Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИ КОЈИ СУ ПОСТИГЛИ МНОГО "ТАМО ПРЕКО ОКЕАНА": Није Џон Јовановић једини Србин у Белој кући

02.10.2020. 13:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
Srbi u američkoj administraciji
Срби у америчкој администрацији / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/YaleUniversity

Мноштво је успешних Срба у Америци.

Да је главни "Трампов човек" за Балкан, заиста пореклом са нашег простора, вест је која је Србе веома дирнула. Међутим, он није једини који "вуче корене" из Србије, а да је постигао много у "тамо преко океана".

ПРЕСЕДАН КАКАВ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Минхенска пивница добила одштету због губитака услед короне!

ПРЕСЕДАН КАКАВ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Минхенска пивница добила одштету због губитака услед короне!

БДП Србије у трећем кварталу биће бољи од очекиваног: Ускоро стиже и процена ММФ-а

БДП Србије у трећем кварталу биће бољи од очекиваног: Ускоро стиже и процена ММФ-а

Несвакидашња одлука која је запрепастила свет: У овој земљи забрањена употреба производа које сви користимо!

Несвакидашња одлука која је запрепастила свет: У овој земљи забрањена употреба производа које сви користимо!

Мноштво је успешних Срба у Америци. Запослени су као редовни професори на престижним универзитетима, у научним институтима, познатим клиникама, али су и успешни спортисти, бизнисмени, уметници, научници... Има и оних, који корене вуку из наше земље, а да су доспели на доста висока места у самој влади и да су врло блиски председнику Доналду Трампу.

Џон Јовановић

Džon Jovanović
Џон Јовановић / Извор: Фото: Printscreen

За Џона смо недавно сазнали и то када је америчка делегација боравила у Србији, где је отворена канцеларија Америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ). Јовановић је постављен за директора те канцеларије, а за њега медији тврде да је "главни човек" председника САД, Доналда Трампа за Балкан.

Ипак, Јовановићево порекло је заправо оно што је изазвало емоцију у нашем народу. Наиме, његови родитељи, Нада и Срећко, су Срби који су се својевремено одселили у Чикаго. Јовановић је баш то и истакао као своју предност на новом радном месту, те је казао да ће му познавање језика и културе бити од велике помоћи. Посебну пажњу је привукао рекавши да му је мајка пресрећна.

- Народи овог региона деле заједничке вредности и ми бисмо желели да те вредности градимо кроз пословне, али и друштвене пројекте, поготово женско предузетништво. Многи су се јавили и рекли да је то сјајна прилика за Србију и регион - истакао је Јовановић.

Ипак, не треба занемарити и његово искуство у раду са финансијама. Био је директор швајцарске компаније "Мерцуриа energy гроуп", једне од најјачих у свету. Џон је дипломирао на Универзитету Принстон, а на Универзитету у Пенсилванији магистрирао пословну администрацију за финансије и предузетнички менаџмент.

Пословна биографија му је веома богата, будући да је радио у још неколико јаких компанија, као што су Дојче банка, Беренсон, Нобле гроуп, Цадент energy партнерс.

Џон има има 34 године, а ожењен је Дафне Оз, једном од најпознатијих блогерки, ТВ звезда и нутриционисткиња у САД, ћерком чувеног ТВ доктора Мехмета Оза. Њих двоје имају троје деце, Филомену, Доменику Селен и Јована, кога, како је раније изјавила Џонова супруга, зову Џон-Џон. Њих двоје венчали су се пре 10 година у српској православној цркви у Портланду.

Јелена Меквилијамс

Jelena Mekvilijams
Јелена Меквилијамс / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/FDICchannel

Прозвали смо је "Трампова српкиња", али како и не би када ју је управо председник Доналд Трамп предложио на место председнице америчке Савезне корпорације за осигурање депозита (ФДИЦ). Само он може и да је смени, осим ако не прекрши закон.

Београђанка Јелена Меквилијамс (девојачко Обреновић) отишла је у САД са 18 година, као студенткиња са свега 500 долара у џепу. Данас руководи једном од највећих финансијских институција која одржава стабилност и поверење у финансијски систем највеће светске економије, односно штити депоненте у случају стечаја или ликвидације банке.

Пре садашње функције, од 2007. до 2010. године радила је као адвокат у Борду гувернера Федералних резерви, а затим шест година и у Сенату САД, најпре у Комитету за мали бизнис и предузетништво, и у Комитету за банкарство, некретнине и урбане послове.

У Америку је отишла на размену ученика, да би временом радила мање плаћене послове како би себи платила школовање на Берклију. У почетку је живела у породици својих домаћина у Стоктону, да би касније радила као приправник у Силицијумској долини, у Пало Алту. Седам месеци након што је купила кућу у Калифорнији, усред развода, повела је своје родитеље, ћерку и мачку, и са 12 кофера се преселила у Вашингтон.

У бројним интервјуима америчким медијима истиче да верује да је "Амерички сан и даље жив".

- Нисам имала приходе, нисам имала посао, нисам имала имовину. Шалим се да сам тада била савршени нинџа - истицала је у разговору са новинарима. На крају је успела да добије картицу која јој је помогла да се интегрише у америчко друштво.

Она је тренутно највише позиционирана Српкиња у америчкој савезној администрацији, али каже да ће "ваљда доћи нека Српкиња и на виши положај".

- Србија има изузетне, талентоване људе, универзитете светског ранга. Завршила сам права на постдипломским студијама на Берклију, али и даље одговорно тврдим да су са мном у Математичку гимназију у Београду ишли генијалци. Једини начин да добро презентујем Србију у Америци је да будем најбољи Американац. Да се борим, да дођем до самог врха и да људи кроз мене виде нашу земљу. Говорим са акцентом, и сви ме и даље питају одакле сам - истакла је Меквилијамс.

Ксенија Павловић Мекатир

Ksenija Pavlović Mekatir
Ксенија Павловић Мекатир / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/YaleUniversity

Неко ко је такође врло препознатљив је и Ксенија Павловић Мекатир. Она је новинарка у Америци, српског порекла и прва жена у модерној историји Србије која има право да извештава директно из Беле куће.

Она ипак није постала позната само по томе што је новинар, већ једним потезом којим је на себе привукла пажњу свих својих колега на америчком тлу. Изазвала је прави потрес преносећи уживо звучни снимак брифинга нове портпаролке Беле куће, Саре Сандерс, што је било забрањено.

За свој потез, који је "Вашингтон пост" оценио као акт побуне који означава значајан развој у односима Беле куће са медијима, казала је да је сасвим легитиман чин који је урадила из убеђења.

- Неколико разлога ме је навело да то урадим. Првенствено моје лично убеђење као новинара и као особе. Одрасла сам у диктатри и на протестима се борила против режима Слободана Милошевића. Знам како је борити се за слободу говора и за демократију, а сада када живим у Америци, земљи која би на тим основама требало да почива - рекла је Ксенија.

Она је иначе рођена у Београду где је и дипломирала новинарство на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Након дипломирања отишла је у Лондон како би студирала економију. Објављивани је аутор, политиколог, предузетник, супруга америчког војног лица и бескомпромисни заговорник слободе штампе.

Оснивач је сајта "Павловић тудеј". Ксенија има предавачко искуство у међународним пословима, политици и безбедности на Универзитету Јејл на додипломском и постдипломском нивоу. Била је и главни сарадник списатељског центра на Јејлу.