Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Први човек Телекома након посете Приштини Лучић: Оптимиста сам, али борба за МТС се наставља

31.01.2024. 12:33
Пише:
Србија Данас
Telekom Srbija
Телеком Србија / Извор: Фото: Профимедиа

Телеком Србија је компанија са великим међународним угледом и знамо да заштитимо наше интересе када су угрожен

После састанака са представницима међународне заједнице у Приштини оптимиста сам да ћемо све проблеме које Телеком има на КиМ решити успешно, изјавио је данас генерални директор ове компаније Владимир Лучић гостујући на РТС.

Челни човек најуспешније српске компаније вратио се синоћ из посете Приштини, где је од амбасадора САД и ЕУ затражио подршку у борби против притисака владе Аљбина Куртија на МТС, ћерку-фирму Телекома на Косову и Метохији, која тамо послује у складу са Бриселским споразумом и локалним прописима, запошљава око 250 људи и чије услуге користи више од 30.000 претежно српских домаћинстава.

- Притисци на МТС и застрашивање наших запослених трају већ годину дана, кулминација је била у августу прошле године када је Куртијева администрација покушала да нам потпуно забрани рад, па када им то није успело, захваљујући нашој снажној реакцији и подршци међународне заједнице, прешли су на “план Б”, да по сваку цену зауставе наш раст и развој. Због тога су у децембру 2023, дакле поново уочи празника, у Приштини донели решење којим је практично извршена ретроактивна примена закона, где је позивањем на накнадно донете прописе МТС драстично кажњен финансијски, али још већи је проблем да оспоравају аквизиције малих српских оператера из 2019. и 2020. године и хоће да нам их сада одузму. Уз то, појачани су притисци на наше раднике, попут случаја из децембра када је полиција са дугим цевима без икаквог разлога упала у просторије МТС у Звечану - објаснио је Владимир Лучић проблеме са којима се Телеком суочава у Покрајини.

Све ово је озбиљан тест за међународну заједницу, упозорио је Лучић и указао да су прошле године, када је спречена забрана МТС, посебно важну улогу имали дипломатски представници САД.

Аргументи су и сада чврсто на страни Телекома Србија.

- Ми смо од почетка јануара у офанзиви, поред непрестане дипломатске коресподенције био сам у Стејт департменту у Вашингтону, где сам разговарао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, сада сам у Приштини имао састанке са амбасадорима САД и ЕУ, а већ наредног понедељка опет идем у Приштину на састанке са још неким амбасадорима важних земаља. Тражимо да нас Куртијева администрација убудуће остави на миру, да радимо нормално и без проблема, као што уосталом радимо на свим тржиштима у региону. Захтевамо и да приштинска Агенција за заштиту конкуренције, која се према Телекому понаша као “агенција за забрану конкуренције”, обустави примену донетих одлука док се не реше судски спорови, на којима ћемо, уверен сам, победити. Такође, као изузетно важно захтевамо да Курти престане да застрашује и малтретира наше раднике на КиМ - нагласио је Владимир Лучић.

Генерални директор Телекома сада очекује још веће залагање ЕУ, посебно када је реч о Европској комисији, јер су поступци Приштине директно нарушавање ауторитета и одлука Брисела и европских стандарда.

- Куртијева администрација крши Бриселски споразум, чак и сопствене прописе. Баве се ретроактивном применом закона, што је супротно свим принципима владавине права и европским стандардима и правним нормама. Дискриминише се Телеком, односно МТС, искључиво зато јер је српска компанија, па се онда поставља питање како било ко убудуће може да верује администрацији која селективно примењује законе, не поштује споразуме, шта то говори о правом стању ствари на КиМ. Уз све наведено, Приштина наставља да отежава живот српском становништву у циљу њиховог даљег исељавања. Очекујем јасну подршку Европске комисије, понашање Приштине је недопустиво и Брисел има обавезу да то заустави - упозорио је Лучић.

Генерални директор Телекома Србија је истакао да МТС сигурно остаје на Косову, без обзира на све притиске, као и да услуге мобилне телефоније, интернета и телевизије функционишу беспрекорно.Али, за амбиције и реалну снагу Телекома није довољан само опстанак на КиМ. С обзиром на то да је Курти актуелизовао питање положаја ове компаније, Лучић намерава да то искористи стављањем на дневни ред теме лиценце за трећег мобилног оператера на Косову.

- Приштина избегава обавезу из Бриселског споразума да распише тендер за трећу лиценцу, јер знају да бисмо сигурно победили. Ми сада хоћемо да искористимо прилику да у овом пакету решимо и тај проблем. Телеком Србија, дакле, сигурно остаје на КиМ, а уверен сам да ћемо у будућности бити још јачи. Телеком је компанија са великим међународним угледом и знамо да заштитимо наше интересе када су угрожени. Борба се наставља, неће бити лако, али ми на крају сигурно побеђујемо - закључио је Владимир Лучић.

 Курти у кампањи

Владимир Лучић је по повратку из Приштине изнео и један врло забрињавајући утисак.

- На основу онога што сам приметио у Приштини делује да ће ове године на Косову бити превремени избори, да је Курти већ кренуо у изборну кампању и да ће притисци на српску популацију бити још већи - упозорио је Лучић.