Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Невероватан успех: Србија потписала НАЈВИШЕ уговора на форуму у Кини!

16.05.2017. 16:42
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić i LI Kećijang
Александар Вучић и ЛИ Кећијанг / Извор: Танјуг

Овакав успех је остварен захваљујући мерама штедње које је Србија спровела у претходном периоду

Србија је у Кини, на форуму "Појас и пут за међународну сарадњу", потписала највише уговора, а такав је успех, према оцени премијера Александра Вучића, остварен захваљујући одговорном односу и стрпљењу, али пре свега мерама штедње које је Србија спровела у претходном периоду.

Осим Меморандума о разумевању, током претходна три дана у Пекингу су чланови српске делегације потписали и Споразум о зајму са кинеском Ексим банком за финансирање Пројекта реконструкције и модернизације железничке деонице Београд Центар - Стара Пазова у вредности 297,6 милиона долара.

Како је предвиђено, тим ће се зајмом финансирати реконстуција и модернизација прве деонице брзе пруге од Београда до Будимпеште, Београд Центар -
Стара Пазова, чиме би то требало да буде прва пруга у Србији на којој ће возови моћи да иду брзином до 200 километара на сат.

(УЖИВО) Вучић у Пекингу: Србија и Кина имају специјалне везе, многе земље би да достигну овакве односе

Са кинеском компанијом China Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ) потписани су Меморандуми о сарадњи на пројектима изградње путева у Србији и Протокол о сарадњи на развоју Кинеско-српског индустријског парка.

Vučić i Đinping
Вучић и Ђинпинг / Извор: Танјуг

Меморандуми с кинеском ЦРБЦ односе се за пројекте изградње ауто-пута преко Чачка до границе за Црном Гором и изградњу Фрушкогорског коридора (брза саобраћајница Нови Сад - Рума), укупно вредне око 2,5 милијарди евра.

Коридор 11

Када је реч о Коридору 11, потписан је меморандум за две деонице, Прељина-Пожега и Пожега-Бољаре, укупне дужине од око 140 км, чија ће изградња почети наредне године. 

Предвиђена је градња тунела кроз Фрушку гору који ће бити дуг 3,5 км и ауто-путем од Руме до Новог Сада путоваће се свега двадесетак минута, а планирано је да се касније изгради и наставак брзе саобраћајнице до Шапца и Лознице.

Осим инфраструктурних пројеката, потписани су и Анекс 3 Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, као и Меморандум о утврђивању Акционог плана за трговину и инвестиције у пољопривреди.

Меморандум ће омогућити да српски пољопривредници могу да извозе неограничене количине и јагњећег меса, кукуруза, сувих шљива, резанаца од репе.

Како је планирано до лета би требало да се постигне договор за извоз говедине, а до краја године и за свињско месо и млечне производе.

Са представницима компаније Huawei Споразум о стратешком партнерству за развој информационе и комуникационе инфраструктуре у образовним институцијама, док је са компанијом ЦРБЦ потписан Протокол о сарадњи на развоју Кинеско-српског индустријског парка.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ ПЕКИНГА: Неће бити Велике Албаније, грађани да не брину!

Према најавама требало би да се парк налази са леве стране Дунава, поред Пупиновог моста и да у њега дође на десетине нових компанија из Кине и осатка света.

Постигнут је и договор са компанијом Полигруп да у наредних 30 дана буде потписан споразум о завршетку пројекта изградње канализације у Београду и фабрике за пречишћавање воде у Великом селу, односно изградња интерцептора који би омогућио да све отпадне воде буду преусмерене у ту цев, а затим у нову фабрику за пречишћавање.

Говорећи о будућој сарадњи премијер Србије Александар Вучић је прецизирао и да је, када је реч о РТБ Бор, први пут лично од председника Кине Си Ђинпинга чуо да гледају како могу да помогну у вези тог предузећа, али и додао да је око Бора, током боравка у Кини имао састанке са две компаније.

Aleksandar Vučić i Si Đinping
Александар Вучић и Си Ђинпинг / Извор: Фото: Танјуг/ Влада Србије

Он је указао и да је разговарано са две компаније које су показале велику заинтересованост за приватизацију аеродрома Никола Тесла уз оцену да би се са њиховим уцецшћем повећала и цена али такође и углед те најбрже растуће ваздушне луке у Европи. 

Он је, говорећи и о другим плановима и пројектима, рекао и да је разговарано а и договорено више ствари у вези наших широкопојасних интернет мрежа, даљих активности што се тиче оптичких влакана и каблова, а све у циљу успостављања нове мреже и стварања услова да се уђе у разговоре или са Хуавеијем или ЗЕТ, односно са неком од кинеских компанија, а у вези 5Г мреже.

Представници компаније Huawei су члановима српске делегације представили и могућност сарадње на успостављању "Г облака" (Говернмент cloud), који би објединио инфраструктуру података и комуникације за све државне органе и понудио све апликације које су потребне државним органима за њихово пословање. 

Градоначелник Београда Синиша Мали имао прилику да у кинеској престоници разговара и са људима из компаније Хајгер, од којих је град Београд већ купио пет електроаутобуса јер, како је рекао, постоји жеља да се од те компаније купи још "десетине нових електроаутобуса".

Он је додао да град Београд покушава да договори с том компанијом улазак у Икарбус, како би се у нашој фабрици у Земуну производили електроаутобуси, а затим извозили у целу Европу.