Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈЗНАЧАЈНИЈА АКВИЗИЦИЈА У СРПСКОЈ ИТ ИНДУСТРИЈИ: Нордеус продат америчком Тејк ту за 378 милиона долара

03.06.2021. 12:15
Пише:
Танјуг
Internet
Интернет / Извор: Профимедиа/илустрација

Нордеус сматра да ће им партнерство са великом компанијом попут Тејк ту омогућити да остваре пун потенцијал

Српска гејминг компанија Нордеус продата је америчкој компанији "Тејк ту интерактив софтвер" за 378 милиона долара, што је једна од најзначајнијих аквизиција овог типа у српској ИТ индустрији.

СУТРА СЕ ДОНОСИ КОНАЧНА ОДЛУКА: Да ли ћемо у Грчку са негативним антигенским тестом уместо ПЦР-а?

СУТРА СЕ ДОНОСИ КОНАЧНА ОДЛУКА: Да ли ћемо у Грчку са негативним антигенским тестом уместо ПЦР-а?

НЕМАТЕ ПАРА НА РАЧУНУ, А ПИСАЛИ СТЕ ЧЕКОВЕ НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ РАНИЈЕ? Пазите се - цена "лежарине" може да буде превисока!

НЕМАТЕ ПАРА НА РАЧУНУ, А ПИСАЛИ СТЕ ЧЕКОВЕ НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ РАНИЈЕ? Пазите се - цена "лежарине" може да буде превисока!

ДОСТА СЕ ТОГА ПРОМЕНИЛО ОД 2008. ГОДИНЕ: Данас уложено три милијарде динара за лечење ретких болести

ДОСТА СЕ ТОГА ПРОМЕНИЛО ОД 2008. ГОДИНЕ: Данас уложено три милијарде динара за лечење ретких болести

Америчка компанија ће платити 225 милиона долара унапред у кешу и деоницама у вредности од 90 милиона долара.

Коначна цена би могла да достигне 378 милиона долара, пренео је портал "Бизнисвајр".

Оснивачки тим "Нордеуса" примиће накнаду за акције и наставиће да води компанију, а део у готовини биће финансиран из сопствених средства Тејк ту.

Српски Нордеус, гејминг компанија која стоји иза једне од најуспешнијих домаћих видео игара, а можда и најуспешнијих српских производа - Топ Елевен објавила је да се спаја са "Таке -Two Интерацтиве", једном од највећих гејминг компанија, у чијем власништву су и Роцкстар Гамес и 2К и развој неких од најзначајнијих серијала у индустрији, попут Гранд Theft Ауто, Ред Деад, Биосхоцк, и многи други, пренео је Стартит.

- Током деценија сам упознао све важније људе из индустрије, поготово са мобиле стране. Мислим да се са Теј ту најбоље поклапамо по компанијској култури. Мислим да имамо доста тога заједничког и да ће нам обома бити једноставно да наставимо са развојем у оквиру партнерства - рекао је директор Нордеуса Бранко Милутиновић.

Нордеус сматра да ће им партнерство са великом компанијом попут Тејк ту омогућити да остваре пун потенцијал, као и да у већој мери допринесу развоју српског гејминг екосистема.

- Мислим да заједно са Тејк ту можемо да додамо енергију локалном екосистему и постигнемо још боље ствари. Мислим да ће то бити сјајна последица. Поносим се улогом коју имам у томе, јер смо заиста успели да позитивно утичемо на велики број људи - напоменуо је Милутиновић.

Нордеус је основан 2010. године и јако брзо је почео да бележи велики раст, те данас представља једну од најуспешнијих компанија у српском гејмингу, а вероватно и једну од најуспешнијих компанија у Србији.

Са врхунца успеха у првим годинама Топ Елевена, овај наслов је пролазио низ разних промена и пратио трендове у индустрији, док се недавно нашао на петом месту једног извештаја о фудбалским играма које највише приходују.

Поред игре Топ Елевен, компанија је лансирала још једну фудбалску игру, као и једну епску стратегију.

Нордеус има међународну репутацију и између осталог је 2011. однео награду за најбољи европски гејминг стартап.

У Србији се нашироко сматра пожељним послодавцем и свакако је одиграо огромну улогу у инспирисању великог броја домаћих професионалаца и предузетника да могу направити велики успех на светском тржишту из Србије.

Поред пословних активности, имали су и бројне друштвено одговорне активности, попут хуманитарних акција, управо покренуте фондације и као суоснивачи Српске асоцијације индустрије видео игара (СГА) и Иницијативе Дигитална Србија (ДСИ).

Како се наводи, Тејк ту је постао заинтересован за Нордеус још 2014. године, а интересовање није опало након неуспешног разговора о аквизицији.

Пошто игра Топ Елевен постоји 10 година и не престаје са растом, баш као и сам Нордеус, компанија је сматрала да је сада дошао прави тренутак за нови покушај.

- У прављењу послова, поготову у сфери фрее 2 play мобилних игара, где се срећа мења из месеца у месец, приликом аквизиција треба обратити пажњу да не ухватите нож који пада - да купите предузеће које иде надоле. Овде је баш супротно, компанија расте из месеца у месец. Мислим да нам је тајминг савршен - рекао је шеф корпоративног развоја Take-Two Мајкл Ворош.

Нордеус је трећи по реду издавач мобилних игара ког је Тејк ту купио, а претходно су купили Социал Поинт и Playdots.

Како наводе из компаније, ово је прилика да се фрагментирано тржиште Ф2П игара консолидује и искористи пун потенцијал које Србија има за развој игара.

- Запањио нас је квалитет инжењерства и таленат гаме дизајнера које смо затекли у Београду, а и шире у Србији … Када смо купили Социал Поинт 2017 године, прилично смо рано ступили на гејминг тржиште у Барселони. Сада је тај локалитет експлодирао и много нових предузећа се појавило, мислим да ће се исто догодити и у Србији. Мислим да гејминг индустрију Србије чека светла будућност - закључио је Ворош.

За сада неће бити промена у пословању компаније, и тим од 180 запослених ће наставити да ради под вођством истог директорског тима.

Ово је једна од најзначајнијих аквизиција овог типа у српској ИТ индустрији, а од скорашњих се са њом могу упоредити Nutanix-ova аквизиција Фраме-а, Playrix-ova аквизиција Eipix-a, куповина 3латерал-а од стране Епиц Гамес и куповина Мад Хат Гамес од стране шведске Ембрацер групе.