Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НАША" БИТКА ЗА ЕВРОПСКА ТРЖИШТА : Млеко у Србији мора бити бољег квалитета!

24.12.2016. 11:53
Пише:
Танјуг
mleko
млеко / Извор: Профимедиа/илустрација

У Србији је данас око 40 одсто млека екстра квалитета, док је остатак ван потребне зоне квалтета

На тржишту Србије ни 50 одсто млека не спада у "екстра класу" и квалитет је један од највећих изазова и задатака у овој индустрији будући да ће тај проценат морати да буде стопроцентан како се будемо приближавали ЕУ, истичу представници тог сектора.

Тржиште млека и млечних производа је група која има простора за унапређење и могућност поправке и морамо да радимо на квалитету млека и да припремамо наше произвођаче за излазак на европско тржиште, каже секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа у Привредној комори Србије Ненад Будимовић.

РАСАДНИК БАКТЕРИЈА: Млеко у кесама је ОТРОВНО!

- Важно је да квалитетом добијемо ту битку - истиче он и додаје да је у Србији данас око 40 одсто млека екстра квалитета, а да је остатак ван потребне зоне квалтета.

То, како објашњава, не значи да остало млеко није добро, већ да није у таквој зони ектра квалитета и на томе се мора озбиљније порадити.

Будимовић истиче да су наши производи које извозимо на страна тржишта задовољавајућег квалитета и као пример навео фета сир који се највише извози на руско трижиште.

Dete pije mleko
Дете пије млеко / Извор: Профимедиа

Тржиште млека и млечних производа је група која има простора за унапређење и могућност поправке - рекао је Будимовић.

Председник УО Удружења произвођача млека Љубиша Јовановић рекао је Танјугу да је у Србији млеко екстра класе заступљено са не више од 45 одсто од свог млека које се откупљује.

Наводи да је највећи изазов када је у питању ова област квалитет и да су највећи проблеми сектора неконкурентност, како што се тиче технологије, тако и знања и свега другог.

У претходном периоду водила се јако лоша политика, са изузетком последње две, три године од када имамо добру сарадњу са владом и практично ти ефекти су се већ показали -  истакао је Јовановић истичући да се не може тако брзо доћи до резултата "јер је стање дуго било запуштено".

ОТКРИВАМО: Зашто је добро да једете магарећи сир уместо крављег!

- То је један дуготрајан процес и сваки поремећај који прекине развој, касније узме знатно више времена. Квалитет је највећи изазов који можемо да очекујемо када средимо стање у сектору - навео је Јовановић.

Evropska unija
Европска унија / Извор: Профимедиа

Како каже, још увек смо далеко од европског квалитета, а у Европи екстра класа је једина призната класа која се производи и откупљује.

Он је објаснио да је ситуација у Војводини далеко боља него у остатку Србије што се квалитета млека тиче.

У наредним годинама највећи задатак свих нас треба да буде да се позабавимо едукацијом фармера у централној Србији, навео је Јовановић.

ЗЕЛЕНА ПРИВРЕДА српски потенцијал, у њој лежи 150.000 НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

Представници тог удружења још раније су указали да било важно дати прелазни рок и време онима који желе да унапреде квалитет, као и да би требало направити другачију касификацију када је у питању давање субвенција.

Представници Центра за инвестиције ФАО (Организације УН за храну и пољопривреду недавно су на конгресу млекарства одржаном у Београду истакли да Србија има мало грла стоке на фармама када је реч о малим произвођачима (свега 2, 8 крава по газдинству).

Код чак 95 одсто малих произвојача квалитет млека није у складу са стандардима ЕУ, док код великих 70 одсто млека задовољава стандарде ЕУ. Код средњих произвођача, 62 одсто млека има задовољавајући квалитет.

Такође су указали на то да млекарска индустрија у Србији прима 70 одсто укупне подршке у целом сектору аграра, односно да тај сектор добија већу финансијску помоћ него ратари или други пољопривредни произвођачи.

Они истичу и да је у земљама ЕУ у протеклих пет година опао ниво финансирања млекарске индустрије и да је индекс цена у млекарској индустрији од прошле године порастао за 23 одсто.

mleko, krave
млеко, краве / Извор: Профимедиа/илустрација

Иначе, представници ресорног министарства недавно су најавили да ће премије за млеко остати седам динара за литар, а још се разматра да ли ће остати и заштитне мере на увоз млека и млечних производа. Став о томе очекује се идуће недеље. 

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да ће се приликом доношења те одлуке водити рачуна да се, пре свега заштите домаћи произвођачи млека.

НЕДИМОВИЋ: Више пара за пољопривреду

Он је подсетио да је влада пре годину и по дана увела заштитне мере у циљу да заштити пре свега млекарски сектор и сектор меса административним путем и како нас не би "преплавило" млеко из ЕУ које је тад постојало као вишак.

Неки подаци указују да је на нивоу ЕУ у последњих годину и по дана уложено око милијарду и по евра како би се изборили са проблемом вишкова млека.