Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Српска премијерка један од ГЛАВНИХ ГОВОРНИКА на EXPO у Кини: Брнабић послала СНАЖНУ ПОРУКУ ЦЕЛОМ СВЕТУ! (ФОТО)

05.11.2019. 08:46
Пише:
Србија Данас
ana brnabić
ана брнабић / Извор: Србија Данас

У Шангају је отворен Други кинески међународни сајам увоза EXPO, на којем се представља и Србија, а делегацију наше земље предводи премијерка Ана Брнабић.

Брнабић се обратила на церемонији свечаног отварања, уз председника Кине Си Ђинпинга, Француске Емануела Макрона, грчког премијера Киријакоса Мицотакиса и премијера Јамајке Ендруа Холмеса.

Непосредно пре званичног отварања, касно ноћас по средњеевропском времену, Си је, као домаћин скупа, дочекао лидере делегација, међу њима и српску премијерку.

Сајам је ове године окупио око 150 земаља и региона, као и представнике међународних организација, уз 3.000 компанија које ће се представити на 400.000 квадратних метара изложбеног простора.

Међу њима су и компаније из Србије, њих око 20, а привредници ће се представити сна српском економском павиљону.

На сајму се очекује учешће неколико стотина хиљада професионалних купаца из Кине и целог света.

a
а / Извор: Реутерс

Домаћини верују да ће Сајам, одржан први пут прошле године, у наредном периоду бележити све веће успехе и истичу да ће поједини производи и иновације по први пут бити представљени управо на овом EXPO Сајму.

Кинески председник Си Ђинпинг званично је прогласио сајам отвореним и пожелео добродошлицу гостима из целог света.

Како је рекао, пре годину дана на том истом месту, одржан је први EXPO Сајам, који је био веома успешан, али су домаћини срећни што је ове године више гостију него 2018.

si đinping
си ђинпинг

Он је истакао да је економска глобализација је историјски тренд, који ништа не може зауставити.

Зато, поручио је Си, сви морају да уложе додатне напоре у унапређење сарадње на глобалном нивоу, јер се изазови не могу решавати појединачно.

- Морамо да ојачамо механизме међународне сарадње. Морамо да радимо заједно на унапређењу економске сарадње, јер су земље повезане и интеграција економије данас је императив - поручио је Си.

Он је рекао да је важно да постоји међусобно разумевање, да се људи повезују, а да се спречавају ратови, протекционизам и унилатерализам.

Указао је и на значај иновација и науке за даљи развој технологије и привреде, те навео да је важна изградња отвореног света, заснованог на принципима УН, који ће донети добробит свима.

Си је поручио да је Кина отворила своја врата ка свету и да ће наставити у правцу отварања свог тржишта.

Подсетио је да је Кина најмногољуднина земља на свету, што значи да је потенцијал њеног тржишта огроман.

- Верујем у даљи напредак и развој кинеске економије - рекао је Си.

Да је међународна сарадња потребна, сагласан је и председник Француске Емануел Макрон, који је посебно истакао значај изградње поверења између држава.

То је, како је рекао, посебно важно за односе Кине и Европске уније, које, каже, треба да изграде поверење кроз дијалог и сарадњу.

Emanuel Makron
Емануел Макрон

Изразио је задовољство што присуствује Сајму у Шангају, јер је тиме, наводи, испунио обећање дато кинеском председнику да ће доћи ове године на EXPO, те додао да се наставља дијалог започет прошле године, у циљу повезивања Кине и Европе.

Макрон је додао да је отварање Кине према свету велика шанса за ту земљу, али и за Европу.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис истакао је да присуство Грчке на Сајму EXPO доказује да та земља придаје велики значај сарадњи са Кином.

Односи Грчке и Кине, додао је, нису нови, већ трају деценијама и постају све јачи, уз велико поштовање које две земље међусобно гаје, као две античке културе.

Мицотакис је рекао да је захваљујући географији, Грчка увек била отворена према свету, те да је, као и Кина, поморска земља.

У том смислу, поменуо је да је грчка лука Пиреј важна веза између истока и Европе.

- Економска криза у Грчкој била је трагедија, али као и у свакој грчкој трагедији, на крају долази катарза. Изашли смо из кризе прагматичнији него што смо били - рекао је Мицотакис.

Премијер Јамајке Андреј Холмес рекао је да та земља чени могућност да се представи на Сајму EXPO, који отвара врата за производе са Јамајке за тржиште Кине, али и других земаља.

Отварање Сајма, у згради Шангај EXPO у, пратио је велики број новинара из Кине и света.

- Привредни раст и развој у 21. веку могу се постизати искључиво у сарадњи са другим државама, а не на њихов рачун - поручила је данас на отварању Сајма извоза у Шангају председница српске владе Ана Брнабић и истакла да је Србија важно чвориште иницијативе "Појас и пут".

Брнабић је поручила да је Србија, јасно и недвосмислено направила свој избор - пут мира и сарадње и пут општег и заједничког просперитета.

- Наше стратешко опредељење је да, као земља кандидат за чланство у Европској унији, свакодневно мењамо себе и непрестано градимо партнерске односе са што већим бројем држава у свету, активно радећи на решавању отворених питања у нашем региону - истакла је премијерка Србије.

Таква политика је, указала је она, не само вредносно исправна, већ доноси и конкретну корист за грађане, привреду, али и партнере Србије.

ana nbrnabić
ана нбрнабић / Извор: Фото:Тањуг/АП Пхото/Нг Хан Гуан

Брнабић је истакла да Влада Србије жели додатно да продуби сарадњу са Кином, и да две земље деле исту економску визију 21. века - визију одрживог развоја, економске међузависности, балансиране трговине, мирољубиве и узајамно корисне сарадње.

- И да напред, сви ми, можемо само заједно - поручила је Брнабић.

Она је приметила да се овогодишњи сајам у Шангају одржава у време када се светска економија и међународна трговина налазе на раскршћу, а пред свима се налази суштински избор између две визије, односно две парадигме међународних економских односа у 21. веку.

На једној страни је, истиче, пут мирољубиве коегзистенције, сарадње и заједничке будућности, који подразумева даљу глобализацију, јачање економске међузависности, дијалог међу цивилизацијама и интензивирање међуљудских веза.

На другој страни су, каже, протекционизам, царинске и нецаринске баријере, трговински ратови.

Како је рекла, уместо будућности у којој, уместо да заједно радимо за опште добро, и удруженим ресурсима и средствима, налазимо решења за изазове - од климатских промена, миграција, до дигитализације, често бирамо да се затварамо, не комуницирамо и бежимо од проблема, у нади да ће управо нас ти проблеми обићи, а да ће неко други морати са њима да се бори.

- У нади да ће наше заједничке проблеме и изазове решавати нека друга земља и нација, појединачно и, истовремено, у нади да ће наша привреда, научници, иноватори, бити заштићени не тако што ћемо улагати у њих да постану конкурентнији, већ тако што ћемо спречавати друге да се са њима такмиче. За мене, то је пут који ће свима нама, свакога дана, доносити више проблема и мање опште користи и благостања, уместо да сваки дан овај свет, наш заједнички, постаје боље место за живот свих нас - рекла је Брнабић.

Изнела је податке да је Србија у 2018. години смо остварила стопу привредног раста од 4,4 одсто, највишу у претходној деценији, да је више него преполовљена незапосленост, смањен јавни дуг на 52 процента БДП-а, уз највише привучених страних директних инвестиција од свих земаља света у односу на величину наше економије.

ana brnabić
ана брнабић / Извор: Фото:Тањуг/АП Пхото/Нг Хан Гуан

Истакла је да управо захваљујући политици отворености и сарадње, искрене посвећености бољитку Србије, али и свих партнера - било да су они у Европи, Азији, Америци или Африци, компаније које послују у Србији могу под повлашћеним условима и без царина да извозе своје производе како на тржиште ЕУ, тако и на тржишта држава Евроазијске економске уније и Турске.

- Иако смо мала земља, по било којим параметрима неупоредива са величином, снагом и ресурсима Кине, ми делимо исти пут - пут партнерства, отворености и сарадње, уместо баријера и затварања - поручила је Брнабић.

Она је навела да је Кина, са константно високим стопама привредног раста и доприносом глобалном економском расту од скоро 30 процената у 2019. години, данас најбољи пример да се раст и развој у 21. веку могу искључиво постизати у сарадњи са другим државама, а не на њихов рачун.

- Снажно подржавамо наставак кинеске политике отварања и реформи у новој ери. Ова политика не само да доприноси даљем напредовању Кине, већ отвара низ развојних прилика за остале земље широм света - додала је Брнабић.

Поручила је да је Србија одлучна да у потпуности искорити ту јединствену историјску развојну прилику.

a
а / Извор: Реутерс

Према њеним речима, бенефити челичног партнерства Кине и Србије се осећају у свакодневним животима грађана, а Србија је држава са највећим бројем пројеката и потписаних уговора са Кином у механизму сарадње "17 1".

- Србија је важно чвориште на мапи иницијативе "Појас и пут", подвукла је премијерка Брнабић.

Навела је да Србија, са кинеским компанијама ради на развоју и промоцији транспортног коридора "Еуропе-Асиа Ланд-Сеа Expreš Лине" од луке Пиреј у Грчкој, преко Београда у Србији, до Будимпеште у Мађарској, док кинеске компаније, потпут Хбиса, Зиђина, Линглонга... не само да доприносе реиндустрализацији Србије и регионалном инфраструктурном повезивању, већ и служе као мост међуљудске и културне сарадње наших двеју држава.

- Визија Владе Србије је да у годинама пред нама сарадњу између Србије и Кине још више продубимо. Да покажемо да комплементарност наших економија, упркос разликама у величини, може да дође до изражаја и у другим областима, попут ИТ-ја, вештачке интелигенције, роботике, дигиталне пољопривреде - навела је Брнабић.

ТРАМП ПОПУШТА КИНЕЗИМА: Гугл сервиси ускоро поново доступни на Хуавеј телефонима?

ТРАМП ПОПУШТА КИНЕЗИМА: Гугл сервиси ускоро поново доступни на Хуавеј телефонима?

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ПУТА СВИЛАЈНАЦ – МАРКОВАЦ: Влада Србије издвојила 200 милиона

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ПУТА СВИЛАЈНАЦ – МАРКОВАЦ: Влада Србије издвојила 200 милиона

У Србији влада ПОМАМА ЗА ОВОМ ВОЋКОМ! Плаћају кило и до 350 ДИНАРА само да му осете СОЧАН УКУС И МИРИС!

У Србији влада ПОМАМА ЗА ОВОМ ВОЋКОМ! Плаћају кило и до 350 ДИНАРА само да му осете СОЧАН УКУС И МИРИС!

Због свега тога, Влада Србије је присутна у Шангају, са бројном делегацијом, управо како би показали да две земље деле исту економску визију 21. века, визију сарадње.

У том смислу, додала је да јој је драго што је и председник Француске Емануел Макрон поделио исти визију повезивања Европе и Кине, што су, додала добре вести и за Србију.

Она је још једном честитала домаћинима и председнику Сију 70. година просперитета Кине и захвалила се на подршци економском развоју Србије, сарадњи, и отворености за иницијативе, идеје, производе и пријатељства из Србије.

Навела је да јој је велика част што има прилику да, у име Србије, учествује на 2. Кинеском међународном увозном сајму у Шангају.

Брнабић је додала да Србија, као пријатељ, са пажњом прати и радује се због резултата које је Кина постигла у протеклим деценијама, а који се најбоље виде у динамичном и снажном економском расту, драматичном смањењу сиромаштва и улагањима у људе.

Брнабић је по свечаном отварању са лидерима других земаља обишла Сајам.

"Хуавеј" послао опрему вредну ДВА МИЛИОНА ДОЛАРА у Крагујевац: Дата центар почиње са радом!

"Хуавеј" послао опрему вредну ДВА МИЛИОНА ДОЛАРА у Крагујевац: Дата центар почиње са радом!

ТРГОВИНА И У СВЕМИРУ: Кина оснива економску зону између Земље и Месеца

ТРГОВИНА И У СВЕМИРУ: Кина оснива економску зону између Земље и Месеца

НЕДОСТИЖНА РАВНОПРАВНОСТ: Жене у Европи практично раде БЕСПЛАТНО! Зарађују 16 одсто мање у односу на мушкарце!

НЕДОСТИЖНА РАВНОПРАВНОСТ: Жене у Европи практично раде БЕСПЛАТНО! Зарађују 16 одсто мање у односу на мушкарце!

"Француска замка која не служи ничему" Спрема се побуна у ЕУ! Мађари траже УКИДАЊЕ ЕВРА

"Француска замка која не служи ничему" Спрема се побуна у ЕУ! Мађари траже УКИДАЊЕ ЕВРА

ДОЗОВИМО СЕ ПАМЕТИ! У Србији продато 115.000 половних аутомобила, а половина њих издувава ТЕШКЕ ОТРОВЕ

ДОЗОВИМО СЕ ПАМЕТИ! У Србији продато 115.000 половних аутомобила, а половина њих издувава ТЕШКЕ ОТРОВЕ