Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРУПАН ЗАОКРЕТ Да ли ће ниже камате у Америци ПОЈЕФТИНИТИ КРЕДИТЕ и у Србији?

02.08.2019. 07:39
Пише:
Србија Данас/Блиц
šalter, banka
шалтер, банка / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Може ли се очекивати промена за нашу земљу?

Може се очекивати да заокрет у карактеру монетарне политике Америчке централне банке (ФЕД) има одређеног утицаја и на Србију, кроз даљи пад премије ризика земље, повећано интересовање страних инвеститора за улагања у хартије од вредности, као и по основу задржавања повољних услова задуживања, оцењују из Народне банке Србије.

Ипак, напомињу, треба имати у виду и да су најновију одлуку ФЕД-а на међународним финансијским тржиштима очекивали, тако да су ови утицаји у одређеној мери већ имали ефекте у претходном периоду.

Наиме, ФЕД је смањила своје каматне стопе први пут после светске економске кризе 2008. године, у настојању да, како наводи, “сузбије последице претњи које доносе неизвесност због трговинских ратова председника САД Доналда Трампа, али и због хронично ниске инфлације и суморних глобалних перспектива”. ФЕД је смањио стопу за 25 базних поена, на ниво од два до 2,25 процента, што је изазвало релативно слабе прве реакције на светским тржиштима, док је вредност акција незнатно пала.

ОБОРЕНИ СВИ РЕКОРДИ: Импресивне бројке после отварања деонице Коридора 10 од Ниша до Прешева

ОБОРЕНИ СВИ РЕКОРДИ: Импресивне бројке после отварања деонице Коридора 10 од Ниша до Прешева

Возачи, БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ: Од данас за ОВУ ГРЕШКУ У АУТОМОБИЛУ следи казна од 10.000 ДИНАРА!

Возачи, БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ: Од данас за ОВУ ГРЕШКУ У АУТОМОБИЛУ следи казна од 10.000 ДИНАРА!

ВУЧИЋ НАЈАВЉУЈЕ НОВУ ИНВЕСТИЦИЈУ! Још један НЕМАЧКИ ГИГАНТ стиже у Србију

ВУЧИЋ НАЈАВЉУЈЕ НОВУ ИНВЕСТИЦИЈУ! Још један НЕМАЧКИ ГИГАНТ стиже у Србију

А како ће смањење камата ФЕД-а утицати на финансијско тржиште у Србији и да ли то значи да привреда и грађани могу очекивати јефтиније кредите?

Из Народне банке Србије оцењују да ублажавање монетарне политике ФЕД-а има утицаја на глобална кретања кроз повећану спремност инвеститора за улагања у тржишта у развоју. Такође, очекују да ће се импулс, који потиче од ниже референтне каматне стопе Народне банке Србије, брзо пренети на све сегменте динарског тржишта, као што је то био случај и до сада, и да ће се на тај начин наставити подршка привредном расту.

- На кретања камата на међународном финансијском тржишту у наредном периоду одражаваће се брзина нормализације монетарних политика ФЕД-а и ЕЦБ-а, а она ће по свему судећи бити не само спорија од очекиване, него ће пружати и додатне монетарне подстицаје. Поред тога, премија ризика земље могла би да остане дуже времена повољна, с обзиром на то да би, поред домаћих фактора који позитивно делују дуже време, по основу повећане ликвидности на међународном финансијском тржишту позитивно требало да делују и глобални фактори - наводе из Народне банке Србије, уз напомену да то имплицира да би финансијски услови, а тиме и камате на девизно индексиране кредите у Србији, могле да остану повољне у дужем временском периоду у односу на претходна очекивања.

Fed
Фед / Извор: Профимедиа

Хасан Ханић, професор Београдске банкарске академије, не очекује да ће најновија одлука ФЕД-а значајно утицати на вредност, односно цену новца у Србији. Он истиче да америчка централна банка и Европска централна банка (ЕЦБ) већ дуже време воде сасвим различите политике у погледу референтне каматне стопе.

- Мислим да потез ФЕД-а неће имати превише утицаја на цену новца ван САД, тим пре што су ове промене веома мале, а камате су већ на јако ниском нивоу - оцењује Ханић и додаје да политика ФЕД-а не би требало превише да утиче на Народну банке Србије.

Он не очекује да ће, након недавног снижења, ускоро доћи до нове промене референтне каматне стопе НБС.

КО ИМА НАЈСКУПЉИ, а ко НАЈЈЕФТИНИЈИ бензин у односу на просечну плату државе? Ево како стојимо на листи

КО ИМА НАЈСКУПЉИ, а ко НАЈЈЕФТИНИЈИ бензин у односу на просечну плату државе? Ево како стојимо на листи

Ово су ТРИ НАЈКРАДЕНИЈА ПРОИЗВОДА у Србији, а лопови имају и НОВИ ТРИК како да преваре детекторе

Ово су ТРИ НАЈКРАДЕНИЈА ПРОИЗВОДА у Србији, а лопови имају и НОВИ ТРИК како да преваре детекторе

Апел свим трудницама! Уколико су вам угрожена права, обавезно се обратите ЊИМА!

Апел свим трудницама! Уколико су вам угрожена права, обавезно се обратите ЊИМА!

Референтна каматна стопа НБС

Из НБС подсећају да су одлуке водећих централних банака су свакако један од фактора које Народна банка Србије има у виду при доношењу својих одлука, па тако и оне о висини референтне каматне стопе.

- Управо при последњем снижењу референтне стопе у јулу за 25 базних поена (на 2,75 одсто), Извршни одбор Народне банке Србије узео је у обзир, између осталог, и растућа очекивања да ће ФЕД снизити своју основну каматну стопу, што се и десило, при чему је то један од бројних фактора који утичу на пројекцију инфлације. И у наредном периоду НБС ће пажљиво сагледавати све факторе приликом доношења одлуке о висини референтне стопе, узимајући у обзир и утицаје који могу долазити из међународног окружења - закључују у НБС.

БОНУС ВИДЕО: НЕОБИЧНО ИСТРАЖИВАЊЕ: Овако би изгледала Земља да на њој остане САМО 100 ЉУДИ