Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДУПЛЕ ПРОДАЈЕ, ЛАЖНИ ВЛАСНИЦИ И ДРУГЕ ПРЕВАРЕ: Ове три ствари мора да зна свако ко купује или продаје стан

08.05.2019. 09:46
Пише:
Промо
City Expert
City Expert / Извор: Фото: Промо

Колико сте пута ухватили себе да сагледате једну ствар коју купујете да се уверите да је перфектна пре него што је однесете на касу и платите? А сад замислите да тако детаљно проверавате и стан који купујете!

Сигурно је да сагледате, да се питате, да тражите предности и да реално сагледавате мане. Али, шта се дешава када су мане сакривене негде дубоко у папирима и када не можете да их уочите без стручне помоћи?

Продаја стана на сигуран начин

Најсигурнији начин да купите или продате некретнину јесте да остварите сарадњу са поузданом агенцијом за некретнине која ће моћи да вам помогне да будете сигурни у то што купујете и да вам укаже на све мане у вези са некретнином.

●    Власнички лист

Први корак при куповини непокретности јесте детаљна провера власничке документације. Власник мора да поседује власнички лист и основ стицања непокретности. Власнички лист се може извадити у катастру непокретности и у њему су садржане све информације о власнику, имаоцима права над предметом продаје, али и забележбе тј. терети који постоје.

Власнички лист може да извади сам власник, купац али и агенција која посредује у продаји. Купац свакако може ове информације проверити онлајн, али лист непокретности је једини валидни документ.

City Expert
City Expert / Извор: Фото: Промо

●    Основ стицања непокретности

Основ стицања непокретности је документ у којем се доказује правни основ стицања предметне непокретности. То може бити уговор о куповини стана, али и уговор о поклону, оставинска расправа или неки други документ који доказује власништво над некретнином.

У власничком листу су садржане све информације о непокретности, као што су подаци о парцели, подаци о имаоцима права над заједничким земљиштем и наравно подаци и о власнику. Оно што сви желе да виде јесте да је власник 1/1 што значи да је он једини власник те непокретности да је само он носилац права.

City Expert
City Expert / Извор: Фото: Промо

●    Власник 1/1 и идеални делови

Када је у питању власник 1/2 то значи да је он власник само једног идеалног дела те непокретности и да је за такву непокретности потребно да добије сагласност и другог сувласника како би могао да прода некретнину. Тада се закључује обичан уговор о куповини, где су на страни продавца сви власници идеалних делова.

Куповина стана путем стамбеног кредита

Ако купац финансира куповину стана путем стамбеног кредита, обично се предлаже састављање предуговора о куповини, тј. продаји непокретности у којем се дефинише износ учешћа и капаре и начин финансирања куповине непокретности.

Предуговор и његове одредбе дају сигурност и купцу и власнику да једна страна неће преварити другу, да ће се испоштовати наведене одредбе и да ће и једна и друга страна успешно завршити посао.

Предуговор се оверава код јавног бележника и једино такав уговор може да служи као гаранција.

City Expert
City Expert / Извор: Фото: Промо

На сваком кораку у овом процесу морате да буде опрезни и да будете сигурни да од документације поседујете све што вам је потребно. Директор City Expert агенције за некретнине, Игор Јовић апелује на купце да не праве компромисе приликом куповине некретнине: "Свака купопродаја у коју је City Expert био укључен је протекла безбедно и за купца и за власника. Радимо детаљну проверу сваке некретнине, пре него што се она нађе у нашој понуди. Куповина некретнине је јако битна ствар и ту се не сме правити компромис!".

City Expert
City Expert / Извор: Фото: Промо

Наравно, понекад се дешава да је све у реду са станом, али да недостаје неки део документације који је купцу неопходан да би купио стан. Често је то сагласност других власника, уколико их има више, или потврда о томе да је стан исплаћен у целости. У овим случајевима агенција је та која помаже да се ова документа прикупе и агенти за некретнине су ти који ће први приметити да нешто од документације недостаје.

До преваре долази када купци и власници заобилазе агенцију

City Expert агенција за некретнине ослања се на технологије, чиме су унапредили сам процес да он буде безбедан и ефикасан. Један од оснивача и генерални директор Игор Јовић наглашава да аутоматизација процеса не значи не присуство људског фактора у смислу стручњака са искуством него, оптимизација самог процеса који омогућава и власницима и купцима да безбедно заврше купопродајни процес. City Expert је кроз развој свог пословања утицао на смањење трошкова и тиме створио простор да власници некретнина плаћају најнижу провизију на тржишту некретнина, док је купци не плаћају уопште, а обе стране могу да рачунају на комплетну подршку приликом купопродаје некретнине. Такође, аутоматизација је допринела и да се умањи могућност грешака које се у већини случајева јављају због утицаја људског фактора. 

Поред случајева продавања новоградње без употребне дозволе и без могућности укњижбе, дешава се да дође до преваре када власници и купци покушају да заобиђу агенцију за некретнине. Сценарио је познат, купац дође до некретнине преко агенције, у договору са власником одлучи да куповину обави без агенције као посредника.

Дешава се да на гледање некретнине пошаље пријатеља који остварују контакт или неког члана породице, како би затим самостално остварио сарадњу са власником без агенције.

City Expert
City Expert / Извор: Фото: Промо

У том случају и једна и друга страна остају без подршке и без заштите од преваре. Чести су случајеви у којима се продавац представља као власник, а заправо није он тај који је уписан у катастар непокретности. Тада након продаје може да се појави прави власник и да тражи свој стан назад. У том случају се цела ствар решава на суду, а купац врло лако може да остане без свог стана и свог новца.

Такође, када је у питању директна продаја станова, нарочито од инвеститора, може се десити да дође до дупле продаје и да један исти стан продавац прода два пута. Тада оба купца остају без новца и без стана, јер власник по правилу тај новац потроши или једноставно нестане.

За безбедну куповину саветујемо детаљну проверу документације, сарадњу са провереним агенцијама и саветујемо вам да будете стрпљиви и опрезни. Куповина стана је један од најлепших тренутака у животу и зато треба себи да обезбедите да се осећате сигурно и срећно и да са самопоуздањем закорачите у ново поглавље вашег живота.