Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОД ДАНАС ПОСКУПЉЕЊЕ СТРУЈЕ И ГАСА, АЛИ ПОСТОЈИ НАЧИН КАКО УШТЕДЕТИ: Ове три ставке су најбитније - многи не обраћају пажњу на ТО

01.01.2023. 13:16
Пише:
Србија Данас/Курир
Struja
Струја / Извор: Shutterstock

Од данас, 1. јануара 2023. електрична енергија у Србији поскупљује за осам одсто, док ће гас поскупети за 11 одсто.

Просечна цена струје за домаћинства и мале купце, који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама код "Електропривреде Србије" (ЕПС) је 8,796 динара по киловат-сату (kWh), без пореза и такси, односно 12,4 динара по kWh са порезима и таксама и већа је у односу на досадашњу просечну цену за осам одсто, одобрила је Агенција за енергетику Србије (АЕРС).

УЗБУРКАНО ТРЖИШТЕ ФИНАНСИЈА! Долар је значајно ојачао у односу на друге валуте - ево шта то тачно значи

УЗБУРКАНО ТРЖИШТЕ ФИНАНСИЈА! Долар је значајно ојачао у односу на друге валуте - ево шта то тачно значи

ОД 1. ЈАНУАРА 2,5 МИЛИОНА ГРАЂАНА ДОБИЈА ПОВИШИЦУ И ДО 40.000 ДИНАРА: Објављен детаљан списак КО добија повећање и КОЛИКО!

ОД 1. ЈАНУАРА 2,5 МИЛИОНА ГРАЂАНА ДОБИЈА ПОВИШИЦУ И ДО 40.000 ДИНАРА: Објављен детаљан списак КО добија повећање и КОЛИКО!

НОВА ГОДИНА ДОНОСИ ПРВА ПОСКУПЉЕЊА: Од 1. јануара скупљи и гас и струја - ево и за колико ће бити већи рачуни

НОВА ГОДИНА ДОНОСИ ПРВА ПОСКУПЉЕЊА: Од 1. јануара скупљи и гас и струја - ево и за колико ће бити већи рачуни

Струја је за домаћинства и мале купце последњи пут поскупела у септембру 2022. године, у просеку 6,5 одсто, а иако је ММФ предлагао још три поскупљења електричне енергије до маја 2024. године, у Влади су потврдили да ће повећања бити, а динамику и проценат одредиће штедња и стабилност Електропривреде.

КОРЕКЦИЈА ЦЕНЕ ГАСА

Киловат-сат од данас 4,5 динара

Просечна цена природног гаса за домаћинства и мале купце од данас је у просеку већа за 11 одсто и износи, без пореза и такси, 4,08 динара по киловат-сату (kWh), односно 4,50 динара по kWh са порезима и таксама. Цена гаса је коригована последњи пут у јулу 2022. године за девет одсто, а према препоруци ММФ-а, требало би да се повећа и у мају ове године за девет одсто и у новембру за десет одсто и мају 2024. године, такође за десет одсто.

Поводом тога министар Синиша Мали је недавно рекао да је предлог ММФ оправдан јер је само од септембра прошле до септембра ове године берзанска цена струје увећана десет пута.

sinisa-mali
синиса-мали / Извор: Србија Данас

- Договор са ММФ је да идемо са још два повећања цене струје, а не три током наредне године. Када говорите о повећању, опет је то далеко ниже од оног што имате и код повећања струје и гаса у Европи - рекао је Мали.

Многи грађани Србије се придржавају препоручених мера за уштеду електричне енергије, а министарка енергетике Дубравка Ђедовић се недавно похвалила резултатима штедње које је постигла државна управа.

Такође, Републичка Агенција за енергетику (АЕРС) објавила је у октобру детаљан и конкретан водич за рационално коришћење и уштеду струје. Они наводе да се две трећине енергије домаћинства потроши за грејање, а добро изолована кућа са квалитетним прозорима троши и до шест пута мање енергије. Нове пећи за грејање искористе и до 90 посто горива, док старе користе око 50 одсто.

Агенција препоручује и уградњу термостатских вентила на радијаторима, собног термостата и регулацијом на котлу чиме се може смањити потрошња и до петине. Саветује се и постављање изолационих трака у столарију и не заклањање радијатора намештајем. Напомињу да сваки степен мање температуре у стану значи уштеду шест посто енергије.

Struja
Струја / Извор: Shutterstock

Обавезно користити поклопац

Осим кувања у посудама које одговарају величини рингле, препоручује се коришћење поклопаца, и искључивање рингле пет минута пре краја кувања, а рерне 10 минута.

АЕРС препоручује и набавку бојлера одговарајуће величне и његово постављање што ближе месту потрошње. Бојлер ради уштеде треба држати подешен на температуру између 50 и 60 степени, а укључивати ноћу у време четири пута јефтиније електричне енергије. Саветује се да фрижидер одговара потребама, јер превелики расипа енергију пошто хлади исто без обзира колико је пун.

Уз напомену да треба куповати фрижидере без стварања леда, препоручује се да његово место не буде поред извора топлоте. АЕРС упућује на коришћење штедљивих сијалица које са пет пута мањом потрошњом дају исто светла, и саветује куповину сијалица енергетске А класе. Нове машине за веш троше упола мање енергије и воде него старе подсећа АЕРС а уз коришћење ефикасних средстава може се прати и на нижим температурама. Наводе и да машине за прање посуђа троше знатно мање топле воде него при ручном прању. Из АЕРС-а препручују да мали кућни апарати што мање раде у стендбај режиму, јер тако троше и до петине енергије.

Публикација "Зашто и како да трошимо мање енергије у нашим кућама?" са низом препорука и савета доступна је на интернет страници АЕРС-а.