Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Осигурање ПОУЗДАНА ЗАШТИТА од бројних ризика

13.03.2019. 10:27
Пише:
Промо
Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Газдинство породице Лазаревић у селу Кујевице у околини Владимираца посетили су представници Главне филијале "Дунав осигурања" у Шапцу.

Реч је о узорном газдинству које се готово две деценије бави пољопривредном производњом и сваке године осигурава своје усеве и имовину. О предностима и значају осигурања мештани Кујевице разговарали су с представницима "Дунава".  

- Село Кујавица спада у ИВ класу опасности у општини Владимирци и карактерише је изражена учесталост падања града претходних година. У том селу највише се гаје ратарске, а мање воћарске културе. Повећава се број осигураних газдинстава у Мачванском округу и пољопривредници постају све свеснији значаја осигурања своје производње и имовине. Прошле године Главна филијала "Дунав осигурања" у Шапцу исплатила је близу 20 милиона динара на име штета. Висина премије на годишњем нивоу, са укљученим субвенцијама надлежног Министарства за осигурање, за пшеницу по хектару износи око 1.700 динара, а за кукуруз 1.600 динара - појаснио је окупљеним мештанима директор Главне филијале "Дунав осигурања" у Шапцу Саша Обреновић.

Ефикасна и процена и исплата штета

Пољопривредник Бранко Лазаревић по полисама за осигурање у претходним година имао је штете од града које је компанија "Дунав осигурање" надокнадила. Недавно му је пожар захватио породичну кућу, која је такође била осигурана, а чињеница да су већ осам година имали закључену полису осигурања спрам ризика од пожара и неких других опасности код компаније "Дунав" омогућила је да након тога проценитељи у врло кратком року процене штету и да им се на основу ње исплате средства.

- Висина премије за осигурање имовине Лазаревића у 2018. години износила је 9.099 динара, а по тој полиси, за пожар који се догодио, компанија им је накнадила штету у висини од 2,8 милиона динара - рекао је Обреновић.

Saša Obrenović
Саша Обреновић / Извор: Фото: Промо

Бранко Лазаревић каже да је истовремено с одлуком да се бави пољопривредном производњом одлучио и да осигура усеве, а потом и кућу од 2010. године. Бранко се бави ратарством, узгаја пшеницу и кукуруз, а каже да су му се већ дешавале штете. Истиче да је осигурање веома важно и да сваки озбиљан и одговоран пољопривредник мора о томе да размишља.

- Нисам имао никаквих проблема у одређивању висине штете и исплати, штета је врло брзо процењена и исплаћена, а без полисе и осигурања не бих могао ни да обновим кућу која је средином децембра захваћена пожаром због проблема са инсталацијама - рекао је Лазаревић.

Његов комшија Раде Грујић такође се бави ратарском, али и повртарском производњом. На површини од 10 хектара узгаја пшеницу, кукуруз, али и кромпир, паприку и празилук. Усеве осигурава од осамдесетих година, а прошле године одлучио је да осигура и кућу и намештај.

- Климатске промене навеле су ме на то да осигурам производњу јер ће се непогоде све чешће дешавати, а производња на отвореном нарочито је у зони ризика - рекао је Грујић.

До сада је већ пет пута имао штету, а пре три године чак стопостотну.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

- Задовољан сам начином осигурања и динамиком исплате штете - рекао је Грујић и додао да су и његове комшије, када су виделе каква га је штета те године задесила, одлучиле да се осигурају.

Носилац пољопривредног газдинстава из Богатића Иван Радовановић, који се бави сточарством, ратарством и воћарством, такође се пре три године определио да свој труд и рад заштити осигуравајућом полисом. На око 30 хектара површине производи пшеницу, сунцокрет, соју и кукуруз, а бави се и производњом воћа. Такође узгаја бикове и свиње.

- Прошла година је била катастрофална, задесио нас је град и велике површине су биле захваћене штетом. Осигурање ми је било од велике помоћи - испричао је Радовановић своја искуства.

Каже и да је члан Удружења произвођача малине и купине "Мачва" чија је идеја било оснивање воћарске задруге "Егзерцир". Планови су им да се на пет хектара баве органском производњом малине.

- Први кораци који се тичу производње су начињени, а један од наредних циљева биће осигурање и сигуран сам да ће нас у томе ваљано, као и до сада,  пратити "Дунав осигурање" - рекао је Радовановић.

Ватра прогутала кућу Лазаревића

Говорећи о имовинским осигурањима окупљеним мештанима Кујевице и новинарима Обреновић је на примеру породице Бранка Лазаревића истакао значај те врсте осигурања. Он је овом приликом указао и на неопходност едукације свих грађана о потреби да осигурају своју имовину спрам ризика од пожара јер се у Мачванском округу пожари често дешавају.

Branko Lazarević
Бранко Лазаревић / Извор: Фото: Промо

- Треба имати у виду и да се такви ризици не дешавају само комшијама већ се могу десити и нама. Полиса осигурања је у таквим ситуацијама заштита за материјална улагања, труд и рад уложен у стицање имовине. Поред тога, подједнако је важно изабрати и осигуравајућу кућу која има капацитет да одговори на потребе својих осигураника у пуном обиму како би се последице штетних догађаја ваљано и брзо отклониле - истакао је Обреновић.

Полиса на дар шесточланом газдинству Бранка Лазаревића

Током одржавања радионице Обреновић је поклонио Лазаревићима полису за осигурање усева за ову годину руководећи се слоганом компаније "Пријатељ остаје пријатељ" и то за осигурање 2,5 хектара под засадом пшенице.

- Желели смо да овим гестом наградимо поверење Лазаревића које је "Дунав осигурању" годинама указивано и да изађемо у сусрет шесточланој породици Лазаревића да не размишља о временским непогодама овог лета и евентуалној штети које могу проузроковати на њиховом имању - рекао је новинарима и окупљеним мештанима Обреновић.

Осигурање живота најважније

- Врло често смо спремни да свој новац уложимо у неке друге вредности или њихову заштиту, а заштита људског живота увек треба да буде на првом месту. Осећај одговорности према сопственом животу и према својој породици рађа потребу да предузмемо све потребне кораке како бисмо се заштитили од непредвиђених а могућих догађаја, да створимо личне фондове који ће нашем потомству омогућити да донесе врло значајне животне одлуке или нама да створимо осећај финансијске сигурности - истакла је шеф  Службе за продају животног осигурања у Главној филијали "Дунав осигурања" у Шапцу Мирјана Ђурковић.

Из године у годину портфељ животних осигурања континуирано расте и у овом тренутку компанија је на четвртој позицији на тржишту, са више од пола милиона осигураника, што у виду личних индивидуалних што колективних осигурања.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Животно осигурање може да понуди изузетно ваљане услуге са циљем да помогне кад је најпотребније. У понуди компаније је неколико услуга: осигурање "мој живот", које је најчешћи вид осигурања, стипендијско осигурање којим нашој деци можемо омогућити адекватно школовање, ризико-осигурање живота - посебно осигурање које покрива само ризик од смрти, колективно осигурање пензионера, где обезбеђујемо висок ниво заштите и финансијског покрића уз ниску премију осигурања, колективно осигурање запослених за случај смрти које је намењено послодавцима који озбиљно и одговорно размишљају о непријатним последицама што могу задесити породицу запосленог у случају његове смрти. 

Осигураници су често у заблуди да је за полису ЖО потребно много новца и не размишљају о последицама које одлагање њеног закључења може да донесе. У тренутку када себи будемо могли да приуштимо осигурање можда ће наступити околности где склапање полисе ЖО више неће бити изводљиво, или барем не више тако повољно, а новац је у међувремену сигурно потрошен на мање значајне ствари.

Зато не треба одлагати доношење тако важне одлуке јер закључењем ЖО добијамо много више од самог осигурања – улажемо у будућност, штедимо за себе и драге особе. Свака полиса је јединствена, креирана на основу осигураникових жеља, потреба и могућности. Својим осигураницима наши професионалци увек стоје на располагању у сваком тренутку могу да се обрате компанији "Дунав осигурање" у свим градовима јер смо присутни и заступљени у целој земљи.