Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ПОЧИЊЕ ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ: Ево на шта ђаци треба посебно да обрате пажњу у тренутку када добију тест

27.06.2022. 07:25
Пише:
Србија Данас
mala matura - polganje matematike
мала матура - полгање математике / Извор: Профимедиа/илустрација

Позитивна трема може бити од користи, сматрају стручњаци, али стрес и тензија се никако не препоручују.

Дошао је дан полагања мале матуре, а према распореду данас се полаже српски језик, сутра математика, а среда 29. јун је резервисана за комбиновани тест који обухвата питања из области историје, географије, фиизике, хемије и биологије. Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе биће објављени 1. јула, док ће коначни резултати уследити након пет дана, 5.јула. Уједно до 6. јула попуњавају се и листе жеља.

"ДА НОВАЦ ОСТАНЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ" Вучић ваучерима од 15.000 динара обрадовао грађане - ево како да дођете до њих

"ДА НОВАЦ ОСТАНЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ" Вучић ваучерима од 15.000 динара обрадовао грађане - ево како да дођете до њих

ПОЧИЊЕ ПРИЈАВА! 200.000 ГРАЂАНА ДОБИЈА ПО 15.000 ДИНАРА ОД ДРЖАВЕ СРБИЈЕ: Ево где треба да се пријавите већ од сутра

ПОЧИЊЕ ПРИЈАВА! 200.000 ГРАЂАНА ДОБИЈА ПО 15.000 ДИНАРА ОД ДРЖАВЕ СРБИЈЕ: Ево где треба да се пријавите већ од сутра

ДРЖАВА ЋЕ УЛОЖИТИ НОВАЦ И У БОРСКИ АЕРОДРОМ: Сјајна вест за грађане источне Србије

ДРЖАВА ЋЕ УЛОЖИТИ НОВАЦ И У БОРСКИ АЕРОДРОМ: Сјајна вест за грађане источне Србије

Позитивна трема може бити од користи, сматрају стручњаци, али стрес и тензија се никако не препоручују. Како психолози саветују, пре полагања потребно је добро се наспавати и одморити, али такође, пожељно је да вам у фокусу буде први тест који полажете, односно, матерњи језик, па уколико осећате потребу за кратким обнављањем градива, то можете и учинити. Ипак, сан и одмор су најважнији у овом тренутку.

Позитивна трема може бити од користи, сматрају стручњаци, али стрес и тензија се никако не препоручују. Како психолози саветују, пре полагања потребно је добро се наспавати и одморити, али такође, пожељно је да вам у фокусу буде први тест који полажете, односно, матерњи језик, па уколико осећате потребу за кратким обнављањем градива, то можете и учинити. Ипак, сан и одмор су најважнији у овом тренутку.

Саветује се да данас елимнишете сваку врсту тензије, доручкујте, узмите већ припремљене ствари и крените на полагање. Родитељима се саветује да пруже подршку деци, да им објасне да ће све бити у реду, и да нема разлога ни за страх ни за бригу.

Психолог Маја Светозаревић, објаснила је да је у овом тренутку важно да се деца фокусирају на битне ствари и да сада нема више времена за било какву анализу да ли је могло боље или није, једноставно, свако је радио како је сматрао да треба.

matura
матура / Извор: Профимедиа/илустрација

- Трема је сигурно присутна и код родитеља и код деце, али то може бити и она позитивна. Стрес и напетост воде у грч, па би било добро на неки начин да их родитељи ободре причом, без икаквих тензија, претњи "ако не положиш..." нема разлога за тим. Важно да им упуте афирмативну поруку, да им кажу да је све у реду и да осете подршку. Онај ко је учио и ко се спремио, не би требало да има било какву блокаду. Мирно, концентрисано и сталожено, објашњава психолог.

Како је објављено у најновијем Информатору за ученике осмог разреда, у већим градовима Србије упис у траженије школе, у последње три године није био могућ без минимум 90 поена, како је интересовање велико, важан ће вам бити сваки поен. Када је Београд у питању за упис у неку од најпопуларнијих средњих школа потребно је отприлике од 90 до чак 98 бодова. Најтраженије су гимназије, и то оне у центру. Примера ради, у 2021. години највише поена управо је било потебно за упис у Трећу београдску гимназију на математичком смеру - 97,08 бодова, док је нешто мање, односно 94,66 бодова било потребно за друштвени смер у тој установи.

-Када крену да раде тест, нека размисле добро, нека лепо прочитају и не брзају. Ако нешто не знају, нека прескоче и раде оно што знају, па касније нека размишљају о томе што им се у датом моменту чини нејасно. Има довољно времена и нема разлога да брзају, додаје психолог.

Датуми завршног испита

Завршни испит за осмаке састоји се из три дела и реализује се од 27. до 29. јуна по следећем распореду:

Тест из српског (матерњег) језика: 27.06.2022. године, од 9 до 11 сати

Тест из математике: 28.06.2022. године, од 9 до 11 сати

Комбиновани тест: 29.06.2022. године, од 9 до 11 сати

Прелиминарни резултати завршног испита: 01.07.2022. године, до 9 сати

Објављивање коначних резултата завршног испита: 05.07.2022. године до 8 сати

Шта треба да понесете са собом

Наравно, за полагање потребна вам је свакако ђачка књижица. Од прибора, графитна оловка, хемијска која пише плавом бојом, гумица з абрисање, а за полагање математике биће вам потребни и лењир, троугао и шестар.

Мобилне телефоне искључите и одложите јер вам нису потребни и свакако нису дозвољени. Белешке, папирићи, подсетници, дигитрони (за математику), такође нису потребни, нити дозвољени. На столу, осим прибора, можете имати флашицу воде.

Како изгледају тестови

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања израдио је тестове, а структура и број задатака биће сличан као и претходне године. На прошлогодишњој малој матури у свега девет од укупно 60 задатака на сва три матурска теста - из српског, математике и на комбинованом - захтевало се да ђаци напишу краћи одговор, односно наведу поступак решавања. Сви остали задаци били су затвореног типа, где се од ученика тражило да обележе једно или више тачних решења међу неколико понуђених.

mala matura
мала матура / Извор: Профимедиа

Да тест није непознаница доказује и проба завршног испита, што је један од начина како би се ђаци упазнају са принципом полагања, али и да провере своје знање. Како су већ прошли све, не би требало да буде додатне тензије и страха.

Резултати завршног испита

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе биће објављенои већ 1. јула, док ће коначни резултати бити објављени 5. јула. Од 30. јуна до 6. јула планирано је да се листе жеља попуњавају електронским путем, за оне који то планирају да ураде у школи, резервисани су термини 6. и 7. јула. Званичних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће објављени 13. јула.

Рачунање бодова

Када је реч о самом начину рачунања бодова за упис у средње школе, принцип је следећи - ђаци из школе могу максимално да “пренесу” 60 бодова, док се у обзир не узимају успеси остварени у свим разредима, већ само за последња три, дакле у шестом, седмом и осмом.

Само рачунање врло је једноставно: збраја се просек оцена на крају сва три разреда и множи се са четири. За вуковце би то било 5.00 5.00 5.00 x 4, што даје максималних 60 бодова. Неко други ко је имао 4,50 4,50 4,50 X 4 на матурски испит би кренуо са 44 бода.

На малој матури можете да освојите још 40 бодова и то по 13 на тестовима из српског и математике, а 14 на комбинованом. Иначе, сва три теста имају по 20 задатака.

Шта даље...

Када је сама завршница уписа у питању, планирано је следеће:

11. јул: коначне листе жеља ученика

13. јул: коначни резултати расподеле по школама

13. јул: објављивање слободних места за други круг

14/15. јул: упис лично у средњим школама