Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СА 700 НА 350 ЕВРА! ЦЕНЕ СТАНОВА ЗА ИЗДАВАЊЕ НАСТАВЉАЈУ ДА ПАДАЈУ: Ево где је најјефтиније и када би студенти требало да почну да траже смештај У БЕОГРАДУ

08.07.2023. 07:22
Пише:
Србија Данас/Блиц
stan
стан / Извор: Фото: Shutterstock

Цене некретнина у Београду за разлику од минулог периода су у паду.

Оно што је са доласком Руса достигло цифру 700, сада је 400, иако ни то није реална цена ипак се лакше дише када је месечна закупнина стана у питању. У ширем центру града стан се може наћи од 300 па навише, с им што је у питању стара градња или приземље. Ка Вождовцу, мало даље низ Булевар краља Александра или пак у неким деловима Новог Београда, добри станови квадратуре до 35 метара квадратних се могу наћи до 350 евра.

УГРОЖЕНЕ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ! Инстаграм, Јутјуб, ТикТок и Твитер у проблему због ИНФЛУЕНСЕРА

УГРОЖЕНЕ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ! Инстаграм, Јутјуб, ТикТок и Твитер у проблему због ИНФЛУЕНСЕРА

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ САОПШТИО ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: Захваљујући мађарским пријатељима током зиме не би требало да имамо проблема са гасом

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ САОПШТИО ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: Захваљујући мађарским пријатељима током зиме не би требало да имамо проблема са гасом

ЦЕЛУ КОМПАНИЈУ ПОКЛОНИО РАДНИЦИМА: Мултимилионер шокирао све својим поступком и разлозима

ЦЕЛУ КОМПАНИЈУ ПОКЛОНИО РАДНИЦИМА: Мултимилионер шокирао све својим поступком и разлозима

Видиковац, Жарково, Алтина, Бањица или пак Борча убедљиво имају најјефтинију понуду - око 250 евра.  Иако је лето, многи су поверовали да ће се са одласком студента сада лакше наћи стан, за оне пробирљивце и даље је проналажење стана немогућа мисија, док оне који су флексибилнији, у приземљу се и те како може наћи добар смештај до 300 евра.

Примера ради, гарсоњера која у Таковској кошта 350 евра, у просеку има 25 квадрата, налази се у старој згради. У зависности од потребе закупца, због локације ова цена је и те како повољна. С друге стране на Новом Београду код Фонтане, станови исте квадратуре коштају 300 евра, али у питању је стара градња.

На Булевару краља Александра код Бео шопинг центра станови од 35 до 40 квадрата са издвојеном спаваћом собом коштају 350 евра у новијој градњи. У поређењу са осталим становима у старој градњи али и локацијски, можда је овај крај сада и најпопуларнији код закупаца.

Студенти сада почињу да траже стан

- Лето је углавном период у ком студенти крећу у потрагу за становима које ће узети у закуп за наредних годину дана. Након завршеног пријемног испита на факултетима Београдског Универзитета који је био у јуну, будући студенти имају сазнање да ли су успели да упишу изабране факултете па тако након тога могу да стартују са тражењем одговарајућих станова за издавање. Због тога је месец јул идеалан за тражење стана, јер ће у септембру бити мања шанса да пронађу некретнину какву желе. Потрага за некретнином захтева одређено време и зато је препорука да студенти одмах након уписа на факултет крену у потрагу за станом", каже за медије Јелена Давидовић са сајта Nekretnine.rs.

Падају цене: Оно што је било 800 евра, сада је 500

Како даље објашњава, цена изнајмљивања станова се и даље може окарактерисати као висока без обзира што је дошло до одређеног пада цена.

- Према оглашеној понуди, осетан пад је забележен на неким ужим деловима града. Станови који су се оглашавали по цени између 400 и 800 евра прошле године у ово време, сада могу да се пронађу у рангу од 200 до 500 евра, а и понуда је већа. Укупан број оглашених станова ценовног ранга 200 до 500 евра у Београду, на локацијама које су у близини факултета или су добро повезани са њима линијама јавног превоза, има око 100. Поређења ради прошле године је у овом ценовном ранку у понуди било 50 огласа. У понуди се поново могу наћи станови од 64 или 75 метара квадратних по цени од 500 евра, на локацијама као што су Далматинска улица или Вуков споменик, што је готово било немогуће изнајмити претходне године - каже Давидовићева.

Узимајући у обзир све факторе тешко је дати предикцију за наредни период, у ком правцу ће се кретати тржиште.

- Тржиште издавања некретнина почетком године улази у нешто мирнију фазу, другим речима није евидентиран даљи раст цена који је обележио претходну годину. Можемо да констатујемо да како је прошлогодишњи раст цена стартовао прво на најатрактивнијим локацијама а затим извршио утицај и на остале делове града, од почетка године одређена стабилизација цена бележи се управо на локацијама које су диктирале тај снажан раст цена.

И даље је тешко до доброг стана

У разговору за медије Ана Б. каже да већ два месеца трага за станом, и да оног момента када је ушла у стан пре месец дана, схватила је ће до доброг стана за реалну цену тешку доћи.

- Пре месец дана уселила сам се у један стан на Новом Београду, локација је добра али је стан лош. Зграда је стара али занемаримо то, стан је за мој укус лош, лежај је неудобан, канализација је очајна јер је први спрат, а цена је нереална од 300 евра плус трошкови. Ако желите нешто удобније, не можете проћи без 400 евра, наравно, то се односи на локације које су добро повезане са центром града, док рецимо на Бањици 2 можете наћи лепо опремљену гарсоњеру за 300 у новој згради, али рачунајте да ће вам требати неких 45 минута ако не и више да дођете до Трга републике", каже саговорница.

Где су сада цене најповољније?

Ево неколико градских локација где може да се изнајми стан у Београду по ценама од 200 до 500 евра.

Земун

У овој градској општини по цени од 200 до 300 евра месечно може се изнајмити стан површине од 20-35 метара квадратних. Тренутно у понуди има више од 15 огласа овог ценовног ранга.

Дорћол

По цени од 400 до 500 евра на Дорћолу се може пронаћи стан површине од 20 до 45 метара квадратних а тренутно у овом ценовном рангу постоји 8 огласа.

Миријево

У насељима Миријево 1 и 2 могу да се изнајме станови по цени од 230 до 300 евра површине 23 до 50 метара квадратних, а у понуди је у овом моменту 10 огласа.

Карабурма

У овом насељу могу се изнајмити станови по цени 300 до 350 евра површине 30 до 60 метара квадратних. Тренутно у понуди има 10 огласа.

Чукаричка падина

На овој градској локацији могу се пронаћи станови по цени од 250 до 300 евра површине 27 до 45 метара квадратних, а тренутно у понуди има 5 огласа у овом ценовном рангу.

Звездара

Код Цветкове пијаце може се наћи неколико станова по цени од 300 до 400 евра површине 26 до 65 метара квадратних.
На Лиону по истим ценама има станова површине 29 до 38 метара квадратних.
Док је код Вуковог споменика могуће рентирати стан овог ценовног ранга површине 38 до 50 метара квадратних.

Вождовац

Код Фармацеутског факултета по цени од 300 до 400 евра може се наћи стан површине 40 до 50 метара квадратних.
У насељу Степа Степановић од 450 до 500 евра нуде се станови површине 37 до 46 метара квадратних.
На Душановцу од 260 до 500 евра може се пронаћи стан од 36 до 57 метара квадратних.
У насељу Вељко Влаховић станови по цени од 300 до 400 евра површине 26 до 52 метара квадратних.
Највећа је понуда у насељу Браће Јерковић по цени од 300 до 400 евра а површине станова су од 25 до 60 метара квадратних.