Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Откупна цена већа него лане - шљива злата вредна! Потражња велика, а произвођачи не памте овакву годину

12.08.2021. 10:38
Пише:
Србија Данас/Новости
Šljiva
Шљива / Извор: Профимедиа

Многе шљиве су подбациле, град их је уништио, али и касни мраз

Шљива злата вредна! Откпна цена овог воћа прошле године је износила око 12 динара за килограм, а сада без 40 неће нико ни да преговара. Воћари кажу да ће за ракију она бити више од 40, за сушење око 50, а конзумна ће у откупу ићи и до 60 динара.

ТРЖИШТЕ РАДА У СРБИЈИ ДОЖИВЕЛО ПРАВУ ЕКСПАНЗИЈУ! Који послови се највише траже

ТРЖИШТЕ РАДА У СРБИЈИ ДОЖИВЕЛО ПРАВУ ЕКСПАНЗИЈУ! Који послови се највише траже

Температура у пластеницима иде и до 50 степени, али се рад "дебело" исплати: Преродила паприка у лесковачком крају

Температура у пластеницима иде и до 50 степени, али се рад "дебело" исплати: Преродила паприка у лесковачком крају

ЗАРАДА СТАБИЛНА И ПРЕКО 1.000 ЕВРА МЕСЕЧНО: Ово је једна од најпрофитабилнијих делатности (ФОТО)

ЗАРАДА СТАБИЛНА И ПРЕКО 1.000 ЕВРА МЕСЕЧНО: Ово је једна од најпрофитабилнијих делатности (ФОТО)

Потражња за шљивама је велика и произвођачи не памте овакву годину. Многе шљиве су подбациле, град их је уништио, али и касни мраз.

- За ракију ће шљиве бити најмање, јер ће бити много скупа. Има мало шљива, хладњачари и извозници дижу цену зелене и конзумне шљиве. Робе нема довољно, а сада је већ сигурно да ће цена сушене шљиве у радњи бити од 600 до 800 динара. Не памтим да је толико била, јер ми сада дајемо шљиву без коштице за 350 до 400 динара. Прерађену и осушену. Брану шљиву сада продају за 50 динара, а таква ће бити цена и оне која се користи за сушење. Нисам до сада видео да људи из Блаца долазе код нас, у ваљевски крај, да купују чачанску лепотицу. Ситуација са шљивом сада је као са купином и малином. Мало их има и висока је цена - рекао је Горан Симић из Горњег Црњиљева код Осечине.

Према речима Симића, који има свој воћњак, али и прераду, реално би било да цена шљиве буде сваке године око 30 динара. И 25 динара за килограм би било у реду.

- Није добро што је једне године 12 динара, а следеће 50. Мени као произвођачу одговара, јер имам 100 тона робе, али као прерађивачу - не. Овакав распон цена нама се обије о главу, јер она 10 година буде малтене џаба, а онда једне буде овако висока. За сушење и ракију, она почиње да се тресе и скупља већ од 20. августа. За конзум се сада бере и продаје. Прошле године смо имали довољно шљива за наше потребе, али ове ни приближно неће бити. Плашим се да неће бити ни за мене довољно. Годишње продам око 200 тона, а ове неће бити ни 100 - рекао је Горан Симић из Горњег Црњиљева код Осечине.

Šljiva, šljive
Шљива, шљиве / Извор: Профимедиа

Воћари кажу да ће бити "чупаво" код откупа и да је и сада велика борба да се дође до плода. Прерађивачи брину највише, јер им треба за ракију и сушење.

- Да би се избегле несташице, једина нада је да ће људи мање куповати сушени плод због цене. Када буду видели да ће килограм суве шљиве коштати као два килограма меса, очекујемо да ће мање трошити. Сува шљива без коштице ће сигурно бити око 800 динара у продавницама - говори Симић.

Најбољи укус

Србија је на неком 32. месту у свету када је реч о производњи суве шљиве. На првом месту је Чиле.

- Нама делује да смо велики произвођачи, али нисмо. Ипак, имамо најбољи укус суве шљиве на свету. Нарочито ваљевски крај, јер је из Осечине све и кренуло. Овде има више од 40 сушара и пет великих погона. Осечина је једино село у Србији када говоримо о сушарама за шљиву  - каже Симић.