Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
 • Београд
 • Дечани
 • Јагодина
 • Крагујевац
 • Крушевац
 • Ниш
 • Нови Сад
 • Ораховац
 • Панчево
 • Пирот
 • Приштина
 • Призрен
 • Сомбор
 • Суботица
 • Штрпце
 • Ужице
 • Врање
 • Вршац
 • Зрењанин
 • Zvečan

ОТИШАО У ПЕНЗИЈУ СА 36 ГОДИНА И ОТКРИВА КАКО МУ ЈЕ ТО УСПЕЛО: "Оволико сам уштедео сваког месеца користећи ТРИК СА КАФОМ И ЗЕЛЕНИМ ЧАЈЕМ"

23.03.2024. 20:39
jaron
јарон / Извор: Фото: Linkedin/Yaron Голдстеин

Уместо кафе куповао је зелени чај.

Јарон Голдштејн (36) успео је уштедети довољно новца, пензионисати се и осигурати себи то да више не мора радити ни дана у животу, а све је то постигао уз помоћ пар трикова и добрих навика, како сам тврди.

У ОВОЈ ЗЕМЉи ЉУДИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ИДУ У ПЕНЗИЈУ: "Умрећу у овој канцеларији, немам ни за храну"baka

У ОВОЈ ЗЕМЉи ЉУДИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ИДУ У ПЕНЗИЈУ: "Умрећу у овој канцеларији, немам ни за храну"

ЗБОГ ГРЕШКЕ У СИСТЕМУ ГРАЂАНИ СА БАНКОМАТА ПОДИЗАЛИ МИЛИОНЕ: Прво су почели студенти, док је банка открила шта се догађа, обављено 490 хиљада трансакцијаbano

ЗБОГ ГРЕШКЕ У СИСТЕМУ ГРАЂАНИ СА БАНКОМАТА ПОДИЗАЛИ МИЛИОНЕ: Прво су почели студенти, док је банка открила шта се догађа, обављено 490 хиљада трансакција

ВУЧИЋ САОПШТИО РЕКОРДНЕ ПОДАТКЕ: До 20. марта имамо милијарду и 172 милиона евра страних инвестицијаFoto: Printskrin

ВУЧИЋ САОПШТИО РЕКОРДНЕ ПОДАТКЕ: До 20. марта имамо милијарду и 172 милиона евра страних инвестиција

Јарон је стекао докторат из рачунарске и примењене математике 2012. године, а након тога је почео радити за "Бостон Цонсултинг Гроуп", "Гоогле" и "Мету". На почетку своје каријере, током стажирања у Њујорку, сусрео је инвестиционог саветника с Волстрита који му је постао нешто попут неслужбеног ментора, пише "Daily Mail".

Саветник му је препоручио да чита књиге, а неке од њих су биле "Четворочасовна радна седмица" Тима Фериса и "Изван просека: прича о успеху (Оутлиерс)" Малкома Гладвала, које су га натерале да размишља о вези између среће и новца.

 - Овај тип и његова књига могу бити поприлично добри пример за ону мисао која гласи да можда за 40 година не желим бити човек који се цели живот фокусирао само на каријеру - рекао је Јарон за "Бизнис Инсајдер" о својој реакцији на Ферисову књигу.

На почетку своје професионалне каријере одлучио је како се не жели бринути до краја живота о томе како ће зарадити новац те је наумио да штеди и пензионише се се млад. До лета 2017. одредио је 5.000 евра, односно 5.460 долара као износ од којег би желе да може да има и да живи сваки месец након одласка у пензију.

На свом првом послу као постдокторанд на Фреие Universität Берлин, могао је почети издвајати неколико стотина долара месечно. Након што се запослио у "Бостон Цонсултинг Гроуп" у Берлину, могао је месечно издвајати до 1.500 евра што је 1.638 долара за свој властити "пензиони фонд“.

На почетку каријере живео је од отприлике две трећине својих тадашњих прихода; кад је почео добијати веће плате, тај је износ обухватао половину прихода, а остатак је улагао у деонице.

До 2020. Јарон је зарађивао 330.000 евра односно 360.416 долара годишње као виши научник у "Гоогле-у", а што је више зарађивао, постајао је савеснији по питању својих издатака.

- Има ли још нешто што би ме задовољило на сличан начин за трећину цене - питао би се пре сваке куповине, а његова љубав према зеленом чају савршени је пример за то како ова теорија функционише.

 Уместо да сваки дан купује "Старбакс" и свеукупно потроши пуно новаца почастио се луксузним чајем по цени од 50 долара за 50 грама.

- Чак и ако на крају месеца купим луксузни чај, који кошта 50 долара за 50 грама, то је још увек јефтиније него сваки дан ићи у "Старбакс" и куповати кафу, а тада имам и једну много ексклузивнију ствар која ме увесељава - признао је Јарон.

Поврх тога, успео се извући с тиме да никада није морао купити аутомобил с обзиром на квалитетан систем јавног превоза у Цириху и Берлину, два главна града из којих је радио. Још један паметан потез којег је учинио било је улагање големог дела његовог богатства у деонице "Тесле" 2016. година, управо кад је вредност компаније почела расти.

 Након десет година шкртарења, штедње и улагања, уз стално запослење, Јарон се успео пензионисати у мају 2023. године.

Он сада следи такозвано правило од четири одсто којег се придржавају они у организацији односно покрету Финанцијска Независност, Превремена Пензија, познатој као ФИРЕ, које налаже да је сигурно повући око четири одсто свог фонда сваке године након што одете у пензију.

Јарон открива како намерава ту бројку смањити на три одсто, с циљем да буде још штедљивији него кад је радио.

- Нико вас не може натерати да слепо верујете како успех значи придружити се великој компанији и остати тамо 40 година те се пењати уз каријерну лествицу - закључио је.

 Занимљиво је како Голдштејн тврди да сада у пензији има премало времена за све што би хтио радити. За МСН је описао свој типични дан. Устаје у седам, али из кревета излази тек око осам. Онда слуша подкасте о финансијама, пије свој зелени чај. Трипут недељно иде на предавања на факултету, трипут недељно иде на пливање, а сваки дан прошета између 10 и 15 хиљада корака. Више пута седмично посећује мајку и баку. Слуша 20 до 30 сати разног подкаст материјала, а редом гледа све тв серије и филмове које је ставио на попис за пензију.

Није лош живот, зар не?

Извор: Србија Данас/Јутарњи.хр/М.А.