Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРЕМИЋИ ПРОДАЛИ СТАН У ГРАДУ И ВРАТИЛИ СЕ НА ДЕДОВИНУ: Производе необичне сорте парадајза

11.10.2020. 19:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
Paradajz
Парадајз / Извор: Профимедиа

Од неколико струка обичног до више од 20 сорти органског парадајза занимљиве палете боја и нестандардног облика, уз специјалитет сушени чери парадајз у маслиновом уљу које стиже са Свете Горе – пут је који је за две деценије прошла породица Кремић у Белом Пољу код Ваљева

На дедовину у то приградско насеље дошли су након продаје стана у граду, када је глава породице Станоје Кремић од колегинице добио расаду парадајза, подигао један пластеник и почео за сопствене потребе да гаји непрскани домаћи парадајз. И пре две деценије, као и сада, није одустао од основне намере – у његовом парадајзу неће бити никаквих хибрида и пестицида.

Од сутра промене у Србији: Уводи се нови регистар, упис бесплатан прва три месеца, после ПЛАЋАТЕ ТАКСУ!

Од сутра промене у Србији: Уводи се нови регистар, упис бесплатан прва три месеца, после ПЛАЋАТЕ ТАКСУ!

Цене у ресторанима дивљају: Некада сиротињска јела данас су тренд, па тако порција качамака кошта 600 динара

Цене у ресторанима дивљају: Некада сиротињска јела данас су тренд, па тако порција качамака кошта 600 динара

- Садимо га из семена, прво у кутијице од стиропора, па онда премештамо садницу у мање пластичне чаше. Тек кад она одрасте на 30 центиметара, може да се сади у пластеник. Парадајз је осетљив, то је читава наука јер тражи одређену температуру у просторији кад ниче, светлост и влажност ваздуха. Људи у земљу додају свашта, а ми искључиво овчије стајско ђубриво, после чега се земља ручно прериља. Све то траје, многи неће да се толико ангажују и желе резултат на брзину. Ми, ето, нећемо - објашњава Кремић сениор.

Иако су парадајз почели да саде таквом "технологијом" од пре једног века, уз ризик да ће принос бити скроман, родило је неочекивано много. Онда је његов син Александар одлучио да се у овој породичној причи оде корак даље, након што је пронашао сајт чувеног пољопривредног занесењака Пеце Паора из Панчева, који има више од 800 сорти овог поврћа, па га је контактирао и наручио семе обичног и черија, а све да, како објашњава, "у њиховом пластенику не буде тотално црвено и једнообразно".

- Тако смо од једног, сада дошли до шест пластеника где гајимо зелени, жути, црвени и обични чери, црвени и црни крушкасти, те црни обични и тиграсти крушкасти чери. Од обичних, ту су две сорте жутог, исто толико црног, једна сорта розе парадајза, а све су то заправо домаће старе сорте које се гаје више од сто година, али се у ери униформисања и калибрисања плодова на то заборавило. А, на пример, црни парадајз је једина сорта коју дијабетичари могу да конзумирају без ограничења - каже Александар.

Свако од нас годишње купи 12 КИЛОГРАМА ОДЕЋЕ: Никада не бисте погодили који комад одеће купујемо највише!

Свако од нас годишње купи 12 КИЛОГРАМА ОДЕЋЕ: Никада не бисте погодили који комад одеће купујемо највише!

ПОСЛОВИ СУ СВУДА ОКО НАС: Ово је 25 идеја за покретање сопственог бизниса!

ПОСЛОВИ СУ СВУДА ОКО НАС: Ово је 25 идеја за покретање сопственог бизниса!

Килограм обичног парадајза, зависно од врсте, Кремићи цене од 80 до 120, док килограм черија кошта 350 динара. Годишњи принос је већи од 1.500 килограма, продаја се обавља на кућном прагу или нарочито сада у време короне путем онлајн пијаце, а маркетинг – препоруке оних који су парадајз нестандардних боја и облика пробали.

Зашто парадајз више нема никакав укус?

- Није ово бизнис, од овога не живимо. На органској производњи инсистираћемо и даље, задовољство је када људи који дођу код нас парадајз конзумирају директно у пластенику, јер знају да је здраво. Сваки плод може да се једе као салата, користи као додатак јелима, меље и остави за зимницу - каже Мирјана Кремић.

Када је у питању прерада, опет је Александар био својеврсни иноватор за специјалитет домаћинства - сушени чери парадајз са зачинским биљем, хималајском и морском сољу у маслиновом уљу.

- Идеју сам добио када сам у маркету видео италијански сушени чери парадајз и почео припрему нашег производа. Чери парадајз сушимо на сунцу, а након сушења са зачинима, од којих је на пример босиљак одавде из Белог Поља, ставља се у маслиново уље које набављамо од ходочасника који долазе са Свете Горе. То је једна врста, а у другу, однедавно, додајемо коцкице козјег сира са Златара. Све проверено и здраво, без трунчице конзерванса - објашњава Александар.

Ови деликатеси, које Кремићи произведу до 50 тегли годишње, коштају 700 динара без козјег сира и 1.000 динара са додатком козјег сира у теглицама од 380 грама.

Крушкасти и шарени чери

У пластеницима Кремића сваке године роди нека нова боја или облик парадајза. Лане је тако дошло до укрштања округлог черија и црног парадајза, па се добио црни округли чери. Укрстили су се и црвени крушкасти чери и црни парадајз, па је настао црни крушкасти чери. Ове године, природа, а не хемија, учинили су своје да је од две сорте черија, једне крупније са црвеним жутим штрафтама и друге крушкасте, настао тиграсти чери парадајз.