Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

25 ЕВРА ЗА КИЛОГРАМ МЕСА: Рајко из Зрењанина се обогатио продајом само једне врсте птица, а НИЈЕ ЗАХТЕВНА ЗА УЗГОЈ

11.07.2023. 10:01
Пише:
Србија Danas/zrenjaninski.com
nojevi
нојеви / Извор: Фото: Профимедиа

Радивој Рајко Олћан већ две деценије узгаја нојеве.

Неко гаји овце и козе, неко свиње или краве, а Радивој Рајко Олћан из Зрењанина двадесет година узгаја нојеве. На ободу града, на парчету земље, подигао је фарму на којој бораве ове егзотичне птице.

КОНАЧНО ПОЈЕФТИНИЛИ УГАЉ, ДРВА И ПЕЛЕТ! Цена за кубик 5.000 динара, погледајте како се крећу цене и других огрева

КОНАЧНО ПОЈЕФТИНИЛИ УГАЉ, ДРВА И ПЕЛЕТ! Цена за кубик 5.000 динара, погледајте како се крећу цене и других огрева

ПРОИЗВОД КОЈИ КОРИСТИМО СВАКОГ ДАНА УПРАВО ЈЕ ПОЈЕФТИНИО: У српским маркетима и за пристојних 30 ПРОЦЕНАТА

ПРОИЗВОД КОЈИ КОРИСТИМО СВАКОГ ДАНА УПРАВО ЈЕ ПОЈЕФТИНИО: У српским маркетима и за пристојних 30 ПРОЦЕНАТА

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ЈЕ НАЈЈЕФТИНИЈЕ МЕСТО ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКОЈ? Многи Срби путују баш тамо јер је још и изузетно лепо

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ЈЕ НАЈЈЕФТИНИЈЕ МЕСТО ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКОЈ? Многи Срби путују баш тамо јер је још и изузетно лепо

– Хтео сам да радим оно што не ради нико други и да имам нешто што немају други. Нисам за обичне ствари, то ми је досадно. Волим изазове, да истражујем, да учим, и то ми је забавно. Тако сам, пре две деценије, открио нојеве. Уопште није било лако. Прво, не да вас нико не разуме, него вам и каже да нисте читави. А друго, учио сам у ходу, па је било успона и падова, кредита, улагања без враћања… Прошло је доста времена док нисам дошао до тога да будем свој на своме – прича Олћан за медије.

Он је одлучио да му зарада од нојева буду јаја и пилићи. Да би се из нојевих јаја излегли пилићи, морате да имате посебан инкубатор. Наш саговорник објашњава да обичан, онај за пилиће, производи превише влажности. А за нојева јаја је потребна сува микро клима, као у Сахари.

Женка лежи на јајима дању а мужјак ноћу

Другар ми је за 500 евра направио инкубатор који на тржишту кошта десет пута више. Јаја прво морају да одстоје 10 – 11 дана, онда иду у инкубатор и тамо проведу четрдесет дана. Последња два дана се пребацују у ваљаоник и онда се излеже пиле ноја. Мада, мени се догодило да у, како ја кажем, затворским условима, на фарми, женка ноја легне на јаја, што је баш ретко – прича Олћан.

Кад се то догоди, женка лежи на јајима дању а мужјак ноћу. Да од пилета постане ној од 120 килограма потребно је годину дана, али тек са три, четири или пет година нојеви доживе полну зрелост. Нојеви су, каже Рајко, код њега као у „Хајату“.

– У пустињи ној једе шта нађе, понеку травку, такорећи ништа. Овде сваки дан добије кукуруз, тритикале, овас, детелину, суву и зелену, витамине и минерале. Најважније је да у храни нојеви добију довољно целулозе. Они се инстиктивно преједају, јер у пустињи не знају када ће наићи на следећи оброк. Храну варе 40 сати и то прво у мишићном желуцу, у ком се налази 1,5 килограма каменчића, који ту храну дробе и мељу. Онда тако самлевена храна одлази у жлездасти желудац са ензимима – објашњава наш саговорник.

Месо нојева екстра квалитетно

Нојеви су изузетно корисне животиње, додаје он. Месо им је екстра квалитетно, није масно и идеално је за дијабетичаре или кардиоваскуларне болеснике, који кад једу месо ноја, као да једу шаргарепу.

– Ако ме питате колико је исплативо, рећи ћу овако. Један ној, ако све од њега продаш, кошта као два бика, а не тражи ништа. Храну једном дневно, воду и мало бриге, да пазиш да не побегне. А знате колико посла има око једног бика – наставља Рајко.

Од једног ноја тежине од 100 до 120 кила добије се 30 до 35 килограма чистог меса. Цена килограма је 25 евра. Ту су и перје и чувена маст од ноја, апотекарска, која се по килограму плаћа и до сто евра. Нојево месо је, иначе, и на менију код Олћанових.

– То је изузетно квалитетно месо, има укус као телетина. Највише волим супу од ноја. После тога, ринфлајш, кромпир и сос, чисто уживање. Зна то онај ко је пробао – завршава причу Радивој Рајко Олћан.

}