Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДЛИЧНА ГОДИНА ЗА ВОЋАРСТВО У СРБИЈИ: Производња просечна, цена натпросечна, нема проблема са извозом

02.10.2020. 16:55
Пише:
Србија Данас/Агроклуб
Voće
Воће / Извор: Профимедиа

- Година 2020. за воћарство по питању цена била је натпросечна, по обиму производње просечна, а квалитетом плодова не можемо у великој мери да се похвалимо, оценио је професор са Пољопривредног факултета у Новом Саду Ненад Магазин.

- Код појединих воћних врста дошло је до проблема у квалитету због недостатка сувих материја. Вишња је тешко сакупљала суве материје, квалитет крушке био је доста оштећен због мразева, слична ситуација била је и са кајсијом, али свакако произвођачи воле да имају добру цену, тако да је у том погледу ова година била задовољавајућа за њих - наводи Магазин.

Како да уштедиш за iPhone 11 Про?

Како да уштедиш за iPhone 11 Про?

Има агенција које су прошле одбор за кредитну гаранцију: Нису све туристичке агенције ставиле "кључ у браву"

Има агенција које су прошле одбор за кредитну гаранцију: Нису све туристичке агенције ставиле "кључ у браву"

НОВА РАДНА МЕСТА ЗА НАШЕ ГРАЂАНЕ: Ускоро се отвара још једна индустријска зона у Србији

НОВА РАДНА МЕСТА ЗА НАШЕ ГРАЂАНЕ: Ускоро се отвара још једна индустријска зона у Србији

Висока цена за јагоду

Корона година, ипак, ишла је на руку одређеним воћарским културама. Захваљујући томе што је дошло до поремећаја на тржишту, јагода је имала веома високу цену како на домаћем тржишту, тако и у извозу.

- Укупан обим производње је био смањен за неких 10 одсто што значи да је било испод 35.000 тона укупно, али цене су биле веома добре. У појединим деловима Србија и у одређеним периодима цена је у откупу била и изнад 200 динара што је изузетно добра цена. Јесте било и оштећења јагоде услед мраза, али је добро што код ње никада не измрзне целокупан род - навео је професор.

Цена јабуке се "чека" у хладњачама

Последице мраза осетиле су кајсија, трешња, крушка. Штете је било и на јабуци али се, напомиње Магазин, испоставило да је та штета знатно мања од очекиване.

- Захваљујући великом потенцијалу родности дошли смо до тога да је ово ипак рекордна година у производњи јабуке, али томе доприноси и то што је добар део неких раније подизаних засада ушао у пуну родност - додаје он.

Јабука се првобитно продавала за 60 и више центи по килограму да би касније пала на 30 динара. То, сматра наш саговорник, може представљати проблем воћарима који немају довољно складишних капацитета.

drvo jabuke
дрво јабуке / Извор: Профимедиа

Највећи проблем у домену прикупљања сувих материја

За шљиву, по површини коју заузима, најзаступљенију воћну врсту, ова година била је просечна када је у питању обим произодње. Почетна цена од 60 и више динара по килограму је обећавала, међутим касније је пала код касних сорти.

- То је и нормално. У једном тренутку је у откупу износила од 25 до 35 динара по килограму. Иако сорта стенлеј даје нижу цену, већина произвођача се одлучује за њу јер има висок потенцијал за пласман - наводи Магазин.

Што се тиче квалитета шљиве и осталих коштичавих воћних врста, према речима Магазина, највећи проблем настао је у домену прикупљања сувих материја.

- Година је специфична климатски, није било високих температура, није било толико ни суше осим у септембру и у априлу, али преостали део године, поготово у првом делу вегетације биле су ниске температуре и киша и то је утицало на то да воћне врсте слабије сакупљају суве материје - рекао је он.

Због мраза, кајсија у прераду

У погледу квалитета, велику улогу одиграо је и мраз, напомиње наш саговорник што се значајно осетило у производњи крушке која је у веома мало обиму на тржишту завршила у виду свежих плодова и као првокласна роба.

Последице осетила је и кајсија чији је род десеткован па је измрзло чак 90 одсто њених плодова, додаје Магазин.

- Највише је крив мраз који је био крајем марта. Кајсија је имала добру цену, ране сорте посебно, била је око 150 динара у почетку након чега је и пала. Међутим, добро је што већина произвођача узгаја кајсију за прераду и ту остварује цену и од око 50 динара за килограм што није лоша цена и може се остварити солидна добит - указује Ненад Магазин.

Voće
Воће / Извор: Профимедиа

Боровница повратила уложено?

Код малине забележен је пад у обиму производње, али су произвођачи могли да буду задовољни откупном ценом што ће се, сматра Магазин, одразити и на цену у извозу. Боровница као, како је наш саговорник описује, звезда у успону, остварила је и добар род и адекватну цену.

- Већ годинама боровница у Србији почне да се продаје са ценом од шест, 6,5 евра по килограму и то се касније спусти на четири и по, а падне и на мање од три евра. Већина је младих засада, добри су произвођачи, приноси су 12 до 15 тона по хектару и то су добри приноси, у лошијим засадима приноси су мањи. Са тим поменутим родом може да се оствари брзо и повраћај уложеног новца. Било је мало проблема са болестима, али је квалитет генерално добар - објаснио је он.

Без проблема у извозу

Иако су многи извозници имали проблем са извозом пољопривредних производа због кризе изазване вирусом корона, отежаним околностима и пооштреним мерама, у извозу воћа није било великих проблема, оцењује Магазин.

- Очекивали смо више проблема у извозу него што их је било. Већи су проблеми код нас на терену, слаба повезаност сектора прераде, сектора откупа, недостатак складишних капацитета - закључује Магазин.