Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕЦА БОЛЕСНА ОД КОРОНЕ, А ПЛАТА МАЊА 65 ОДСТО ЗБОГ ОДСУСТВА: Какве бенефиције пружају приватници у случају породичног заражавања

15.10.2021. 07:08
Пише:
Србија Данас/Блиц
Rad sa maskom
Рад са маском / Извор: Профимедиа

Боловање је, иначе, регулисано Законом о здравственој заштити, а када је у питању корона и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Последњих недеља све је више људи на ковид боловању, што свог себе, што због чланова породице, па је изолација радника постала и више него чест случај по фирмама. Многи од њих зато примају умањену плату јер велики број послодаваца није у могућности да испоштује препоруку државе да им се уместо 65 одсто исплаћује цела зарада током боловања.

НОВИ УДАРАЦ ПО ЏЕПУ ГРАЂАНА: Стижу поскупљења, ове намирнице на удару

НОВИ УДАРАЦ ПО ЏЕПУ ГРАЂАНА: Стижу поскупљења, ове намирнице на удару

"Биће Панчево једно од најбољих места за живот" Инвестиције преплавиле град (ФОТО)

"Биће Панчево једно од најбољих места за живот" Инвестиције преплавиле град (ФОТО)

"НАШИ ЉУДИ РАСПОЛОЖЕНИ И ПУНИ ЕНЕРГИЈЕ" Вучић: "Бросе" значајан за читаву Србију (ФОТО)

"НАШИ ЉУДИ РАСПОЛОЖЕНИ И ПУНИ ЕНЕРГИЈЕ" Вучић: "Бросе" значајан за читаву Србију (ФОТО)

Од овакве праксе изузети су углавном запослени у јавном сектору којима је одсуство због короне покривено у целини односно примају пуну, а не умањену зараду. Ту привилегију, бар по нашим сазнањима, немају запослени у већем делу приватног сектора али и по неким страним компанијама.

А препорука Владе, донета још у априлу прошле године и данас је на снази, и гласи да би послодавци, у случају ковид боловања, својим запосленима током одсуства, требало да исплате целу зараду.

И то данас јесте правило у јавном сектору, али код приватника има случајева, смањења зараде, те им одсуство због болести, додатно компликује материјални положај. Ово тим пре што последњих месеци корона бројке расту, па више није реткост да су и деца заражена. Нису изузета чак ни она у вртићима, а када се установи да је неко од малишана заражен, цела група иде у самоизолацију. Због таквог правила, родитељи који немају ко да им чува децу, приморани су да отворе боловање. Многи од њих нису запослени у јавном сектору, па иако су и они и деца здрави, морају да отварају боловање и приме 65 посто зараде.

Такав случај је задесио и М.А., мајку двоје деце, која ради у једној страној компанији, која каже да у августу и септембру, иако су и она и њена деца здрави, већ два месеца је на боловању.

- У августу је мој син, који има пет година, био у групи где је једно дете било заражено корона вирусом. Због тог случаја цела група је морала у самоизолацију од 14 дана. Пошто немам бака и дека сервис, отворила сам боловање иако сам добила решење санитарног инспектора. Моја компанија не признаје препоруку владе па ми је плата била умањена, односно примила сам 65 посто, што је по закону дефинисано за боловање- објашњава ова Београђанка и додаје:

- Да ствар буде гора, у септембру се у групи моје ћерке заразио дечак, па је и њена група морала 14 дана да буде у самоизолацији. Опет сам морала да отворим боловање и опет примила умањену плату. Нико не гарантује да до овакве ситуације неће долазити и наредних месеци и зато сматрам да би требало да се овакви случајеви уреде неким обавезујућим актом а не препоруком - објашњава ова мајка.

Posao
Посао / Извор: Профимедиа/илустрација

Боловање је, иначе, регулисано Законом о здравственој заштити, а када је у питању корона и Законом о заштити становништва од заразних болести. Истовремено, Влада је у покушају да заштити грађане донела прошле године у априлу препоруку да се запосленима који су на боловању због короне исплаћује цела плата. Међутим та препорука, која је још на снази, нема обавезујући карактер, па је послодавци примењују само на основу добре воље.

- Закључак Владе којим је регулисана ова препорука је формално и даље на снази, али то је само препорука и не представља и обавезу за послодавца. Послодавци који желе да запосленима надокнађују 100 одсто накнаду зараде за боловање у случају ковида, потребно је да то пропишу општим актом код послодавца - правилником о раду, колективним уговором код послодавца или уговором о раду - објаснила је адвокат Ксенија Иветић Марловић, стручњак за радно право.

У противном, како је додала, за боловање узроковано ковидом плаћа се најмање 65 одсто просечне зараде у претходних 12 месеци пре месеца у којем је наступила привремена спреченост за рад, с тим да не може бити нижа од минималне зараде.

Према речима Небојше Атанацковића из Уније послодаваца Србије, исплата пуне зараде услед боловања због короне није нигде званично обавезујућа, али је послодавцу дата та могућност.

- Због лоше ситуације векликог броја компанија због короне, многи послодавци нису имали објективне могућности да испоштују препоруку владе - каже Атанацковић.

Иначе, Законом о раду је плата за време боловања за првих 30 дана одсуства у износу од најмање 65 одсто просечне зараде запосленог у претходних 12 месеци. Истоворемно постоји могућност да се плата буде и већа, али то се регулише колективним уговором или правилником о раду и уговором о раду у самој компанији.