Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

У ЗЕМЉИ ГДЕ РАДИ 90.000 СРБА ПЛАТЕ ИДУ И ПРЕКО 24.000 ЕВРА: Већина њих се бави ОВИМ ПОСЛОВИМА

10.01.2024. 23:03
Novac
Новац / Извор: Фото: Shutterstock

Срби у Канади најчешће раде у области грађевине, медицине, али и транспорта.

Канада је позната као земља која пружа широк спектар пословних могућности, те је велика шанса да тамо добро и зарадите. Како има стабилно економско окружење и широк спектар индустрија, Канада нуди веома високе плате. Овакви услови привукли су пажњу људи из свих крајева света, а нарочито људе са Балкана, који су у потрази за бољим животом и условима за рад.

Процењује се да тренутно у Канади живи и ради преко 90.000 људи из Србије, а већина њих борави у Торонту и Ванкуверу. Срби у Канади обично обављају послове у области грађевине, медицине, али и транспорта.

Од чега зависе плате у Канади

Први и најважнији фактор је образовање. Квалитетно образовање и високостручне квалификације отварају врата ка боље плаћеним позицијама, пружајући радницима прилику да се истакну међу конкуренцијом.

Други кључни фактор је искуство. Радно искуство, посебно оно које укључује специјализоване вештине или лидерство, обично доводи до већих плата. Такође, индустрија у којој радите игра значајну улогу у одређивању висине плате. Неке индустрије, попут технологије и здравства, често нуде више плате због високог нивоа специјализације и потражње за квалификованим радницима.

Географска локација је још један важан фактор. У урбаним центрима као што су Торонто и Ванкувер, где су животни трошкови виши, плате су значајно веће како би се компензовали ти трошкови. Супротно томе, у мањим градовима или руралним подручјима, где су животни трошкови нижи, плате су скромније.

Плате доктора и медицинских радника у Канади

Плате медицинских радника у Канади налазе се на врху листе најплаћенијих у свету. Стручност и знање се изузетно вреднују у овом сектору и зато није реткост да медицински стручњаци зарађују и преко 20.000 евра месечно.

Најмању зараду у области медицине имају лаборанти, техничари са 4.300 евра, за њима су нутриционисти са 4.600, затим медицинске сестре, чија је бруто плата око 6.300 евра, а након њих су фармацеути, са својих 7.900 евра.

Петоцифрене бруто плате имају зубари, око 12.100 евра, ту су и дерматолози, чија зарада износи 22.000, па ортопеди, који у просеку зарађују 23.000 евра, а неуролози 500 евра више, док највећу плату добијају анестезиолози, што је 24.400 евра.

Плате занатлија у Канади

Већина људи који са Балкана оду у Канаду да живе и раде, баве се управо занатским пословима. У Канади су такви послови плаћени и неколико пута више него на Балкану.

Стога, чистачи могу да зараде и до 3.100 евра месечно, одмах за њима су оператори виљушкара, са платом од 3.300 евра, док фризери зарађују 3.700 евра, а зидари 100 евра више. С друге стране, пекари могу да достигну плату од 4.050 евра, док возачи аутобуса зарађују 4.300 евра месечно.

Столари на крају месеца завршавају са око 5.200 евра, док су аутоелектричари бољи за 100. Аутомеханичари су на другом месту по најбољој заради занатлија, са 5.500 евра, док прво место заузимају молери, који на крају месеца зараде 5.800 евра.

Плате угоститеља у Канади

Иако се угоститељство у Канади сматра једном од ниже плаћених делатности, овај сектор нуди бројне додатне погодности. Осим стандардне зараде, запослени у угоститељству често имају прилику да зараде додатно кроз бакшиш, што може бити значајан део њихових укупних прихода. Такође, уобичајени су и други бенефити, као што су бесплатна храна или попусти у објектима за које раде, као и разни бонуси за добре резултате.

Плате угоститеља, у просеку, изгледају овако:

Касир: 2.700 евра

Конобар: 3.300 евра

Хостеса: 3.500 евра

Бармен: 3.600 евра

Кувар: 3.800 евра

Пица мајстор: 4.200 евра

Менаџер ресторана: 4.900 евра

Плате у ИТ индустрији

ИТ сектор је један од најдинамичнијих и најбрже растућих сектора у Канади. Плате у ИТ индустрији одражавају високу потражњу за стручњацима у овом пољу, као и важност технолошких иновација и дигитализације у овој земљи. Специјализација у одређеним областима попут развоја софтвера, управљања подацима, сајбер сигурности или вештачке интелигенције може значајно утицати на висину зарада. Такође, искуство и вештине радника у ИТ сектору играју кључну улогу у одређивању његове плате.

Стога, плате у овој области крећу се на следећи начин:

Дигитални маркетар: 4.500 евра

Web дизајнер: 4.600 евра

Графички дизајнер: 4.800 евра

Web developer: 5400 евра

Програмер: 5.700 евра

Webmaster: 5.700 евра

Инжењер софтвера: 6.500 евра

ИТ Security: 6.800 евра

Цене станова у Канади

Као и у свим другим земљама, у Канади стан представља највећи месечни трошак. Цене кирија су изузетно високе, а већини радника са Балкана куповина сопственог стана је мисаона именица. Колико ће вас коштати стан ако живите у Канади, зависи од много фактора, а пре свега од града, локације, величине и уређења стана.

Као пример можемо узети Торонто, у ком гарсоњера у просеку месечно кошта 1.800 евра, а трособан стан чак 2.800 евра. У другим, мањим, градовима цене кирија су ниже, али су истовремено и плате ниже, па животни стандард остаје исти. Поред цене кирије, треба размотрити и додатне трошкове, попут комуналија, интернета, телевизије и слично.

Оно што људи који живе и раде у Канади знају, јесте да су трошкови живота огромни и минималне плате готово једва да их могу покрити.

Извор: Србија Данас/kurir.rs/muskarci.rs