Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ СУ БЕЗБЕДНЕ НАМИРНИЦЕ ПРЕД ИСТЕКОМ РОКА: Код ових производа можете да занемарите датуме на паковању

02.08.2021. 14:38
Пише:
Србија Данас/Телеграф
supermarket
супермаркет / Извор: Shutterstock

Сваки други суграђанин не чита декларације на храни

Иако су продавци у обавези да из продаје уклоне производе којима је истекао рок, купци безбедно неке од њих могу да користе и по неколико месеци после датума који стоји на паковању. Да ли су ови трговци у Србији погрешили?

ПРОЈЕКАТ КОЈИ ЋЕ ДОНЕТИ САМО ДОБРО! Гудал "УГТ ће помоћи енергетској транзицији Србије"

ПРОЈЕКАТ КОЈИ ЋЕ ДОНЕТИ САМО ДОБРО! Гудал "УГТ ће помоћи енергетској транзицији Србије"

РАСТЕ ЈАВНИ ДУГ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Свака четворочлана продица биће дужна чак 17.000 евра

РАСТЕ ЈАВНИ ДУГ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Свака четворочлана продица биће дужна чак 17.000 евра

НОВИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ ПОТРОШАЧА ЈЕ ТУ - ШТА НАМ ДОНОСИ? Доста је било "РАЧУНСКИХ ШОКОВА" сада свако зна колико може и шта може

НОВИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ ПОТРОШАЧА ЈЕ ТУ - ШТА НАМ ДОНОСИ? Доста је било "РАЧУНСКИХ ШОКОВА" сада свако зна колико може и шта може

Док се у Србији са једне стране већ говори о висококвалитетној храни која је постала глобални тренд, неке старе бољке и даље нас муче. Тако, готово сваки други наш суграђанин не чита декларације на храни нити списак састојака уз образложење да не зна како да процени те информације.

То је одлична подлога за злопутребу, па се трговци често довијају да продају артикле и које можда не би смели. Последњих дана друштвеним мрежама кружи фотографија неколико артикала који су на попусту јер им је истекао рок. У међувремену, из једне од продавница где су актуелни ови попусти наводе нам да натпис на полици није добар, и да се продаје роба пред истек рока, не и са истеклим роком трајања. За друге продавнице не гарантују да је исти случај.

Удружења потрошача позвала су на одговорност, а ми смо проверавали да ли је та храна безбедна.

- Та тема је посебно актуелна последњих година, јер се део продаваца "досетио" да претходно подигне малопродајне цене (у односу на редовне), а онда их накнадно "спусти" и огласи као акцију пред истек рока. Дакле, на тај начин се заваравају купци који мисле да због истека робу јефтиније купују, а то није тано јер је претходно наменски подигнута стартна цена на коју је примењена акција -  објашњава за наш портал Душко Марјановић Председник Сектора за трговину Уније послодаваца Србије.

Када се редовне малопродајне цене додатно спуштају пред истек рока, онда на тај начин сви продавци покушавају да очисте лагер и то управо раде таквим акцијама.

- Да будем прецизнији у питању је време пред истек означеног рока "Бест бефоре", у коме произвођач гарантује декларисане вредности производа - напомиње наш саговорник.

У пракси, ток рока директно не имплицира и губитак декларисаних вредности прозвода, нити неку опасност потрошачима за конзумирање. 

То даје простор трговцима. Контактирали смо једну од продавница где су поменути артикли са листе и фоторгафије, и речено нам је да је реч о искључиво намирницама пред истек рока, иако се то не може закључити описом са фотографије, већ на декларацији производа.

- Управо зато, у ситуацијама акција пред истек рока не крши се нека законска одредба, јер њихова повреда настаје тек истеком рока. Иначе, свуда у свету, па и код нас, постоје специјализоване радње и портали намењени за продају искључиво робе пред истек, где потрошачи знају да ће  добити ту робу по повољнијим ценама, управо по акцијама пред истек рока - каже Марјановић.

Које намирнице трају много дуже од рока трајања који пише на њима

Како је показала једна анкета поводом увођења новог Правилника о декларисању намирница, наши грађани се највише информишу од пријатеља (65,6 одсто) затим путем медија (59,6 одсто), преко чланова породице (47,3) или тако што прочитају информацију на друштвеним мрежама (39,5 одсто).

Најмање се информишу шта о томе говоре стручњаци, свега 15,6 процената испитаника је изабрало ову опцију, а ниједан испитаник није навео да прати неки портал који се бави темом квалитета намирница и исхране.

Није свеједно да ли на храни пише "најбоље употребити до" и "употребљиво до". Разлика на декларацији је и те како велика и мора да се прави. Истина је да ништа од тога није нужно повезано с безбедношћу намирница.

Једно истраживање утврдило је да Американци бацају између 30 и 40 одсто намирница које купе. Већина бачених су завршиле у ђубрету јер нису поједене пре истека рока трајања.

Многи не знају да датум који пише на неким производима заправо није њихов крајњи рок трајања. Ови датуми су код неких производа само смерница, али нису обавезно стриктни и не треба се свих слепо придржавати, нарочито када су у питању одређене намирнице.

Наиме, ови датуми више упућују на квалитет хране него на њену безбедност. Продавци треба да пазе на њих и да продају храну до одређеног рока у ком оне имају најбољи квалитет, али код следећих производа слободно можете да занемарите бројеве који пишу на паковању:

1) Суве тестенине

2) Јаја

3) Месо

4) Сир

5) Дуготрајно млеко

6) Конзервирана храна

7) Замрзнуто воће и поврће

8) Јогурт

9) Хлеб

10) Кечап и сенф