Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПЕТ АКТУЕЛАН "СТАН НА ДАН": Млади пронашли начин да праве журке упркос мерама?

10.12.2020. 09:55
Пише:
Србија Данас/Телеграф Бизнис
stan
стан / Извор: Профимедиа

Журке и прославе нису могуће на јавним местима, а угоститељски објекти, у складу са новим мерама, радним данима тренутно раде до 17 часова. Викендом су њихова врата закључана па су млади нашли нови "штек" - опет закупљују станове на дан.

Ситуација у вези са вирусом корона и даље је неизвесна, а пооштрене мере ће по свој прилици остати на снази и око празника, када се, како кажу стручњаци из Кризног штаба, очекује "експлозија" у ширењу заразе.

КО ЈЕ СВЕ НА СПИСКУ ЗА ДОДЕЛУ ПОМОЋИ ОД 5.000 ДИНАРА? Једна група пензионера мораће да сачека следећу расподелу

КО ЈЕ СВЕ НА СПИСКУ ЗА ДОДЕЛУ ПОМОЋИ ОД 5.000 ДИНАРА? Једна група пензионера мораће да сачека следећу расподелу

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ НОВОГ МОРАТОРИЈУМА У СРБИЈИ? Једна група грађана СИГУРНО неће добити олакшице овога пута

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ НОВОГ МОРАТОРИЈУМА У СРБИЈИ? Једна група грађана СИГУРНО неће добити олакшице овога пута

КАДА РЕФОРМА ОБРАЗОВАЊА СТИЖЕ У СРБИЈУ? Сви детаљи новог плана за школовање, више ништа неће бити исто

КАДА РЕФОРМА ОБРАЗОВАЊА СТИЖЕ У СРБИЈУ? Сви детаљи новог плана за школовање, више ништа неће бити исто

Како би се то спречило, данима уназад важи мера која налаже да све неесенцијалне делатности не раде радним данима после 17 часова, а викендом уопште. Иако ова мера за сада није пренета да цео децембар, врло је могуће да нас сличне забране очекују у наредном периоду.

Старије генерације засигурно више поштују предложене препоруке и спроведене мере, али млађима то иде мало теже. Затварање ресторана, кафића и клубова није утицало само на губитак профита власника ових објеката, већ и на негодовање. Али, онда су наши грађани, пре свега Београђани, нашли начин како да се забаве.

Данима уназад више се организују кућне журке у вечерњим сатима, односно након радног времена. Где се организују те журке и у којим условима? Претпоставка је да "бум" тек предстоји, имајући у виду долазеће новогодишње празнике, али ипак - какво је стање сада?

Како показује пракса, највише се издају "станови на дан", углавном нерегистровани јер се не виде у званичној статистици. То потврђује и саговорница - ако се стан тражи путем огласа, мора бити негде и евидентирано.

Zabava
Забава / Извор: Профимедиа/илустрација

- Генерални утисак је да је посла и позива мање, да су позиви млађих за стан на дан спорадични и да су станодавци изузетно на опрезу када су они у питању. У Београду је преполовљена потражња. Распитују се за Нову годину, али још ништа није издато - каже Катарина Богдановић из фирме "Хало огласи".

- Што се тиче структуре гостију, има и старијих али и млађих, клинаца који би да праве журке. Озбиљним станодавцима то не одговара, јер ако се окупи више од четворо, а комшије пријаве, њима као станодавцима следе драконске казне и не треба им такав ризик. Зато озбиљни станодавци сада веома воде рачуна коме издају стан на дан и увек питају за разлог - наводи она.

С обзиром на то да мало ко има "луксуз" да журку за мање или више људи прави у својој кући, млади радије изнајмљују "станове на дан", али је проблем што тако угрожавају и себе и друге. 

Подсећамо, с почетком и продубљивањем корона кризе, у Београду, Новом Саду и још неким већим градовима, велики број тих некретнина је остао празан месецима. Туриста је било врло мало, и у том периоду је процветао планински и бањски туризам, док су градске некретнине остале у другом плану, заједно с хотелима.

Како нам Катарина даље објашњава, у Новом Саду се структура гостију променила.

- Пре короне, 60% од укупног броја гостију су били странци, а сада кад су границе затворене гости су само наши домаћи и ту је такође смањен број позива. Махом су по Новом Саду снижене цене издавања, не би ли се издало лакше и брже, а велики број станодаваца је у последњих пар месеци затворио своје пословање "Стан на дан" и прешао у дугорочно, тј. месечно издавање - каже она и додаје:

- За Нову годину је доста слободних апартмана, за разлику од претходних година, када је унапред Нова година била издата. На Златибору је мање интересовање него прошле године у ово време. За Нову годину има издатих апартмана, али су термини ван тога слободни.

Као што је писано у августу, стан на дан, као бизнис, почиње да губи битку с короном, те да власници размишљају да те стамбене јединице уместо на кратак рок - издају на дуже стазе.

Овај тип изнајмљивања био је врло популаран до марта, а онда је напрасно стао, и пореметио финансијске конструкције многих Београђана и Новосађана, јер углавном они издају "станове на дан". Врело лето, такође, није ишло на руку овом бизнису, јер су људи били жељни природе и одмора.

У нашој престоници, трендови на тржишту некретнина се непрестано мењају. Инфлуенсери су почели да изнајмљују станове само за фотографисање, и спремни су да ту "услугу" плате чак 1.000 евра.

Када уђете на неке од најпопуларнијих сајтова за издавање апартмана, тј. станова на дан у Београду, можете приметити да се углавном издају луксузне или, бар, одлично опремљене некретнине. То је први мамац. С друге стране, у понуди су јединице различитих величина, а у зависности и од локације - цене иду од 25 до 200 евра за дан.

Рачуна се, не само део града, већ и паркинг, већ поменута квадратура, затим да ли је у стану дозвољено пушити, довести кућног љубимца, да ли некретнина има сауну/ђакузи, и томе слично. Такође, на сајту би требало да стоји шта вас све чека у стану, ком броју особа је намењен, колико је удаљен од центра.

Али, поставља се питање, ко је одговоран ако дође до кршења мера, или то уопште није питање. Станодавци су свесни да ће они поднети терет младалачких журки.