Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВАКИ ЛЕТ ДРОНОМ БЕЗ ОДОБРЕЊА ЈЕ КАЖЊИВ: Казне могу бити до МИЛИОН ДИНАРА - снимање вас може пуно коштати

14.06.2021. 16:55
Пише:
Србија Danas/Biznis.rs
Dron
Дрон / Извор: Профимедиа/илустрација

Употреба дронова регулисана је Правилником о беспилотним ваздухопловима донетим од стране Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.

Коришћење беспилотних летелица последњих година доживљава огромну популарност у Србији. Дронови се користе у комерцијалне сврхе, за обављање послова и као вид забаве. Доступни су у цивилној употреби, али неодговорно коришћење може угрозити безбедност у ваздуху и на тлу.

УКИДАЊЕ РОМИНГА ОД ЈУЛА МЕСЕЦА И ЗА СРБЕ: Ово су услови за јефтиније телефонирање у РЕГИОНУ

УКИДАЊЕ РОМИНГА ОД ЈУЛА МЕСЕЦА И ЗА СРБЕ: Ово су услови за јефтиније телефонирање у РЕГИОНУ

Најпознатија лутка на свету се потпуно мења: Барбика више неће бити иста, заборавите на стара времена

Најпознатија лутка на свету се потпуно мења: Барбика више неће бити иста, заборавите на стара времена

КРЕДИТ ЗА СТАН ЈЕФТИНИЈИ ОД КИРИЈЕ: Морате да задовољите ЈЕДАН УСЛОВ да би вам банка одобрила кредит

КРЕДИТ ЗА СТАН ЈЕФТИНИЈИ ОД КИРИЈЕ: Морате да задовољите ЈЕДАН УСЛОВ да би вам банка одобрила кредит

Класификација дронова

Правилником се прописују услови безбедног коришћења беспилотних летелица, а једна од првих одредби односи се на њихову класификацију која много тога говори о намени и перформансама дронова које су у појединим случајевима импресивне.

Првој групи припадају дронови који су лакши од 250 грама, а њихова максимална брзина не прелази 19 метара у секунди. У другој групи су летелице чија маса не прелази 150 килограма. Користе се у привредним активностима, за снимање терена и различитих врста догађаја. Трећу групу беспилотних летелица чине дронови које користе органи одбране, унутрашњих послова и царине. Четврта група укључује оне који лете искључиво у затвореном простору.

Када је потребна дозвола за лет?

- За све летелице које су теже од 250 грама потребна је дозвола за летење и снимање у назначеним подручјима на целој територији Србије. Дозволе за летење су потребне у зонама аеродрома, хелидрома и условно забрањеним зонама летења које се могу видети на нашој карти. Доступна је на интернет адреси Националног кластера беспилотних летелица. Ту се може видети мапа одобрених летова - објашњава за Biznis.rs председник извршног одбора Националног кластера беспилотних летелица и блиских сектора Сима Марковић.

dron
дрон / Извор: Профимедиа

Он каже да је за снимање дроном изнад територије Србије потребна дозвола Министарства одбране, док дозвола за летење добија од Директората цивилног ваздухопловства.

- За беспилотне летелице масе до 249 грама не треба дозвола, осим уколико снимају. За снимање је потребна дозвола на територији целе Србије. Те летелице могу летети по граду осим у зони забрањеног летења LY Р8, јер је за лет у овој зони потребна дозвола. Сваки лет без одобрења, нарочито у зони забрањеног летења је кажњив и прети одузимање дрона- говори Марковић.

Казне за прекршај крећу се од 25.000 до милион динара за правна лица и од 10.000 до 50.000 динара за физичко лице. У одредбама Закона о ваздушном саобраћају као прекршаји наведени су и "пружање услуга из ваздуха без потврде о оспособљености" и "лансирање летећих објеката без претходно прибављене сагласности пружаоца услуга у ваздушној пловидби" и "под утицајем алкохола и психоактивних супстанци".

Уз дозволу потребна и регистрација

Према Правилнику, евиденцију ваздухоплова води Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије и у њој се налазе сви дронови чија маса пре полетања не прелази 150 килограма. Упис је обавезан када је реч о дроновима који лете на висинама већим од 100 метара, изнад и у близини људи. Такође, потребно је регистровати дронове који лете ноћу и оне који за потребе обављања привредних делатности избацују течност, предмете или носе терет.

dron
дрон / Извор: Србија Данас

За регистрацију дрона неопходан је доказ о плаћеној царини уколико је летелица произведена у иностранству, односно оверена писана изјава ако је дрон домаће израде. Затим, потребно је упутство произвођача за употребу на српском, односно енглеском језику. Трећи документ неопходан за регистрацију јесте уговор о осигурању од одговорности за штету која може настати коришћењем дрона.

У Србији има између 450 и 500 регистрованих дронова. Упитан је број оних који су у возном стању. Број продатих дронова је између пет и шест хиљада. Разлика између броја продатих регистрованих представља број беспилотних летелица које нису регистроване. Дакле, најмање 10 одсто је регистровано и то је велики проблем у погледу безбедности. Такође, један од проблема је што нема школа за обуку. Радимо на томе да сертификујемо програм за обуку, како би људи могли да се оспособе за управљање дроном, објашњава Марковић и додаје да се полагања за дозволу која омогућава управљање дроном одржавају у Директорату цивилног ваздухопловства.

Дозволу је могуће добити и полагањем теста у Националном кластеру беспилотних летелица. Довољно је да се пријавите и полажете. Припремљена је група питања, од којих 40 буде на тесту. Нема практичне обуке.

Беспилотне летелице за већу ефикасност и продуктивност

Најбезбеднија употреба дрона подразумева летове ван насељеног подручја. Када се добије дозвола за лет могуће је користити их и у насељеним областима. Обичај је да се лет најави пет до 10 дана пре него што ће бити изведен. Власник дрона дужан је да обавести контролу летења о локацији, путањи, сврси и трајању лета.

- Мапа летова је дата у виду кругова, односно полигона који су обојени зелено када је летелица активна, односно црвено када снима- објашњава Марковић и напомиње да су дронови веома корисни за обављање надзора на пољопривредним газдинствима.

Dron
Дрон / Извор: Профимедиа

Летелице снимају стање пољопривредних култура и воћа. Ради се о великим дроновима који носе мултиспектралне камере. Слика коју бележе указује стручњацима шта је биљци неопходно за правилан раст. Такође, постоје дронови који имају прскалице и користе се за заштиту усева, објашњава Марковић и додаје да је последњих година употреба дронова доживела експанзију када је реч о геодезији и грађевинарству.

- Оно што су некада геометри радили седам дана, сада обаве за сат времена. Беспилотне летелице се користе и у пројектовању путева. Имају широку примену у великом броју послова и индустрија, а све чешће се користе у извештавању и реализацији директних преноса. Грађевинци захваљујући дроновима прате ток радова на градилишту. Периодично снимају, а потом шаљу снимке у форми извештаја који најбоље показују како напредују радови. Могућности примене су огромне, али је у већини случајева неопходна регистрација и дозвола- закључује Марковић.