Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово ће у будућности бити 10 најплаћенијих послова на свету

25.02.2024. 12:12
Пише:
Србија Данас/Инсидер Monkey/Investitor/Blic
AI
АИ / Извор: Shutterstock

Ако размишљате у ком правцу желите да градите своју пословну каријеру, можда треба да погледате ову листу занимања.

Будућност радних места умногоме је испреплетена с технолошким развојем, демографским променама и глобалном економском динамиком. Прогнозе сугеришу да ће аутоматизација, роботика и вештачка интелигенција (АИ) у великој мери променити изгледе запошљавања.

ГРЧКА ВИШЕ НИЈЕ ОМИЉЕНА СРПСКА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ЛЕТОВАЊЕ: Смештај за 23 евра, аранжмане за море тражили још у децембруalbanija

ГРЧКА ВИШЕ НИЈЕ ОМИЉЕНА СРПСКА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ЛЕТОВАЊЕ: Смештај за 23 евра, аранжмане за море тражили још у децембру

НОВИМ СКАНДАЛОЗНИМ ЗАКОНОМ ВЛАДА ОГРАНИЧАВА ПРАВО НА ШТРАЈК? Предвиђена казна од 200 евра за свакога ко хоће да учествује у оваквим протестимаradnici

НОВИМ СКАНДАЛОЗНИМ ЗАКОНОМ ВЛАДА ОГРАНИЧАВА ПРАВО НА ШТРАЈК? Предвиђена казна од 200 евра за свакога ко хоће да учествује у оваквим протестима

ПОПУЛАРАН И У СРБИЈИ: Овај чипс се ХИТНО ПОВЛАЧИ из продаје!Tortilja čips

ПОПУЛАРАН И У СРБИЈИ: Овај чипс се ХИТНО ПОВЛАЧИ из продаје!

До 2030, ове технологије би могле редефинисати улоге послова, с пројекцијама које указују да би до 800 милиона занимања на глобалном нивоу могло бити аутоматизовано. Штавише, студије показују да би велики део послова — до 30 одсто — могао бити аутоматизован, што би потенцијално довело до огромних промена у запошљавању.

Осим тога, и промена глобалне економске моћи ће утицати на тржишта рада широм света. Земље у развоју са јаким фокусом на иновације и образовање могу добити значајне предности, док се развијене земље могу суочити с изазовима као што су неједнакост у богатству и губитак радних места због аутоматизације.

Процењује се да ће се до 2030. године потражња за енергијом и водом повећати за чак 50 одсто, односно 40 одсто , што указује на значајну потребу за прилагођавањем радне снаге у секторима који се баве овим потребама.

Инсидер Monkey доноси 30 послова за које се верује да ће бити најплаћенији у будућности а ми вам доносимо првих 10:

Инжењери података

Просечна годишња плата: 125,561 долара

У доба великих података, инжењеринг тог домена је у фокусу и има задатак да надгледа управљање предвиђених 463 ексабајта дневних података до 2025. године. Да бисте остварили каријеру у инжењерингу података, важно је поседовати знање у језицима кодирања као што су SQL и Python, уз стручност у базама података, ЕТЛ системима и алатима за велике податке.

tastatura
тастатура / Извор: Профимедиа

Аналитичари и научници података

Просечна годишња плата: 129,693 долара

Научник података није само један од најпотребнијих послова у Америци у 2023. години, већ и један од најтраженијих послова за будућност са стопом раста од 36 одсто између 2021. и 2031. Такође је вредно напоменути да су технологија, финансије, али и здравство најплаћеније индустрије за научнике података.

Посао аналитичара података је да прикупља, обрађује и анализира податке како би направио увид и информисао доносиоце одлука. Они користе статистичке технике и софтверске алате за тумачење сложених скупова података, идентификацију трендова и креирање визуализација.

Програмери апликација

Просечна годишња плата: 131,278 долар

Програмери апликација дизајнирају, креирају и модификују софтверске апликације за рачунаре, мобилне уређаје и друге електронске платформе. Они сарађују са клијентима или заинтересованим странама како би разумели захтеве, затим пишу код, спроводе тестирање и отклањају грешке у програмима како би осигурали функционалност.

ДевОпс инжењери

Просјечна годишња плата: 133,115 долара

ДевОпс инжењери, са просечном годишњом платом од 133.115 долара у САД, имају важну улогу у оптимизацији развоја софтвера. Они управљају мноштвом одговорности, укључујући надгледање тимова, скраћивање развојних циклуса и унапређење сарадње између операција и развојних јединица. Стицање искуства кроз улоге почетних нивоа или сертификате као што је Linux System Administration може бити веома корисно за добијање овог посла за који се верује да ће бити један од најплаћенијих у наредних 10 година.

čovek za računarom
човек за рачунаром / Извор: Профимедиа

FinTech инжењери

Просечна годишња плата: 135.000 долара

FinTech инжењери развијају и одржавају рјешења финансијске технологије, комбинујући финансије и технолошка решења. Дизајнирају и имплементирају софтверске апликације за банкарство, инвестирање, плаћања и друге финансијске услуге.

Програмери софтвера

Просечна годишња плата: 136,096 долара

Прецеденце Research предвиђа да ће глобално тржиште софтвера за развој апликација достићи приближно 328,3 милијарде долара до 2032. у односу на 155,64 милијарде долара у 2022. Очекује се да ће се тржиште проширити за 7,8% између 2023. и 2032. године. Северна Америка је допринела са преко 41% прихода овог тржишта у 2022. Средња годишња плата за програмере софтвера износила је 127.260 долара у мају 2022. То је један од високо плаћених послова који се траже у будућности.

Full Стацк инжењери

Просечна годишња плата: 138,498 долара

Full Стацк инжењери су стручни у фронт-енд и бацк-енд развоју, што им омогућава да раде на свим аспектима развоја web апликација. Њихове кључне вештине су познавање програмских језика као што су JavaScript, ХТМЛ и CSS, познавање оквира као што су Реацт или Ангулар, управљање базом података, контрола верзија са Гитом и решавање великог броја проблема.

tastatura
тастатура / Извор: Профимедиа

Стручњаци за дигиталну трансформацију

Просечна годишња плата: 139,612 долара

Дигитални трансформатори покрећу важне организационе промене користећи технологију за побољшање процеса, система и корисничког искуства. Они анализирају постојеће структуре, имплементирају дигитална решења и његују културу иновација, чиме доприносе бржем развоју пословања.

Специјалисти за АИ и машинско учење

Просечна годишња плата: 153,337 долара

Тржиште машинског учења бележи значајан раст, а предвиђа се да ће глобални НЛП сектор порасти са 26,42 милијарде долара у 2022. на 161,81 милијарду долара до 2029. године. Ова експоненцијална експанзија одражава кључну улогу индустрије у покретању технолошког напретка у различитим секторима. Само обрада природног језика (НЛП) показује одличну годишњу стопу раста, са пројекцијама које указују на повећање од приближно 25% у овом периоду. Ове бројке потврђују растућу потражњу за занимањима у овој области.

Архитекти базе података

Просечна годишња плата: 172,205 долара

Архитекти база података су високо плаћени због специјализованог скупа вештина у дизајнирању, имплементацији и управљању сложеним системима база података који су кључни за пословање. Њихова стручност осигурава ефикасно складиштење података, управљање и сигурност, што је од виталног значаја за доношење одлука и операције. То га чини најплаћенијим послом у будућности.

Извор: Србија Данас/Инсидер Monkey/Investitor/Блиц