Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АУТО ЋЕ СЕ ПАЛИТИ САМО У СЛУЧАЈУ НУЖДЕ? Цена нафте само скаче, а берел је достигао свој максимум - шта чека нашу земљу

08.07.2021. 06:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Gorivo
Гориво / Извор: Профимедиа

Данас у Србији литар бензина кошта око 156 динара, а дизела око 160 динара.

Цена нафте у свету и даље расте. Један барел сада вреди 76 долара што је његова највећа цена у последње три године. Барел је пре четири месеца коштао 60 долара, у новембру прошле године 40 долара, а пре годину и по дана 20 долара. Управо овакав тренд заједно са очекивањима, да би опоравак глобалне економије могао да донесе додатно поскупљење, у последње време све чеће поставља питање долази ли нам време када се због високе цене више неће возикати као што смо то навикли.

Нов разлог за страх: ММФ упозорава на инфлацију и последице, сви гледају у опоравак САД-а

Нов разлог за страх: ММФ упозорава на инфлацију и последице, сви гледају у опоравак САД-а

ГРЧКИ ПРЕМИЈЕР ИМА ПОРУКУ ЗА СВЕ ТУРИСТЕ: "Нема затварања граница Грчке!"

ГРЧКИ ПРЕМИЈЕР ИМА ПОРУКУ ЗА СВЕ ТУРИСТЕ: "Нема затварања граница Грчке!"

СВАКО ДОМАЋИНСТВО У ПРОСЕКУ ИМА 250.000 ЕВРА, али их ипак мучи један проблем! Ево ко је најбогатија нација у ЕУ

СВАКО ДОМАЋИНСТВО У ПРОСЕКУ ИМА 250.000 ЕВРА, али их ипак мучи један проблем! Ево ко је најбогатија нација у ЕУ

Данас у Србији литар бензина кошта око 156 динара, а дизела око 160 динара. У односу на април то је поскупљење за шест динара, односно за 3 динара за нафту. У односу на почетак године поскупљење је још веће. На питање где је крај, одговор у најкраћем гласи да цена горива у Србији зависи од цене на светском тржишту, као и да је за преливање цене са глобалног тржишта на српско потребно два до три месеца.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић каже да је незахвално прогнозирати кретање цена у наредном периоду, али да је чињеница да глобална дешавања имају утицај и на цене у Србији.

- Потрошачи треба да буду свесни да ће се промене на глобалном нивоу одразити и на српско тржиште нафте и деривата. То значи да када цене иду на више у свету, иду и код нас и обнуто. Е сад, колико тачно и када тешко је прецизирати - рекао је Мићовић.

Небојша Атанацковић из Нафте АД више пута је поновио да је за преливање цена са светског на домаће тржиште потребно два до три месеца. Сада каже да поскупљење нафте у свету било очекивано, а с обзиром на то да је цена била у паду због пандемије корона вируса и смањене тражње.

- Било је за очекивати да ће цена нафте у свету поскупети јер је и тражња била у паду. Сада је дошло до опоравка привреде, враћања летњим туристичким токовима, повећању броја летова авиона... Виише је и аутомобила у покрету, привреда се враћа ранијим активностима, па расте и потреба за нафтом - каже Атанацковић.

Барел и до 100 долара!

Све више аналитичара тврди да ће вредност нафте толико расти у наредном периоду да би могла да достигне цену од 100 долара по барелу. Ипак, оцењују, треба бити опрезан приликом изношења оваквих прогноза, посебно имајући у виду неспремност на сарадњу коју показују највећи произвођачи овог енергента.

Међутим, више је гласова који тврде да ће вредност нафте расти. Међу њима су и брокери и економски аналитичари али и представници банака, као што је Банка Америке. Последњи у низу оних који су иступили на ову тему је Ден Брулет, бивши амерички министар енергетике.

Nalazište nafte
Налазиште нафте / Извор: Профимедиа

Уколико се нормализује ситуација на тржишту, цена нафте би чак могла и да прескочи психолошку границу од 100 долара по барелу. С друге стране, није искључено ни да би се ова сировина могла кретати у супротном смеру, за шта би главни кривац била неспремност великих произвођача нафте, који сачињавају ОПЕК , на договор и сарадњу. Наиме, каже Брулет, ако свако буде производио колико жели без икаквог договора, врло лако би се опет могла урушити цена нафте.

Да подсетимо, чланице ОПЕК-а плус прошле недеље нису успеле да постигну договор о томе која количина нафте је тржишту тренутно потребна.

Уједињени Арапски Емирати саопштили су да ће се сагласити са повећањем дневне производње, али је договор пропао након што су одбили одвојени предлог за продужење ограничења производње до краја 2022. године.

Поједини извори из ОПЕК-а су изразили уверење да ће дискусије бити настављене током овог месеца и да ће бити постигнута сагласност за повећање производње од августа, док други сматрају да би ограничења требало да остану на снази.

У региону и скупље

Најјефтинији бензин у региону возачи могу да купе у Босни и Херцеговини, за 1,02 евра по литру, а одмах затим следи Бугарска са 1,04 евра. У Грчкој је 1,62 евра.

Тако ће возач за пун резервоар безоловног бензина, који у просеку има око 50 литара, у Србији платити 65,6 евра. Ако гориво сипа у БиХ платиће 51 евро, а у Северној Македонији 55,5 евра, што значи да се уштеда по једном "танковању" креће од 1.200 до 1.800 динара.

Што се тиче дизела оно је најскупље је код комшија у Хрватској и кошта 1,36 евра по литру, а већ на другом месту налази се Србија, где литар дизела кошта 1,35 евра. И најјефтинији евродизел у региону точи се у Босни и Херцеговини, за 97 евроценти по литру, а одмах затим следи Северна Македонија са 99 евроцени.