Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛУЧИЋ: Најбољи из целог света хоће само Телеком

01.03.2024. 14:54
Пише:
Србија Данас
Vladimir Lučić
Владимир Лучић / Извор: Фото: ТАНЈУГ/ ДОПИСНИК КиМ/ нр

Проширење сарадње са Еуроњузом, лансирање Њузмакса у октобру, нови канали Суперстара и Арене Спорт, брзи интернет у српским селима и десета стартап инвестиција - најновије су вести из Телекома Србија

Најпознатији светски медијски брендови, најугледније финансијске институције из САД и ЕУ, највеће компаније из области телекомуникација и дигиталне индустрије виде само једног партнера у овом делу Европе, а то је српски Телеком!

ОД ДАНАС ЈЕДИНСТВЕНО ТРЖИШТЕ РАДА: Ево КАДА ће радници из Србије, Албаније и Северне Македоније моћи да се ПРИЈАВЕ radnici

ОД ДАНАС ЈЕДИНСТВЕНО ТРЖИШТЕ РАДА: Ево КАДА ће радници из Србије, Албаније и Северне Македоније моћи да се ПРИЈАВЕ

ХРВАТИ ПОНОВО ОДБИЛИ СРПСКУ РОБУ! Након афере са чоколадом, сада им овај производ сметаturÅ¡ija

ХРВАТИ ПОНОВО ОДБИЛИ СРПСКУ РОБУ! Након афере са чоколадом, сада им овај производ смета

ВАЖНИ ДОГОВОРИ У ТИРАНИ! Вучић саопштио: "ОВО би био велики напредак за нас" vučić

ВАЖНИ ДОГОВОРИ У ТИРАНИ! Вучић саопштио: "ОВО би био велики напредак за нас"

Наша најуспешнија компанија не престаје да добија нове међународне партнере, а да са постојећима проширује сарадњу. О томе је, између осталог, данас говорио генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић.

- Најновије је то да проширујемо сарадњу са Еуроњузом, највећом европском медијском мрежом, тако да после Србије, где смо покренули ТВ канал још 2021, сада прелазимо на Босну и Херцеговину и Црну Гору. Такође, цела мрежа Еуроњуза у Европи активно ће радити на промоцији услуга Телекома на међународном нивоу где послујемо, пре свега у Немачкој, па онда када дођу на ред САД, а уз то такође у целој Европи емитоваће неке од емисија нашег канала Балкан Трип, како бисмо промовисали туристичке атракције и лепоте Србије - изјавио је Лучић за ТВ Happy.

Такође, после проширења и модернизације просторија у београдском Сава центру, испуњени су неопходни услови за лансирање америчке телевизије Њузмакс у нашем региону.

- Њузмакс је једна од најпопуларнијих и најутицајнијих америчких медијских мрежа, са више од 40 милиона гледалаца у САД. Телеком Србија је њихов ексклузивни партнер за цео регион, од Словеније до Албаније, и телевизија стартује у октобру ове године. Изузетно сам поносан на чињеницу да смо у Србију и уопште у наш регион довели такве медијске брендове као што су Њузмакс, Еуроњуз, као и Блумберг, и значајно унапредили квалитет информисања. Наша основна жеља је да се појача квалитет и разноликост информативне понуде, а за све ове канале постоје лиценце и јасно дефинисана правила о њиховој уређивачкој самосталности и поштовању највиших стандарда - истакао је Владимир Лучић.

У току ове године, у медијској понуди Телекома појавиће се још атрактивних садржаја.

- Покрећемо канал Суперстар 3, где ће се емитовати искључиво домаћи филмови и серије. Телеком Србија има највећу продукцију играног програма у овом делу Европе, а такође дигитализујемо старе добре филмове из понуде Авала и Дунав филма. Све то, спаковано на једном месту, на каналу Суперстар 3, који ће бити доступан само у кабловској и дигиталној мрежи Телекома, требало би да буде веома занимљиво публици и очекујемо да ћемо привући још нових корисника - објаснио је Лучић.

Оно што следи је и нови канал из понуде Арена Спорта, који ће имати не само комерцијалну већ и додатну друштвену вредност.

- Ми преко Арене већ промовишемо домаћи спорт, који је дуго био медијски занемарен, као и неке спортске гране које су у јавности у другом плану, а где Србија има велики потенцијал на међународном нивоу, попут бокса. Сада крећемо са каналом "Ареница", који ће бити специјализован за дечји спорт! Наша жеља је да промовишемо спорт и уопште здрав начин живота код најмлађих, који ће на “Ареници” моћи да прате, између осталог, дечје утакмице, разна такмичења, да виде себе и своје другаре на малом екрану, а да многи пожеле да се баве спортом - рекао је Владимир Лучић.

Телевизије попут Еуроњуза и Њузмакса нису једини међународни партнери Телекома Србија. Напротив, ова компанија је постала незаобилазна адреса за најугледније финансијске институције и највеће корпоративне играче из целог света.

- Свима на свету је потпуно очигледно да је Телеком Србија оператор будућности, који ће тек показати своју пуну снагу. Сви на свету у овом делу Европе виде само једног партнера и само једно место сарадње, а то је наш Телеком, свидело се то некоме у Србији или не. Поред светских медија с којима сарађујемо, кључни партнери Телекома само у прошлој години постале су институције попут Светске банке, Европске банке за обнову и развој, Банк оф Америке, који су одлучили да подрже наш развој у периоду који је био глобално економски веома тежак и када су сваку одлуку о инвестирању морали посебно пажљиво да размотре. Уз то, проширујемо сарадњу са Европском инвестиционом банком, која је званична институција ЕУ, и договарамо сарадњу са америчком државном Ексим банком. На то треба да додамо највеће светске играче из сектора телекомуникација и дигиталне индустрије Водафон и Амазон, који су такође наши ексклузивни партнери - нагласио је Лучић.

Комбинација пословних успеха, инвестирања у развој, међународне сарадње и високе друштвене одговорности најбоље се види у два “домаћа” пројекта Телекома Србија: увођење оптичког интернета у удаљена сеоска подручја и улагања у иновативне стартапове преко фонда основаног за ту сврху.

- У оквиру пројекта изградње оптичке инфраструктуре, који ужива подршку Владе Србије, ЕУ и ЕБРД, досад смо покрили 161 село, а још 143 су преостала. Премијерка Ана Брнабић је недавно и саопштила циљ, да до краја 2025. свако домаћинство у Србији има могућност коришћења брзог интернета. Сада смо на броју од 1,5 милиона домаћинстава, од којих га пола милиона и користи. То веома много значи како за развој српског села, тако за привредни напредак и модернизацију целе Србије. Када смо недавно били у селу Ломница, код Десптовца, упознали смо девојку која остварује додатне приходе тако што преко интернета држи часове енглеског за људе из целог света. Ето шта доноси дигитализација, а Телеком је ту лидер, за добро целог друштва. Лидер смо када је реч и о подршци домаћим дигиталним иноваторима. Наш "вентуре цапитал" фонд, први те врсте у Србији и шире, недавно је потписао уговор о инвестирању са укупно десетим стартапом, који се бави развојем софтвера базираног на вештачкој интелигенцији, намењеног заштити интелектуалних права. Сваки стартап у који смо досад уложили остварује одличне приходе, уверени смо да ће тако бити и са овим - рекао је Владимир Лучић.

Како је нагласио, "вентуре цапитал" фонд постаће "фабрика дигиталних сервиса", један од важнијих извора прихода Телекома Србија у будућности и једна од кључних карика у укупној трансформацији Телекома од локалне и регионалне до светске компаније, која је лидер и победник дигиталног доба.

Трансформација Телекома: нови корисници, огромни приходи и добит

Владимир Лучић ће у понедељак, 4. марта, наступити на Копаоник бизнис форуму, заједно са министром телекомуникација Михаилом Јовановићем и директором оператера Јетел. Том приликом говориће управо о трансформацији Телекома Србија за дигиталну будућност.

- Читава привреда, заправо, мора да се трансформише, јер смо у периоду Четврте индустријске револуције засноване на брзом интернету и вештачкој интелигенцији. Наш Телеком је направио идеалну стратегију, да будемо апсолутни број један у телекомуникацијама у земљама региона где имамо своју инфраструктуру, док на осталим тржиштима, где се непрестано ширимо, користимо инфраструктуру других оператера, а са константним развојем дигиталних сервиса и медијских садржаја, којима долазимо до нових корисника. Очекујем да ћемо тако дуплирати број корисника и значајно повећати приходе и добит. У току 2023. потврђено је оно што сам говорио од 2018. и почетка трансформације Телекома: годину смо завршили са више од 1,25 милиона корисника, са преко 1,4 милијарде евра прихода и оперативним профитом од 740 милиона евра. Све то само у Србији. Ове рекорде, које сами себи постављамо, у 2024. години ћемо поново превазићи - поручио је данас Владимир Лучић за ТВ Happy.  

Притисци на КиМ

Први човек Телекома каже да проблеми ове компаније на Косову и Метохији не престају, али да има и добрих вести.

- Успели смо да ублажимо ударац Приштине из децембра, и даље постоје инциденти, али уз подршку међународне заједнице добро се носимо с тим. Нажалост, јасно је да Куртијева администрација има стратегију да максимално отежа живот Срба на КиМ, а Телеком је ту сметња као највећа српска компанија, која на Косову запошљава 250 људи и обезбеђује комуникације и медијске садржаје за 30.000 домаћинстава. Очекујем да ћемо имати још проблема - упозорио је Владимир Лучић.

Извор: Србија Данас

}