Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСЛОВИ У БЕОГРАДУ: Откривена најтраженија занимања у престоници, плате су ИЗНАД просека - ево и које УСЛОВЕ треба испунити

13.04.2024. 13:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
Novac
Новац / Извор: Shutterstock

Посао кол-оператера је све више примамљив људима.

На београдском тржишту рада има места за свакога. То се се види из огласа за посао који су препуни најразличитијих позиција, од хонорарних до оних добро плаћених, па је потребно само бити начисто са сопственим знањем и вештинама.

Најплаћенија занимања су и даље она из технолошког домена, а парирају им и нека позиције у маркетингу и финансијама. Добре плате се још могу зарадити у угоститељству, трговини, али и у центрима корисничке подршке.

- У Србији су најплаћенији ИТ послови, а убедљиво су најтраженији софтвер developeri, затим фронтер developeri и пројектни инжењери - каже стручњак и додаје да ипак постоји један "зарез" тој причи јер је у последње две године дошло до пада запошљавања у овој области.

Додао је да је у Београду изненађујућа потражња за занатлијама којима послодавци нуде плате и преко 2.500 евра да би их привукли. Као пример дефицитарних заната наведени су водоинсталатери и грађевинци.

Према његовим речима, велика потражња влада за радницима у логистици, трговини и угоститељству, односно за возачима, трговцима, конобарима и куварима, а истакао је и популарност кол-оператера.

ИТ стручњаци

Плата програмера, на пример, зависи у првом реду од "јачине" компаније, односно да ли је домаћа или страна, а затим и од искуства и референци самог стручњака.

Почетна плата ИТ стручњака од 600 до 800 евра, медиор позиције су плаћане 2.000 до 2.500 евра. Сениори често прелазе и 2.500 евра, а постоје случајеви када је њихова зарада достигла и до 5.000 евра.

Један оглас за посао у Србији доноси пословну понуду у којој "млађи инжењер за истраживање и развој - програмирање embedded система" у београдској компанији добија почетну плату 120.000 динара. Неопходно је да кандидат има диплому техничког факултета или више стручне спреме, пожељно из области електротехнике и рачунарства. Такође, подразумева се и основно знање о програмирању микроконтролера, развоју embedded система и добро познавање програмских језика Ц/Ц . Пожељно је и пређашње искуство у овој области.

IT
ИТ / Извор: Shutterstock

Агенти продаје

Када се уђе на сајт популарне платформе за оглашавање, већ на првој страни "боду очи" понуде за посао у којима траже агенти продаје. 

Махом су то стране компаније које нуде плату и до 2.500 евра. Поменута плата је означена у огласу који је насловљен - Продаја и корисничка подршка у кол-центру у Београду у модерном и динамичном окружењу -

Наиме, почетна плата је 75.000 динара, а наглашено је да кандидат мора да има способност за "придобијање клијената" и да му комуникацијске вештине буду доведене готово до перфекције. Искуство у продаји није нужно, али свакако јесте предност. Није потребна диплома одређеног факултета.

У огласу стоји да нуде највећу плату у овој индустрији и неограничене бонусе, а додатна мотивација потенцијалним запосленима могу да буду и бенефити које нуди ова компаније - свеже сезонско воће у здравом окружењу, "Friday журке", теретана и друго.

На другим сајтовима смо пронашли да се за ову позицију нуди плата од 120.700 до 140.400 динара за агенте на енглеском језику. Има и мање плаћених позиција у корисничким сервисима где је просечна зарад од 70.000 до 95.000 динара.

Telefonska prodaja
Телефонска продаја / Извор: Shutterstock

Возачи

Возачи су међу најтраженијим, а слободно се може речи и најплаћенијим занимањима у Србији. На пример, плата за возача са Ц категоријом креће се од 250.000 па до преко 300.000 динара, показују огласи на интернету. Возачи Б категорије су посебно тражени у Београду, а просечна плата је око 100.000 динара.

Негде возачима дају почетну плату 60.000, а регуларна зарада достиже 150.000 динара. Посао превожења хране од ресторана до корисника се плаћа 300.000 у једној београдској фирми. Возач може радити доставу сопственим возилом или изнајмити од послодавца скутер, бицикл или аутомобил. Овај посао могу радити и хонорарци, а сатница је 300 динара.

Исто тако, да бисте обављали посао комерцијалисте, на пример, неопходно је да возите, а њима је плата у просеку 120.000 динара.

Vozač
Возач / Извор: Shutterstock

Конобари

Многима је конобарисање било прва опција по доласку у Београд. Ово занимање је увек дефицитарно, нарочито у летњој сезони. Због тога су позиције у Београду готово увек отворене. Плата конобара је у просеку око 1.000 евра, односно око 120.000 динара, а почетна зарада варира од локала до локала и креће се у распону од око 60.000 до 80.000 динара.

На огласу за посао шанкера, истакнута плата је 100.000 динара, а власник је нагласио да постоји могућност напредовања.

Konobari
Конобари / Извор: Shutterstock

Трговци

Иако није најплаћенији, посао продавца је свакако добра основа за почетничко сналажење на престоничком тржишту рада. Можете се запослити у бутицима, супермаркетима, специјализованим продавницама, малопродаји, велепродаји, књижарама и многим другим објектима. Трговци имају могућност одабира да ли ће радити делимично радно време или пуне смене.

На пример, једна радња спортске опреме тражи радник за радњу у близини центра Београда и нуди плату од 70.000 до 90.000 динара. Продавац сладоледа у посластичарници имаће 80.000 динара месечне зараде, што је просек за ову врсту послова. Продавци у тржним центрима зарађују око 60.000-70.000 динара на месечном нивоу.

Trgovci
Трговци / Извор: Shutterstock

Извор: Србија Данас/Блиц/Аутор: Нада Матић