Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МЕТА ДОЖИВЉАВА ФИЈАСКО! У једном дану пала за 200 милијарди тржишне вредност

25.04.2024. 14:02
Пише:
Србија Данас/Телеграф
meta
мета / Извор: Профимедиа

Упркос овом застоју, и даље се очекује да ће његове акције остварити раст од 20% од почетка године након пада

Facebook матична компанија, Мета Платформс, пријавила је зараду у првом кварталу која је надмашила очекивања тржишта. Међутим, њене акције су пале за 15 одсто због слабијих смерница о приходима у другом кварталу од очекиваних и повећаног плана потрошње за вештачку интелигенцију.

Акције гиганта друштвених медија пале су за око 15% због слабијих смерница о приходима од продаје од очекиваних и трошкова који су били већи од очекиваних за текући квартал. Ово је изазвало забринутост око тога да ли текући учинак технолошког гиганта може оправдати његов раст од 39% од почетка године.

Мета је други по учинку међу великим америчким технолошким компанијама на Вол Стриту ове године, налази се иза Нвидије. Међутим, данашњи пад има потенцијал да избрише приближно 200 милијарди долара из тржишне капитализације компаније.

Упркос овом застоју, и даље се очекује да ће његове акције остварити раст од 20% од почетка године након пада.

Метин нето приход се више него удвостручио
 

Мета је пријавила зараду по акцији од 4,71 долара на укупном приходу од продаје од 36,46 милијарди долара, што је изнад процењених 4,32 и 36,1 милијарди долара. Њен приход представља повећање од 27% у односу на исти квартал 2023. године, уз нето приход више него удвостручен у односу на прошлу годину.

Приход компаније од оглашавања остаје примарни покретач продаје, бележећи раст од 27% на 35,64 милијарде долара, што чини 98% њеног укупног прихода. Мета је у протекла два квартала имала користи од рекламних напора кинеских прекоморских трговаца на мало, као што су Тему и Схеин.

Истовремено, његово одељење Метаверсе, Реалити Лабс, које се састоји од ВР слушалица и Раи-Бан паметних наочара, наставило је да ради са губитком од 3,85 милијарди долара. Значајно је да је Мета престала да пружа дневне и месечне активне кориснике за засебне породичне апликације. Уместо тога, покренула је нову комбиновану метрику "породично активних људи" (ДАП), која је порасла за 7% у односу на претходну годину на 3,24 милијарде долара за март 2024.

Мета је дао слабији приход од очекиваног за други квартал, очекујући да ће укупна продаја бити између 36,5 и 39 милијарди долара. Његова средња тачка је испод прогнозе аналитичара од 38,2 милијарде долара.

Компанија планира да потроши више на пројекте у вези са вештачком интелигенцијом, као што је обука вештачке интелигенције и високи рачунарски чипови у свом центру за податке, предвиђајући да ће се капитални издаци за целу 2024. годину кретати од 35 милијарди долара до 40 милијарди долара, увећано у односу на претходну процену између 30 милијарди долара и 37 милијарди долара. Мета је такође истакао да регулаторни пејзаж може "значајно" утицати на његове финансијске резултате.

Мета настоји да у будућности што више користи вештачку интелигенцију

Чини се да је извршни директор Марк Закерберг наставио са својом амбициозном стратегијом потрошње, са обновљеним фокусом на развој вештачке интелигенције. Ово долази две године након што је компанија кренула у своју амбициозну визију Метаверсе, која је од 2020. године претрпела губитке од преко 45 милијарди долара.

На конференцији за штампу о зарадама, Закерберг је рекао:

- Историјски смо видели велику волатилност наших акција током ове фазе нашег приручника о производима где улажемо у скалирање новог производа, али га још не монетизујемо.

Он је разговарао о плановима да се више улаже у обуку чатбота са вештачком интелигенцијом, као што је софтвер за велики језички модел Llama 3, са циљем да се такмичи са Microsoft-ovim ChatGPT-om и Алпхабетовим Бурдом. Недавно је Мета лансирала своју Мета АИ платформу у својим друштвеним апликацијама, укључујући Facebook, VhatsApp, Инстаграм и Messenger. Овај потез се сматра значајном прекретницом у Метином настојању да успостави упориште у трци вештачке интелигенције, коју је предводио Microsoft у фебруару 2023, преноси Euronews.

Само три дана пре свог извештаја о заради, Мета је најавила да ће понудити оперативни систем (ОС) за своје АР слушалице и партнер са хардверским компанијама, као што су Microsoft, Леново и Аусус. Овај потез се сматра великим кораком у надметању са Apple-ovim иОС-ом и слушалицама мешовите реалности, које су много скупљи хардвер.

Мета је преживео тежак период 2022. године због своје непромишљене потрошње на Метаверсе и макро ветрова. Компанија је направила преокрет 2023. године, прихватајући слоган "година ефикасности", отпуштањима и другим мерама уштеде. У последњем кварталу 2023. године, Мета је понудио прву дивиденду акционарима и најавио програм откупа акција од 50 милијарди долара. Додајући Мета-ин напредак АИ је повећао цену њене акције за око 137% у односу на пре годину дана.