Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Одабрано 10 најбољих пројеката Генератор ЗЕРО конкурса ОТП банке за смањење карбонског отиска

23.02.2022. 11:32
Пише:
Промо
OTP banka
ОТП банка / Извор: Фото: Промо

Финалисти у борби за вредну награду ОТП банке и партнера конкурса: два милиона динара и експертску подршку

Систем за производњу биопластике од конопље, мобилна апликација за превенцију и смањење кућног отпада од хране, самоодрживи стакленици или биотички материјал као замена за стиропор само су нека од иновативних решења која су ушла у саму завршницу Генератор Зеро конкурса ОТП банке. Ове године пристигла су чак 72 јединствена пројекта која доприносе смањењу карбонског отиска, а за титулу победничког пројекта бориће се десет одабраних финалиста. Најкреативнији такмичари ће своја решења представити у великом финалу, а победник ће добити награду од два милиона динара као и подршку ОТП банке у даљој реализацији и промоцији пројекта.

За главну награду такмичиће се решења за прикупљање и рециклажу опушака, мониторинг и менаџмент систем за возила, апликација за бицикле, решење за смањење прехрамбеног отпада, пројекат за ручну производњу папира, као и електро-радна платформа за пољопривреднике.

Упознајте се са финалистима у следећем видеу:

Вук Косовац, члан Извршног одбора у ОТП банци Србија истиче да је Генератор Зеро један од најзначајњих пројеката банке, чије је једно од кључних стратешких усмерења "зелена транзиција", те да га изузетно радује што је конкурс и ове године привукао велики број домаћих иноватора.

,,Пре свега, изузетно смо поносни на оволики одзив и број пријављених пројеката за овогодишњи Генератор. Ово само потврђује колико је тема коју смо одабрали актуелна, али и инспиративна за све оне који желе да смање емисије угљен диоксида и осталих гасова стаклене баште. Поред тога, поносни смо на квалитет решења која смо добили. Одабрати 10 најбољих је било заиста изазовно, а пред нама је тек, тешка одлука будући да сва решења заслужују признање. Ипак, победник је само један. Радујемо се сарадњи са овогодишњим победником и оно што је најважније, уверени смо да уз овакве иноваторе борба против глобалног загревања добија додатни ветар у леђа. Наравно, ми ћемо свакако наставити да, као водећи кредитор привреде и становништва, свестан значаја одрживог пословања, охрабрујемо све наше клијенте да буду еколошки одговорни”, каже Вук Косовац.

Овогодишњи финалисти биће подржани на свим комуникационим каналима Банке, уз медијску промоцију и промотивни материјал у форми видеа и фотографија, док победника очекује два милиона динара, као и вредне награде овогодишњих партнера које ће добити и поједини финалисти. Такође, банка ће омогућити и презентовање пројекта у ОТП Лаб иновационом хуб-у, матичне ОТП Групе која је присутна у 11 земаља у Европи, као и у инвестиционом фонду Портфолион. 

Партнери који су препознали значај овогодишњег Генератора ЗЕРО, а чији представници се налазе у жирију поред представника ОТП банке, су ИЦТ Хуб, Mastercard, Србија иновира, Иницијатива дигитална Србија, Bosch, Београдска отворена школа, Нетокрација, Schneider Елецтриц, Bosch, ОТП Лаб матичне и инвестициони фонд ПортфоЛион.

Пројекти који су по стручној процени жирија пласирали у финале су: Б-ФРЕСХ Technologies тим који је развио Б-ФРЕСХ спреј за решавање проблема брзог кварења свежег воћа и поврћа, Еат Ме Уп мобилна апликација за смањење кућног отпада од хране, Бифрост Биопластиц систем за производњу биопластике од конопље која амбалажу чини 100% биоразградивом, Бајк апликација која повезује људе који имају бицикле са онима којима су бицикли потребни, Бит инжењеринг - самоодрживи стакленик са компостером, Ген З Фармерс  са пројектом „Ген З Е-трацтор“ за смањење емисије штетних гасова који настају услед обављања пољопривредних радова, Смарт City Technologies - мониторинг и менаџмент систем који прикупља кључне податке путем мобилног hardware-a постављеног на било коју врсту возила, удружење Наша кућа које се бави ручном производњом папира и амбалаже од празних паклица цигарета, Buttsy НФТ пројекат прикупљања и рециклаже опушака из целог света, СОМА WELLNESS - иновативни биотички материјал који служи као органска, еколошка и карбон негативна замена за стиропор под именом БИОСПОРИН.

ОТП банка је највећи кредитор привреде и становништва и лидер на тржишту факторинг, лизинг и e-commerce услуга. Усмерена је на иновације и дигитализацију свог пословања, које омогућава клијентима нове погодности са фокусом на унапређење дигиталног банкарства и корисничког искуства. Једно од кључних стратешких усмерења је зелена транзиција, односно посвећеност одрживом пословању и еколошким пројектима. Захваљујући присутности ОТП банке у 91  граду са 184 експозитура, клијентима широм Србије је доступна широка лепеза производа и услуга, као и ефикасан сервис и понуде прилагођене њиховим конкретним потребама, док је мрежа од скоро 300 банкомата највећа у нашој земљи.

Подсетимо, Генератор је вишегодишњи пројекат ОТП банке посвећен свим предузетницима и иноваторима који желе да својим идејама и пројектима допринесу актуелним темама у временима која су обележена дигитализацијом. Пројекат се одржава од 2017. године и до сада је подржао иновативне предузетничке идеје, студенте са предузетничким иновацијама, помогао мала и средња предузећа да се дигитално трансформишу, и наградио оне предузетнике који су помагали микро, малим, средњим предузећима да превазиђу кризу проузроковану пандемијом COVID-19. Наиме, према новом извештају Уједињених нација до 2030. године, потребно је да се карбонски отисак смањи за 45 одсто како би се глобално загревање ограничило на 1,5 степени Целзијуса.