Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕМЦИ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА НАЈГОРУ ЗИМУ: Власти донеле драстичне мере, замрзнуте цене гаса и струје

03.11.2022. 17:30
Пише:
Србија Danas/DW
Nemačka
Немачка / Извор: Профимедиа

На састанку представника немачке савезне државе и покрајина постигнут је договор о низу мера којима се реагује на енергетску и избегличку кризу. Цене гаса и струје биће субвенционисане, као и месечна карта за превоз.

После договора представника савезне државе и федералних јединица познати су детаљи пакета помоћи грађанима и привреди. Како јавља Прва немачка телевизија (АРД) у механизам формирања цена гаса и струје за потрошаче уграђена је "кочница", месечна карта ће коштати 49 евра, а уложиће се више и у смештај за избеглице.

КОНАЧНО ЛЕПА ВЕСТ! Цена огрева три пута јефтинија - ево колико треба да издвојите за кубик дрва

КОНАЧНО ЛЕПА ВЕСТ! Цена огрева три пута јефтинија - ево колико треба да издвојите за кубик дрва

КОМПАНИЈА "НОРД СТРИМ" ЗАВРШИЛА СА ПРИКУПЉАЊЕМ ПОДАТАКА: Ево шта је све пронађено на месту оштећења гасовода

КОМПАНИЈА "НОРД СТРИМ" ЗАВРШИЛА СА ПРИКУПЉАЊЕМ ПОДАТАКА: Ево шта је све пронађено на месту оштећења гасовода

КАКО ДА СЕ УШТЕДИ НА ГРЕЈАЊУ? Директор Удружења топлана открио све - ово је важно да знате

КАКО ДА СЕ УШТЕДИ НА ГРЕЈАЊУ? Директор Удружења топлана открио све - ово је важно да знате

Можда од фебруара

Планирано је да се цена гаса "закочи" почетком марта. За 80 одсто потрошње гаса у односу на претходну годину цена ће бити фиксна – 12 цената по киловат-часу, а за грејање 9,5 цената. Као мера служи пројекција потрошње за годину дана на основу потрошње у септембру 2022. Савезне власти су очито реаговале на критику покрајина, за које почетак ове "кочнице" планиран од марта долази прекасно, па се у договору каже да ће се настојати да мере накнадно важе и од почетка фебруара.

За велике индустријске погоне важиће посебна цена гаса од јануара. За 25.000 највећих индустријских потрошача гаса држава ће субвенционисати цену 70 процената потрошње из године 2021.

Струја од јануара

За електричну енергију субвенције би требало да важе од јануара. Домаћинства и мања предузећа ће имати бруто цену од 40 цената по киловат-часу, и то важе за 80 одсто досадашње потрошње. И за индустријске погоне планира се 13 центи као гарантована нето цена за киловат-час, а субвенционисана количина неће прелазити 70 одсто потрошње у години 2021.

Новац за ове мере узимаће се из Фонда за стабилизовање економије за који је издвојено 200 милијарди евра. Предвиђено је да се формира и специјални фонд за мала и средња предузећа и грађане који овим мерама не би били довољно растерећени. Од болница, преко институција културе до фирми из области неге старијих лица, низ установа ће бити обухваћени овим фондом, али ће из њега бити новца и за станове и куће у власништву грађана у којима набавка енергената доведе "до недопустивог оптерећења".

Nemačka, ruski gas i nafta
Немачка, руски гас и нафта / Извор: Профимедиа

Субвенционисана месечна карта

Популарну месечну карту од девет евра, наследиће од 1. јануара исто тако субвенционисана карта од 49 евра. Савезна држава преузима трошкове у висини 1,5 милијарди евра.

Број особа које ће имати право на субвенционисање месечне подстанарске кирије ће се такође утростручити од 1. јануара. Убудуће ће се субвенције односити на два милиона домаћинстава, а укупна сума субвенција ће порасти са 1,4 милијарде на 5,1 милијарди евра. Иако су покрајине тражиле да савезна држава преузме већи део субвенција, у договору се каже да ће покрајине и држава то, као до сада, плаћати по пола.

Повећана помоћ за смештај избеглица

Око милион украјинских грађана је избегло у Немачку, а расте и број тражилаца политичког азила из других земаља. Општински и покрајински ресурси су на измаку. Држава ће издвојити додатну милијарду и по евра за избеглице из Украјине, а исту додатну суму издвојиће и за следећу годину, док ће за избеглице из свих других земаља издвојити 1,25 милијарди.

Odesa, Ukrajina
Одеса, Украјина / Извор: Профимедиа

Опозиција и општине критикују мере

С обзиром да ће субвенционисана цена гаса важити од марта, са накнадним плаћањем за фебруар, демохришћанска опозиција тврди да су мере донесене прекасно. Представник посланичког клуба демохришћана у Бундестагу Торстен Фрај је рекао да ће "владино оклевање" грађани платити "с великим губитком благостања", а да ће многим предузећима "претити инсолвентност".

С друге стране, представници владајуће коалиције бране пакет мера, тврдећи да ће се на основу њих добро пребродити зима. Шефица немачких социјалдемократа Заскија Ескен је рекла да договор показује грађанима да "ми никога не остављамо самог". Председавајућа Зелених Рикарда Ланг је рекла: "Милионима људи у овој земљи ће се помоћи брзо, осетно и небирократски".

Шеф посланичког клуба опозиционе Левице у Бундестагу Дитмар Барч рекао је да је разочаран резултатима договора, али пре свега месечном картом која ће заменити карту од девет евра, јер нову карту од 49 евра "многи људи са слабим примањима себи неће моћи да приуште". Он има идеју да се уведе годишња карта од 365 евра.

И Левица и демохришћани траже веће инвестиције у саобраћајну инфраструктуру.

Мере је као недовољне критиковао и председник немачке Скупштине градова Маркус Леве тврдећи да ће месечна карта по овој цени довести до смањења броја вожњи. Немачке железнице су, насупрот томе, поздравиле увођење овакве карте.

Са општинског нивоа стиже углавном критика обима финансијских средстава које је савезна држава планирала за избеглице. Зато су очекивања од покрајинских буџета порасла. Осим тога, по речима Рајнхарда Загера, председника немачке Скупштине округа, помоћ коју је обећала савезна држава упућује се преко покрајинског нивоа, па би покрајинске власти морале што пре да пребаце средства општинама.