Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПОРАВАК СРПСКОГ ТРЖИШТА НАКОН ПАНДЕМИЈЕ: На лизинг се ове године више купују теретњаци него путничка возила

16.06.2021. 16:36
Пише:
Србија Danas/Biznis.rs
polovni automobil
половни аутомобил / Извор: Профимедиа

Најновији подацу указују на опоравак тржишта.

Лизинг представља један од битних елемената финансијског тржишта Србије, као и конкуренцију ауто-потрошачким кредитима банака. Он је један од начина финансирања и улагања у основна средства за тачно одређени предмет, те се јавља као алтернатива сопственим средствима, банкарским кредитима.

"НИЈЕДНА ОПШТИНА У СРБИЈИ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ЗАПОСТАВЉЕНА" Министар Момировић истакао значај развоја инфраструктуре (ФОТО)

"НИЈЕДНА ОПШТИНА У СРБИЈИ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ЗАПОСТАВЉЕНА" Министар Момировић истакао значај развоја инфраструктуре (ФОТО)

У ПЕНЗИЈУ ПО НОВОМ ОД 2022. ГОДИНЕ: Неизвесно шта ће бити са изменама Закона о раду у Црној Гори

У ПЕНЗИЈУ ПО НОВОМ ОД 2022. ГОДИНЕ: Неизвесно шта ће бити са изменама Закона о раду у Црној Гори

ТУРИСТИ ЗАОБИЛАЗЕ НЕКАДА ОМИЉЕНИ ГРАД: Европска престоница, упркос укидању епидемиолошких мера без ПОСЕТИЛАЦА

ТУРИСТИ ЗАОБИЛАЗЕ НЕКАДА ОМИЉЕНИ ГРАД: Европска престоница, упркос укидању епидемиолошких мера без ПОСЕТИЛАЦА

Финансирање путем финансијског лизинга, подразумева право да користите и управљате предметом лизинга током трајања уговора. Док предмет лизинга плаћате на рате, његовим коришћењем остварујете профит. Током периода отплате, као прималац лизинга остварујете економска права над предметом лизинга, док правни власник у том периоду остаје давалац лизинга.

Лизинг у Србији повлачи и законске услове које клијент мора да испуни како би могао да уђе у уговорни однос са компанијом. Основни услов је кредитна задуженост – код овог услова важе потпуно иста правила као и код банкарских кредита. Чак иста институција даје информације о томе – Кредитни биро. Онај ко купује на лизинг мора да плати све иницијалне трошкове – трошкове обраде, ПДВ за купљени предмет, осигурање од ризика. Годишње и периодичне трошкове осигурања и одржавања предмета лизинга такође плаћа корисник лизинга.

Када је реч о лизинг индустрији у Србији у периоду пре пандемије корона вируса, лизинг индустрија је више година регистровала годишњи раст новозакључених уговора финансирања путем финансијског лизинга.

automobil
аутомобил / Извор: Профимедиа

- Подаци које имамо за 2020. годину показали су негативан ефекат пандемије Covid-19, када је вредност новозакључених уговора финансијског лизинга у Србији опала за 20 процената, те је укупно износила 408,06 милиона евра - каже генерални секретар Асоцијације лизинг компанија Србије (АЛЦС) Теодора Миленковић за Biznis.rs.

Подаци за први квартал 2021. године показују брз опоравак тржишта финансијског лизинга, имајући у виду раст износа финансирања од 32,6 процената у односу на први квартал 2020. године.

Поредећи додатно износ финансирања у првом кварталу 2021. године са износом финансирања у првом кварталу 2019. године, бележи се раст од 11,7 процената што представља даљи значајан показатељ снажног опоравка тржишта.

- На основу анализе и упоређивања података, може се закључити да је тржиште финансијског лизинга стабилно и да новозакључени уговори у првом кварталу ове године превазилазе износе из 2019. године што је у складу и са порастом друштвеног производа који је пројектован за ову годину. Привредници су препознали лизинг као адекватан инструмент за финансирање проширења производње и унапређења конкуренције - објашњава Миленковић.

auto
ауто / Извор: Профимедиа/илустрација

Она наглашава да је претходна година, коју је обележила пандемија и корона криза, поставила веома значајне изазове привреди на глобалном нивоу, па и у Србији.

Након анализе краткорочних и дугорочних ефеката, може се закључити да је лизинг индустрија показала изузетну еластичност у прилагођавању новим условима пословања. Ова индустрија је својим активностима подржала функционисање привреде и показала се као прави ослонац у изазовима са којима су се суочавале компаније.

- Прошле године дигитализација активности лизинг компанија је такође један од сегмената који је током 2020. године имао примат - наводи Миленковић.

Према подацима Удружења банака Србије (УБС) број лизинг уговора у кашњењу прошле године био је 733, у априлу 2021. године – 704, док је у мају број забележених кашњења износио 689 .

Како у НБС кажу, на крају прошле године, билансна актива је за 12 процената виша него на крају 2019, а доспела ненаплаћена бруто потраживања на крају 2020. године чине само 2,4 процента бруто потраживања по основу финансијског лизинга.

- У укупним доспелим ненаплаћеним потраживањима, највећи део односи се на она од чијег је доспећа протекло више од 90 дана, али њихово учешће у укупним бруто дуговима по основу финансијског лизинга износило је само 1,6 процената - наводи се у извештају НБС, а пренео је Biznis.rs.

golf
голф / Извор: Профимедиа

Када је реч о портфолију новозакључених уговора, најзаступљенији су уговори у оквиру делатности саобраћаја и информисања као и трговине.

- Што се тиче предмета финансирања, анализа података за први квартал 2021. године, указује на извесну промену структуре новозакључених уговора финансијског лизинга у поређењу са првим кварталом 2020. године. У првом кварталу 2021. године најзаступљенији сегмент је финансирање комерцијалних и теретних возила са учешћем од 39 процената, док је у истом периоду 2020. године то био сегмент путничких возила са учешћем од 42 процента - закључује генерални секретар Асоцијације лизинг компанија Србије (АЛЦС) Теодора Миленковић.