота. У међувремену, треба наставити бити одговоран према себи и другима.

Оснажено јавно здравље, смањење непотребних путовања на посао, мање загађења и међународна фармацеутска сарадња могу побољшати наш свет. Баш као и повећање плата.