Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВИ ПОСЛОВИ СЕ ПЛАЋАЈУ СУВИМ ЗЛАТОМ! Објављена детаљна листа најплаћенијих занимања у ЕУ за странце

03.12.2023. 09:05
Пише:
Србија Данас
novac
новац / Извор: Shutterstock

Доносимо Вам детаљну листу најплаћенијих занимања у ЕУ, за држављане ван ЕУ. Такође можете прочитати које су то најбоље земље ЕУ за странце, и детаљну анализу топ 20 најплаћенијих послова.

У овом чланку ћемо сазнати који су то 20 најплаћенијих послова у Европи за грађане ван ЕУ. Такође ћемо сазнати више о најбољим земљама у Европи за грађане ван ЕУ.

Најбоље земље у Европи за држављане ван ЕУ

Док је Швајцарска земља у Европи која плаћа највећу плату, Португалија и Естонија се сматрају најбољим земљама у Европи за лакше добијање посла због релативно једноставнијих процедура за подношење захтева за визу. Према Indeed.com, техничари за одржавање и производњу су популарни послови у Европи за афричке грађане. Немачка се, пак, сматра земљом у Европи која има највише могућности запошљавања за странце.

Nemačka
Немачка / Извор: Shutterstock

Велика Британија је једна од најпопуларнијих земаља у које се неевропљани преселе као странци. Од 1.180.000 људи који су стигли, 968.000 је било из земаља које нису чланице ЕУ, а првих пет националности су Индијци (253.000), Нигеријци (141.000), Кинези (89.000), Пакистанци (55.000) и Украјинци (35.000). Миграције због образовања су чиниле 39% миграција ван ЕУ, затим миграције због посла 33% за неевропљане и 9% из хуманитарних разлога. 

Технолошки гиганти у Европи: обећавајуће прилике за посао

Један од највећих разлога зашто неевропљани посматрају Европу у потрази за послом је ширење технолошких фирми у региону. На пример, Microsoft Цорп је недавно најавио инаугурацију региона дата центра у Пољској са значајним улагањима и састоји се од три независне физичке локације у околини Варшаве. Иницијатива је постављена да створи много могућности за запошљавање у области технологије која се брзо развија. Са преко 430.000 ИТ професионалаца, пословних представника, партнера и студената који су већ обучени од Мицрософт Цорп-а  у Пољској 2020. године, компанија има за циљ да одговори на све већу потражњу за квалификованим појединцима у дигиталном окружењу.

Као део ширег напора да се подржи технолошки развој Пољске, ова инвестиција не само да обезбеђује отпорност земље у временима економске неизвесности, већ је и усклађена са глобалним трендом дигиталне трансформације, што потврђује и чињеница да 54% извршних директора у Пољској верује у неопходност трансформације за будућу профитабилност, према истраживању извршних директора ПвЦ-а из 2023.

Штавише, успостављање Cloud региона компаније Microsoft Цорп у Пољској, са три зоне доступности Азуре, гарантује највише стандарде безбедности и усклађеност са Општом уредбом о заштити података Европске уније (ГДПР) Према ИДЦ Research-u, Очекује се да ће нови регион дата центра елиминисати препреке и допринети приближно 16,5% нових прихода (45,7 милијарди долара) до 2026. Очекује се да ће се овај економски утицај превести у отварање радних места која ће пружити могућности запошљавања за инжењере, програмере и други професионалци који ће бити кључни у глобалном напретку пољске дигиталне економије.

Poljska
Пољска / Извор: Shutterstock

С друге стране, револуционарна инвестиција компаније Интел Цорп од 30 милијарди евра (32,76 милијарди долара) у погон за производњу чипова у Магдебургу у Немачкој је највећа директна страна инвестиција у Немачкој. Ова инвестиција је предвиђена за отварање 3.000 висококвалитетних радних места, јачањем економског развоја региона. Пошто је влада издвојила 9,9 милијарди евра (10,81 милијарди долара), покривајући трећину трошкова, пројекат има свој стратешки значај. Двоструке фабрике полупроводника, предвиђене за завршетак 2027. године, усклађене су са ширим циљем Немачке да промовише домаћу производњу полупроводника, смањујући ослањање на глобалне ланце снабдевања. Ово ће свакако допринети настанку Немачке као великог глобалног полупроводничког чворишта, у складу са циљем Европске уније да смањи зависност од Кине и САД у производњи микрочипова.

Истовремено, Интел Цорп инвестиција од 4,6 милијарди евра у фабрику микрочипова у Пољској, део ширег плана од 33 милијарде евра (32,76 милијарди долара) широм Европе, такође ће отворити око 2.000 радних места. Радећи у тандему са локацијом у Магдебургу у Немачкој, пољски погон, који почиње са радом 2027. године, ће се бавити кључним корацима у производњи чипова, јачајући европско упориште Интел Цорп.

Методологија

Да би YahooFinance, дошао до листе најбоље плаћених послова у Европи за грађане који нису из ЕУ, идентификовали су најпопуларније европске земље за рад неевропљана, а затим је направљена листа од 30 најплаћенијих послова у тим земљама на основу  истраживачког консензуса. Од тих 30 изабрано је и рангирано 20 са највишим просечним платама. Податке о просечним платама су добили од Indeed.com и Glassdoor.com. Листа је приказана од најмање плаћених до највише.

20. Подводни заваривач

Потражња за подводним заваривачима расте због ширења поморске индустрије, изградње на мору и инфраструктурних пројеката. Са повећањем плата од 19% предвиђеним током пет година у Немачкој, ова област привлачи пажњу својом кључном улогом у одржавању и развоју подводних структура, потврђујући растућу потражњу за квалификованим стручњацима у индустрији.

19. Менаџерски консултант

Џонсон и Џонсон и Процтер анд Гамбле Цо су две од потенцијалних мултинационалних компанија које запошљавају консултанте за менаџмент у Европи са одличним платама. И због високих плата менаџерских консултаната сматрају се једним од најпреплаћенијих послова на свету.

sastanak
састанак / Извор: Shutterstock

18. Full Стацк Developer

У 2022. години, инжењери са пуним стацком чинили су 56% свих захтева за интервјуе. Мање компаније их преферирају због свестраности, а веће организације све више прихватају full-stack програмере ради ефикасности. Плате програмера у Великој Британији расту, са почетном платом за 64% изнад националног просека. То је један од најплаћенијих послова у Европи за странце.

17. Инвестициони банкар

Послови инвестиционих банкара у Европи преовлађују, посебно у финансијским центрима као што су Лондон, Франкфурт и Париз. Истакнуте компаније које запошљавају инвестиционе банкаре укључују ЈПМорган Chase & Цо, Голдман Sachs Гроуп Инц  и Deutsche Банк АГ. Ове фирме траже професионалце квалификоване за финансијску анализу, процену ризика и стратешко саветовање.

16. Фармацеутски менаџер

Главне фармацеутске компаније које у Европи запошљавају фармацеутске менаџере су Новартис АГ и Roche. Ове компаније обично захтевају искусне менаџере да обезбеде усклађеност са индустријским стандардима и управљају производним процесима и дистрибуцијом фармацеутских производа.

15. Актуар

Постати актуар нуди стабилну и уносну каријеру, са предвиђеним растом запослености од 21% од 2021. до 2031. Актуари се често називају "гуруима ризика", јер предвиђају будуће догађаје како би управљали финансијским ризицима. Професија омогућава свестраност, задовољавајући и интроверте и екстроверте.

14. Ваздухопловни инжењер

Аеронаутички инжењери дизајнирају, развијају и тестирају авионе и свемирске летелице. Они анализирају аеродинамичке перформансе и обезбеђују структурални интегритет док оптимизују потрошњу горива. То је један од најплаћенијих послова у Европи.

inženjer
инжењер / Извор: Shutterstock

13. ИТ менаџер

ИТ компаније у Европи заиста запошљавају држављане изван ЕУ за позиције ИТ менаџера, али је процес често сложен због захтева за визом и радном дозволом. Усклађеност са законима о имиграцији је од суштинског значаја, што укључује добијање радних дозвола и виза, што може бити дуготрајно и скупо. Упркос овим изазовима, компаније могу спонзорисати визе за квалификоване појединце, у зависности од специфичне земље и индустрије. Ипак, ИТ менаџери имају један од најбољих послова у Европи за говорнике енглеског језика.

12. Дата Сциентист

Потражња за образовањем у области науке о подацима у Европи је у порасту, као што је истакнуто у недавном извештају Студипорталс-а. Анализа је открила повећање од 20,5% интересовања за Италију од стране студената изван Европе, посебно из Пакистана и Бангладеша, у последњих 12 месеци. Иако Немачка такође одржава велики удео глобалног интересовања студената, постоји релативан пад потражње за њеним програмима. То је један од најтраженијих послова у Европи у 2023. години.

11. Инжењер машинског учења

Потражња за инжењерима машинског учења у Европи је порасла због 40-42% годишњег раста на тржишту софтвера за вештачку интелигенцију и МЛ од 2021. до 2028. Недостатак вештих програмера машинског учења је евидентан јер је преко 50% европских компанија борећи се са попуњавањем радних места стручњака.

10. Контролор летења

Европски сектор контроле летења суочава се са великим недостатком, са проценама које се крећу од 700 до 1.000 контролора. Изазов се повећао због празнина у програмима обуке, неатрактивног радног времена и конкуренције уноснијих алтернатива за каријеру. Старећа радна снага додаје хитност проблему, стварајући демографски јаз како се контролори приближавају пензионисању. Поред тога, индустрија доживљава одлив мозгова на Блиски исток, где конкурентни напори за запошљавање маме квалификоване контролоре.

9. Комерцијални пилот

Потражња за пилотима у Европи доживљава велики пораст, што је потврђено недавном најавом ЦАЕ-а о повећању капацитета за обуку пилота и кабинског особља за Аир Еуропа у Мадриду. Према ЦАЕ-овој прогнози талената у ваздухопловству, предвиђа се да ће Европи бити потребно 44.000 нових комерцијалних пилота у наредних десет година и стога баца светло на критичну потребу за вештим ваздухопловним професионалцима. То је један од најбоље плаћених послова у Европи.

8. Корпоративни финансијски менаџер

Посао корпоративних финансијских менаџера је да надгледају финансијске активности, управљају буџетима и обезбеђују финансијско здравље. У Европи, две компаније које ће вероватно ангажовати за ову улогу су Сиеменс АГ и Унилевер плц јер често траже квалификоване финансијске стручњаке који би допринели њиховом стратешком финансијском управљању и планирању.

7. Менаџер међународне продаје

Међународни менаџери продаје надгледају глобалне продајне операције компаније, развијајући стратегије за проширење тржишног удела. Они идентификују потенцијална тржишта, граде односе са међународним клијентима и воде продајне тимове. Иако њихови послови носе велике одговорности, они су такође једни од најбоље плаћених послова у Европи за грађане који нису из ЕУ.

6. Адвокат

2021. године, K&L Гатес, америчка мултинационална адвокатска фирма, проширила се даље у Европу. Додао је тим за некретнине из Еверсхедс Sutherland у Франкфурту и Минхену док је регрутовао партнера за реструктурирање из Де Gaulle Флеуранце & Associes у Паризу и комбинујући се са Луксембуршком Волцкрицк & Associates. Са осам европских канцеларија, K&L Гатес има за циљ стабилно присуство у Немачкој и Француској.

advokat
адвокат / Извор: Shutterstock

5. Инжењер нафте

Недавни 20-годишњи уговор о продаји ЛНГ између Вентуре Глобала и немачког СЕФЕ, који укључује пројекат Цалцасиеу Pass 2, има потенцијал да створи прилике за запошљавање нафтних инжењера. Како би изградња на пројекту требало да почне 2023. године, потражња за квалификованим стручњацима, укључујући нафтне инжењере, ће вероватно расти. Споразум означава велики корак у обезбеђивању енергије за Немачку и Европу, што је допринело диверсификацији и одрживости. Будући да се раст у ЛНГ пројектима обично претвара у могућности запошљавања, можемо предвидети да ће ова иницијатива створити мноштво радних места и Европљана и неЕвропљана.

4. ХФТ Квант Трговац

Јумп Традинг, фирма за високофреквентну трговину у Лондону, наводно великодушно плаћа врхунске француске трговце квантима, а недавни правни спор расветљава детаље о надокнади. Дамиен Цоутуре, квант трговац, придружио се Јумп-у са укупном надокнадом од преко милион фунти (1,26 милиона долара). Ово укључује плату од 175.000 фунти (221.000 долара), бонус за потписивање од 350.000 фунти (443.725 долара) и гарантовани бонус од 500.000 фунти (633.892 долара). Иако је Цоутуреов случај донекле јединствен због његовог порекла и искуства, он пружа увид у потенцијал зараде у Јумп-у. Према речима запосленог у Јумп-у, укупна надокнада од 700.000 долара је "сигурно достижна".

3. Гинеколог

Акушерство и гинекологија су веома тражене медицинске специјалности у Европи, које привлаче бројне међународне студенте медицине због своје такмичарске природе, укључености у сложене хируршке процедуре и високих плата. Подаци Еуростата за 2019. годину показали су да Италија има највећи број гинеколога и акушера са 12.187, а следи Велика Британија са 8.251. Немачка константно одржава велики број, док мање земље попут Норвешке имају мање специјалиста.

2. Кардиолог

Европа има неке од водећих светских кардиолога и најсавременије установе, што је чини популарном дестинацијом за негу срца. Реномиране институције као што су Анадолу Медицал Центер у Турској, Клиникум Stuttgart у Немачкој и Куиронсалуд Хоспитал у Шпанији имају врхунска кардиоваскуларна одељења са истакнутим специјалистима као што су проф. Ертан Окмен и проф. Thomas Нордт. Ови стручњаци користе прогресивне технологије као што је побољшана спољашња контрапулсација (ЕЕЦП) и нуде свеобухватан спектар услуга од каротидног стентирања до електрофизиологије.

neurohirurg
неурохирург / Извор: Shutterstock

1. Неурохирург

Неурохирурзи у Европи имају високе плате због своје специјализоване стручности и захтевне природе њихове професије. Прецизност и сложеност потребне у неурохирургији доприносе недостатку квалификованих стручњака. Велика улагања у образовање и обуку, обично више од једне деценије, резултирају мањим бројем неурохирурга који улазе у радну снагу. Штавише, њихове високе плате могу бити оправдане због критичне природе неурохируршких процедура и потенцијала за исходе који мењају живот.

У недавном случају финансирања компаније Хипервисион Сургицал, фокус на развоју хируршких исхода са АИ указује на шири тренд огромног улагања у напредне технологије у области медицине. Неурохирурзи имају најплаћенији посао у Европи за грађане који нису из ЕУ.