Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ ПИСМО КОЈЕ РАЗОТКРИВА КРАХ У АМЕРИЧКИМ БАНКАМА: Познато и то да ли овакав сценарио може задесити Европу (ФОТО)

17.03.2023. 08:54
Пише:
Србија Данас/Блиц
amerika
америка / Извор: Shutterstock

Caixa банк су својим клијентима јуче током дана послали писмо

Како би смањили нервозу и неизвесност, као и појаснили шта се тачно догодило са америчким банкарским сектором, те да ли је исто могуће у Европи и колико се два банкарска система суштински разликују, представници највеће комерцијалне банке у Шпанији, Caixa банк су својим клијентима јуче током дана послали писмо у коме су то све и до детаља објаснили.

"Блиц Бизнис" је дошао и у посед тог писма и у наставку вам преносимо детаљну анализу краха у америчком банкарском систему и чињенице које говоре зашто тако нешто не може да задеси и Европу:

"УШЛИ СМО У ИНФЛАТОРНУ СПИРАЛУ, ОВО СЕ НЕЋЕ РЕШИТИ ЗА ГОДИНУ-ДВЕ" Српски вук са Вол стрита открива: Криза ће се проширити и на Европу

"УШЛИ СМО У ИНФЛАТОРНУ СПИРАЛУ, ОВО СЕ НЕЋЕ РЕШИТИ ЗА ГОДИНУ-ДВЕ" Српски вук са Вол стрита открива: Криза ће се проширити и на Европу

ПРЕТИ ЛИ ДОМИНО ЕФЕКАТ ЗБОГ КРАХА БАНАКА У САД?! Инвеститори у паници, европске и америчке берзе од јуче у МИНУСУ

ПРЕТИ ЛИ ДОМИНО ЕФЕКАТ ЗБОГ КРАХА БАНАКА У САД?! Инвеститори у паници, европске и америчке берзе од јуче у МИНУСУ

НОВИ ФИНАНСИЈСКИ КОЛАПС НА ПОМОЛУ: Данас стиже одлука! Важно је за ову групу грађана

НОВИ ФИНАНСИЈСКИ КОЛАПС НА ПОМОЛУ: Данас стиже одлука! Важно је за ову групу грађана

- Регионална банка Силицијумске долине била је дубоко укорењена у свету стартап предузећа у САД, према јавним информацијама на њеној веб страници, банка је пословала са скоро половином новооснованих стартапа уз подршку "Вентуре" капитала, а 44 одсто чине технолошке и здравствене компаније подржане од америчких компанија које су изашле на берзу прошле године, и стога су имале комбинацију необичног пословања и имовине. База клијената је била концентрисана у депозитима већим од 250.000 долара који не уживају заштиту депозита (дакле, мање од 5 одсто базе депозита је било осигурано).

Од 2017. до краја 2021. наведени депозити су веома порасли (учетворостручили су се са 44.000 милиона на 189.000 милиона долара), али је књига банкарских кредита порасла само са 23.000 милиона. до 66.000 милиона УСД, тако да је веома велики део новца клијената уложен у хартије од вредности (МБС) и америчке обвезнице на дуги рок (57 одсто укупне имовине банке је уложено у такве хартије од вредности), које су по фиксној стопи губиле вредност као последица пооштравања монетарне политике од стране Федералних резерви.

С друге стране, банку Силицијумске долине је северноамерички регулатор сматрао банком ИВ категорије (са мање од 250.000 милиона УСД у активи) и, стога, није била подвргнута захтевима ликвидности ЛЦР (Liquidity Цовераге Ратио) и НСФР (Нет Стабле Фундинг Ратио) који захтева од банака да имају довољно средстава, висококвалитетне ликвидности које се лако могу продати за покривање одлива депозита у условима стреса, захтеви који се строго примењују на велике америчке банке и све европске банке (мале, средње или велике). У конкретном случају банке Силицијумске долине, више од 40 одсто њихове укупне активе није процењено по тржишним ценама.

Ефекат одлука ФЕД

Претпостављали су да је обиље ликвидности у којој је уживао свет Вентуре капитала исцрпљено, а последњих недеља расте број клијената који припадају свету стартапа који, да би наставили да послују крећу да повлаче своје депозите. Прекомерна концентрација на ову врсту клијената банке Силицијумске долине и лак приступ депозитима значили су да је за кратко време значајан део депозита у њеној бази напустио банку, приморавајући се на ликвидацију, и на тај начин је приморано да део њеног портфеља обвезница буде ликвидиран. Принудна продаја обвезница по цени нижој од оне по којој су процењене изнела је на видело велике губитке, близу 1.800 милиона долара, наводи се у писму и наставља:

berza
берза / Извор: Фото: Printscreen

Да би покрила губитке, банка Силицијумске долине најавила је велику експанзију капитала (2.200 милиона УСД), у ономе што је на папиру била неутрална стратегија која је побољшала њен приход и одржала кредитне рејтинге и себе и клијената. Тај план је збунио истакнуте компаније Вентуре капитала, укључујући оснивачке фондове Петера Thiela, Цоатуе Манагемент и Унион Square Вентурес, којима су, како се чини, дали упутства да повуку своје депозите.

Само дан касније, 24 одсто његове масе депозита је затражило повлачење. Овај догађај произилази из сумњивог управљања ризицима и ресурсима, а директна је последица оштрог подизања каматних стопа у Сједињеним Државама које су пооштриле финансијске услове система. Са порастом каматних стопа, клијенти траже веће изворе профитабилности и мењају депозите уз ниску накнаду за друге атрактивне алтернативе као што су записи и обвезнице, притискајући обавезе најслабијих финансијских субјеката.

Решење

berza
берза / Извор: Фото: Printscreen

У писму се наводи и да су америчка централна банка и други "финансијски органи" интервенисали у банци прошлог петка, а у недељу је хомологно тело Фонда за гарантовање депозита, звано ФДИЦ, осигурало све депозите, укључујући и неосигуране (оне веће од 250.000 УСД), како би покушало да искорени кризу поверења у амерички банкарски систем. Спасавање је искључено јер закон усвојен након глобалне велике финансијске кризе забрањује спасавање ентитета осим ако нису системски. Спроведена је аукција имовине како би се створила ликвидност и ХСБЦ је купио филијалу банке у Великој Британији по цени од 1 фунте.

Поред тога, надлежни орган је успоставио програм финансирања, тзв. "Програм банковног кредитирања", који омогућава коришћење номиналне вредности трезорских записа као кредитне основе. Међутим, локална криза није у потпуности садржана у ономе што одговара неким регионалним банкама Северне Америке (оне које се поклапају са банком Силицијумске долине по врсти клијената, са значајним процентом неосигураних депозита и са портфељима обвезница који нису вредноване по тржишним ценама). Финансијске власти Њујорка одлучиле су да интервенишу и Сигнатуре Банк због могућих ризика од заразе, а постоји неколико ентитетских регионалних банака које су претрпеле озбиљне резове у својим котацијама - Фирст Републиц, ПацВест, Western Alliance, Charles Schvab, итд.