Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ненад Поповић поручио: Извоз ИТ-а ове године достиже милијарду евра

06.02.2018. 14:53
Пише:
Танјуг
Nenad Popović
Ненад Поповић / Извор: Фото: Танјуг

Држава је из буџета за ову годину издвојила пет пута више новца за подршку иновацијама

Србија ће ове године први пут достићи извоз ИТ-а вредан милијарду евра, изјавио је данас министар за технолошки развој и иновације Ненад Поповић и нагласио да је у 2017, такође, први пут наша земља извезла више ИТ производа него житарица.

Поповић је рекао да ће у 2018. извоз ИТ-а бити повећан за око 20 одсто.

Такође, држава је из буџета за ову годину издвојила пет пута више новца за подршку иновацијама, нагласио је Поповић у Привредној комори Србије, где је представљен Европски институт за иновације и технологије (Еврпске комисије) - ЕИТ Awarenes с Day ин Сербиа.

Шта ново доноси ''srpski Давос'': Од фискалне консолидације до дигитализације

Поповић истиче да је у 2018. за три пута повећан буџет Фонда за иновациону делатност, као и да ће заједно са новцем које ће бити на располагању његовом министарству средства бити укупно повећана пет пута за развој иновација.

- То одлично показује намере Владе Србије и како се односи према иновацијама - додао је министар.

Поповић је навео и да је прошле године извоз ИТ услуга из Србје достигао 750 милиона евра и први пут у историји превазишао извоз жиарица из наше земље. Министарство просвете, науке и технолошог развоја и Европски институт за иновације и технологије Европске комисије (ЕИТ ЕК) је, у сарадњи са ПКС и Фондом за иновациону делатност, организобсло инфо дан "ЕИТ Awarenes с Day ин Сербиа".

Mladen Šarčević
Младен Шарчевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Поповић је истакао да је ЕИТ водећа европска институција у тој области и да је данашњи скуп у ПКС важан за сарадњу науке, привреде и иновационе средине. Навео је да ће ЕИТ 13. фебруара организовати инфо дан и да је ће привредници данас моћи да добију све информације како могу да сарађују са том институцијом.

Поповић је нагласио да влада помаже развој иновационе инфраструктуре и повезивању свих учесника. Министар просвете Младен Шарчевић је изразио уврење да ће ЕИТ отворити своја врата Србији и нагласио да успостављањем сарадње са тим институтом Србија може да искористи сав свој иновативни потенцијал и постане лидер у региону.

Сајам прехрамбених производа у Москви: Учествују компаније из 63 земље, међу њима и 15 из Србије

Како је рекао, ЕИТ има визју за јачање иновативног и предузетничког духа, као и да понуди решење за неке од највећих изазова са којима се Европа суочава, као што су климатске промене, одрживо снабдевање енергије, дигитализација и све друга, а како би се одржао економије и отворила радна места за високо образоне стручњаке.

Ова иницијатива повезује привреду, образовна друштва и научно истраживачке организације,у циљу да се подигне конкурентност и обезбеди одрживи развој.

Шарчевић је подсетио да институт ствара партнерства позната као заједнице знања и иновација, развија иновативна решења, ствара нову генерацију предузетника и друго, што све може да помогне нашој привреди. Председник ПКС Марко Чадеж је рекао да је циљ скупа презентација активности иновационе заједнице коју окупља Европски институт за иновације и технологије и могућности за будућу сарадњу са српском науком и привредом.

У част најпознатијем српском научнику: НБС израђује МИЛИОН кованица са ликом Николе Тесле

Рекао је да је велико интересовање за тај скуп, с обзиром да присуствује више од 200 представника државе, академске - научно-истраживачке и пословне заједнице.

Чадеж је нагласио да је порасла свест о значају иновација, образовања и истраживања за подизање конкурентности, одрживи развој и паметан раст свих сегемента српске економије, али и да су растуће потребе за финансијском подршком реализацији иновационог потенцијала, иновативних идеја и пројеката.

IT
ИТ / Извор: Профимедиа

Указао је и на важност повезивања и јачња сарадње привреде са образовним институцијама и научно-истраживачким организацијама, као и повезивања великих компанија са иновативном старт уп заједницом која је у Србији све бројнија и чије идеје и производе свет све више примењује.

- Иновације, предузетништво, едукација, ефикасније коришћење средстава из европских фондова, као што је ''Хоризон'' и бољи приступ финансијама, већа примена научних истраживања у привреди - високо су рангирани у агенди Привредне коморе Србије - рекао је он.

Нови ударац за криптовалуте: Банке забраниле куповину биткоина кредитним картицама

Чадеж је рекао да је Управни одбор ПКС на последњој седници донео одлуку о формирању Савета за сарадњу науке и привреде и да ће конститутивна седница савета бити одржана крајем овог месеца.

Захваљујући спровођењу пројекта Цлимате КИЦ - Европског института за иновације и технологије, којим у Србији координира Привредна комора Србије, у протекле готово две године кроз едукативне програме прошло је око стотину младих људи, а финансијску и експертску подршку за развој својих „зелених“ идеја добило је чак 26 стартупова, од којих је половина нових, израслих управо из овог пројекта.

Ако вам је рачун избледео, ево како да извршите рекламацију

- У овој сали су данас стартапови из разних области - од ИТ, преко агробизниса, употребе обновљивих извора енергије, рециклаже индустрије до медицине, који уверавам вас заслужују пажњу и подршку и европских и корпоративних фондова - навео је Чадеж.

Директор ЕИТ-а Мартин Керн је представио могућности сарадње и захвалио Фонду за иновациону делатност и ПКС на организовању инфо дана. Истакао је и да је ПКС право место на коме треба указати на значај повезивања предузетништва и иновација.

Важно за СВЕ ГРАЂАНЕ Србије: Лична документа ЈЕФТИНИЈА за трећину

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац је казао да су прва средства за подршку иновација у Србији управо дошла из европских предприступних фондова и да је добро што се та подршка из године у годину увећава. Скуп је организован са циљем подизања свести и упознавања стручне јавности и пословне заједнице са улогом и активностима ЕИТ-а.