Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАКРОН ЈЕ ОТИШАО: Ево ГДЕ и КОЛИКО пара очекујемо из Француске!

17.07.2019. 13:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Фото: Председништво Србије

Током посете француског председника Емануела Макрона Београду потписана су чак 22 споразума.

Две стране потписивале су протоколе, необавезујућих писама о намерама и договора и питање је колико ће споразума остати слово на папиру а колико ће њих донети брзо опипљиве резултате и нове инвестиције.

Туристичку сезону у Хрватској, Црној Гори, Грчкој и Шпанији уздрмала конкуренција ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ

Туристичку сезону у Хрватској, Црној Гори, Грчкој и Шпанији уздрмала конкуренција ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ

СЈАЈНИ РЕЗУЛТАТИ НА БЕОГРАДСКОМ АЕРОДРОМУ! Саобраћај порастао за 6,7 одсто

СЈАЈНИ РЕЗУЛТАТИ НА БЕОГРАДСКОМ АЕРОДРОМУ! Саобраћај порастао за 6,7 одсто

ИСПУЊЕН ЗАХТЕВ: Плате сигурне свим научницима

ИСПУЊЕН ЗАХТЕВ: Плате сигурне свим научницима

Делегације Француске и Србије потписале су билатералне споразуме из области економије, војне индустрије, образовања и културе. На први поглед делује да ће највећу корист овог пута "извући" Град Београд и Војска Србије, мада би и остали би могли да профитирају.

Аеродром "Никола Тесла"

Председници две земље, Емануел Макрон и Александар Вучић, по самом доласку француског челника у Србију, свечано су на аеродрому Никола Тесла открили плочу поводом званичног почетка радова на модернизацији београдског аеродрома, коју ће спровести француски концесионар, компанија "Ванси ерпортс".

"Ванси ерпортс", концесионар аеродрома "Никола Тесла" на 25 година, обавезао се да ће у развој инфраструктуре на аеродрому уложити укупно 732 милиона евра. Концесија београдског аеродрома је једна од највећих и најзначајнијих страних инвестиција у нашој земљи, с обзиром на то да ће укупна улагања Вансија у аеродром бити 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Aerodrom Nikola Tesla
Аеродром Никола Тесла / Извор: Србија Данас

План Вансија је да у наредних 25 година број путника порасте годишње три пута односно са 5,3 милиона, колико је имао у 2017. години, на 15 милиона, а број авиооперација да се дуплира са 59.000 на 120.000, колико се очекује. Са стратешким партнером очекује се даљи велики развој наше ваздушне луке, заједно са Ер Србијом која је најбрже растућа и доминантна авиокомпанија у региону.

Међу економским договорима двеју земаља нашла је Изјава о намерама о реализацији пројекта изградње Београдског метроа, Уговор о откупу топлотне енергије између "Бео Чиста Енергија" и Београдске електране и Уговор са компанијом НБДА о испоруци ракета "Мистрал".

Метро

Београдски метро је препознат као приоритетни инфраструктурни пројекат за обе владе, а потписивањем Изјаве о намерама потврђена је воља да се настави сарадња са француским компанијама, као и да ће бити настављени разговори о могућностима закључивања међувладиног споразума. Он би требало првенствено да се односи на финансирање француског дела прве фазе пројекта, наведено је у саопштењу Министарства финансија.

metro
метро / Извор: Профимедиа/илустрација

Министар Синиша Мали састао се са представницима француских компанија "Ежис" и "Алстом", а констатовано је да је београдски метро велики и важан пројекат, те да ће сарадња са француским компанијама, које имају искуства у том послу бити од изузетног значаја.

На састанку је било речи о следећим корацима и о начину на који ће се спроводити пројекат, а истакнуто је да је важно да се процес убрза, како би градња почела крајем следеће године. Тренутна процена је да ће укупна вредност радова износити око 4 милијарди евра, од чега ће прва фаза, изградња прве линије од Железника до Карабурме, коштати 1,3 милијарде.

Саговорници су закључили да обе стране желе да београдски метро буде успешан пројекат, али и да ће се наставити разговори са кинеском компанијом "Паувер Кина", са којом је потписан Меморандум о сарадњи, у вези са реализацијом пројекта "Београдски метро".

Иначе, споразум о стратешком партнерству и сарадњи потписан је са Владом Француске још 2011. године, а изјаве о намерама о пројекту београдског метроа одмах након тога, као и 2014. године. Тим споразумима предвиђено је посебно финансирање у виду донације Владе Француске и реализација претходних студија изводљивости, које је француско инжењерско-пројектантско предузеће доставило у мају ове године.

У КРАГУЈЕВЦУ ПОЧИЊЕ ПРОИЗВОДЊА АУТОМОБИЛА ФИАТ 500е на електронски погон!

У КРАГУЈЕВЦУ ПОЧИЊЕ ПРОИЗВОДЊА АУТОМОБИЛА ФИАТ 500е на електронски погон!

ЗАХВАЛИТЕ СЕ СЕБИ: Поскупеле возне карте јер су путници рекли да су јефтине

ЗАХВАЛИТЕ СЕ СЕБИ: Поскупеле возне карте јер су путници рекли да су јефтине

РАДОВИ НА ПРОЈЕКТУ БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА СУ У ТОКУ! Србија може да финансира пројекат који ће се реализовати наредне године

РАДОВИ НА ПРОЈЕКТУ БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА СУ У ТОКУ! Србија може да финансира пројекат који ће се реализовати наредне године

"Ежис" је урадио студију тражње транспортних захтева, предлог урбане интеграције метроа и повезивања са другим видовима градског, приградског и међуградског саобраћаја (воз, БГ воз, трамвај, аутобус, тролејбус) на основу Смарт плана из 2016. године и подлога добијених од јавних комуналних предузећа.

Винча

Потписани Уговор о откупу топлотне енергије између компаније "Бео Чиста Енергија", која заступа француско-јапански конзорцијум SUEZ-ITOCHU, и Београдских електрана представља наставак пројекта санације депоније Винча.

Наиме, Град Београд је у августу 2017. године доделио уговор о јавно-приватном партнерству за депонију Винча групи понуђача, конзорцијуму "The Цонсортиум оф СУЕЗ Гроупе САС & И-Енвиронмент Инвестментс лимитед", који је понудио цену од 38.278.900 евра са ПДВ-ом.

Уговор предвиђа санацију депоније и изградњу когенеративног постројења за производњу топлотне и електричне енергије, а сву произведену топлотну енергију преузеће "Београдске електране" и прикључити на систем даљинског грејања.

Ово јавно-приватно партнерство закључено је на 25 година.

"Мистрал"

Приликом посете француског председника Макрона потврђен је уговор о испоруци ракета "мистрал" које представљају најсавременију технологију која ће значајно подићи способност Војске Србије. Планирано је да се тај систем интегрише у систем ПАСАРС.

Према речима војно-политичког коментатора Мирослава Лазанског, ПВО систем "Мистрал" може да се инсталира на речну флотилу, на Лазару, Милошу и користи се за обарање летелица у ниском лету, а има и могућност маневра за избегавање ласерског ометања.
Потписано је укупно пет споразума из области наоружања и војне опреме, а један од њих тиче се иницијалних навигационих система наших артиљеријских система.

Mistral
Мистрал / Извор: Профимедиа

- Заинтересовани смо да купимо и друге уређаје оптоелектронске природе од Француске. Ми то радимо да можемо увек да сачувамо и заштитимо своју земљу, а Француска као наш савезник у Првом и Другом светском рату, и важан произвођач наоружања, може да буде неко ко са нама може успешније да сарађује - поручио је председник Србије Александар Вучић и изразио задовољство куповином ракета "мистрал", преневши да ћемо добити 18 јединица и 50 ракета.

Ветропарк

Потписан је и Протокол о намерама између Акуа Енерџи САС, ИЕЛ ОИЕ Балкан Рењуабл Енерџи и Војводине, уз присуство компаније Басиади Винд д.о.о, за развој ветро-парка у Србији, Протокол о намерама између Пропарцо и Акуа Енерџи САС за финансирање пројекта ветропарка Басиади и Протокол о намерама за развој пројеката дубинске геотермике у Србији.

vetropark
ветропарк / Извор: Профимедиа

Такође, компанија Шнајдер електрик потписала је споразуме о сарадњи са београдским Електротехничким факултетом и новосадским Факултетом техничких наука, а две делегације потписале су и Писмо о намерама између француске и српске царине, Технички споразум Министарства одбране за уговор са МБДА, Меморандум о разумевању између Београдског водовода и канализације и компаније Веолиа и Меморандум о сарадњи између РТЕ (оператора преносног система Француске) и ЕМС ад.

СРПСКЕ БАЊЕ ЦВЕТАЈУ! Ваучери од само 5.000 динара доводе све већи број туриста

СРПСКЕ БАЊЕ ЦВЕТАЈУ! Ваучери од само 5.000 динара доводе све већи број туриста

У СВЕТСКОЈ ЕКОНОМИЈИ ДОЛАЗИ ДО ПРОМЕНА: Велика Британија губи своје место!

У СВЕТСКОЈ ЕКОНОМИЈИ ДОЛАЗИ ДО ПРОМЕНА: Велика Британија губи своје место!

Лагард поднела оставку на место директора ММФ: Иде на нову функцију

Лагард поднела оставку на место директора ММФ: Иде на нову функцију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су потписани споразуми веома важни, посебно истакавши споразум о сарадњи француских компанија које ће донети запошљавање високообразованих људи у Београду и Новом Саду. Рекао је да ће се "настојати да се гура напред и убрза процес изградње метроа у Београду", и да ће се и у тој области наставити сарадња са француским фирмама.

У овом граду се на посао ЂУБРЕТАРА чека пуних СЕДАМ ГОДИНА, а ево и због чега (ВИДЕО)