Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУПУЈЕТЕ СТАН? Ево шта све треба да знате о инвеститору и где то да ПРОВЕРИТЕ

03.05.2019. 09:37
Пише:
Србија Данас/Блиц
gradilište
градилиште / Извор: Профимедиа/илустрација

Уколико се одлучите за куповину стана у новоградњи, једна од првих ствари које би требало урадити јесте провера инвеститора, односно озбиљности и референци фирме градитеља.

На сајту за привредне регистре може се проверити датум оснивања предузећа, ко су оснивачи, заступници и слично, а на сајту Народне банке Србије и које све рачуне фирма има отворене и да ли су некада били у блокади. Додатна провера инвеститора може се обавити у Привредној комори Србије преко бироа за бонитет, регистар, оверу и издавање докумената.

Ови подаци нису гаранција сама по себи, али је добар пут за купца да види колико је фирма озбиљна, а препорука већине учесника на тржишту некретнина је да се увек купује од озбиљних инвеститора, који се дуго баве овим послом и за које се зна, или може да се провери, како раде свој посао.

И адвокати и агенти за продају некретнина саветују велику опрезност у целој процедури и ангажовање стручних лица која ће се адекватно позабавити проблематиком. Такође, препоручују што више провера пре закључивања уговора, чак и ако то значи додатно чекање на усељење, како би купци били потпуно сигурни да једног дана неће имати проблем са некретнином у коју улажу своју животну уштеђевину или се везују за банку дугорочним кредитом.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Додик доноси уговор ЗЛАТА ВРЕДАН за нашу земљу и ЦЕО РЕГИОН (ВИДЕО)

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Додик доноси уговор ЗЛАТА ВРЕДАН за нашу земљу и ЦЕО РЕГИОН (ВИДЕО)

НЕВЕРОВАТНИ УСПЕСИ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: Смањен ЈАВНИ ДУГ, привреда наставља са растом!

НЕВЕРОВАТНИ УСПЕСИ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: Смањен ЈАВНИ ДУГ, привреда наставља са растом!

НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА СЕВЕРНИ ТОК 2: Да ли ће ЕУ морати на СУД?

НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА СЕВЕРНИ ТОК 2: Да ли ће ЕУ морати на СУД?

- Иако би након преласка овере купопродајних уговора код нотара (јавних бележника) грађани требало да буду сигурнији приликом куповине непокретности, јер нотар неће извршити оверу уговора ако нема потпуну документацију, потпуне правне сигурности нема, пошто је било и случајева са фалсификованим документима. Ипак, обједињени правно-информациони систем омогућава нотару да има приступ катастру, односно евиденцији оверених уговора, па је то свакако један плус у целом процесу - објашњава адвокат Златко Вагнер.

Он саветује да приликом куповине стана треба најпре проверити на који начин је инвеститор дошао до земљишта на ком се налази (или ће се налазити) некретнина, што се може проверити у власничком листу из катастра непокретности. Значајно је и у градској управи утврдити да ли је регулисана накнада за градско грађевинско земљиште, а у Пореској да ли су плаћени сви порези и доприноси, и да нема заосталих дуговања која би касније могла да се "прелију" на купца.

Затим, какви су и да ли су испоштовани урбанистички услови, односно да ли зграда изгледа онако како је планирано пројектом, као и да ли инвеститор има све потребне дозволе, које се налазе у евиденцији катастра.

- Најчешћа питања купаца су - да ли је стан укњижен и какво је претходно власништво, односно како су регулисани односи са евентуалним суинвеститорима. Ако је стан укњижен, у Пореској управи се проверава да ли постоје оптерећења у виду пореза на пренос апсолутних права или на капиталну добит. Када је реч о новоградњи, где физичко лице уступа своје земљиште за градњу, а заузврат добија станове које даље продаје, ту треба бити додатно опрезан и проверити комплетну документацију, посебно грађевинску дозволу - сугерише наш саговорник.

ИСТОРИЈА НЕ ГРЕШИ! Имали смо 19 поремећаја на тржишту нафте, а ДВАДЕСЕТИ је НА ПОМОЛУ - сви ћемо осетити ПОСЛЕДИЦЕ

ИСТОРИЈА НЕ ГРЕШИ! Имали смо 19 поремећаја на тржишту нафте, а ДВАДЕСЕТИ је НА ПОМОЛУ - сви ћемо осетити ПОСЛЕДИЦЕ

ЕКОНОМСКИ РАТ РУСИЈЕ И САД: Руси би да се "ослободе" долара

ЕКОНОМСКИ РАТ РУСИЈЕ И САД: Руси би да се "ослободе" долара

ЕУ драстично повећава увоз гаса из САД!

ЕУ драстично повећава увоз гаса из САД!

Вагнер каже да је код куповине станова у изградњи битно не исплаћивати одмах целу суму, већ само капару, јер онда имате аргумент којим можете од продавца да тражите да све уради онако како је договорено. У случају било какве недоумице, препоручује да је увек боље сачекати да се објекат заврши и укњижи, пошто су онда и власнички односи много јаснији.

Када је реч о новоградњи, потребно је у катастру проверити и да на парцели на којој се гради нема хипотеке. Такође, прибавити и уверење да на стану нема хипотеке или неке забележбе, односно да није предмет неког спора и слично. Провера у катастру је обавезна и због могућности да је инвеститор узео кредит, а да је банка конституисала право на неке или све станове у згради.

Неке од препорука при куповини станова у изградњи могу се наћи и на званичном сајту Града Београда.

- Тржиште некретнина је, генерално, доста неуређено, зато додатна провера никад није наодмет. Време уложено у ове кораке је минимална инвестиција у односу на суму новца о којој се ради приликом куповине стана - истиче Златко Вагнер.

 

}