Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОЧИЊЕ СРПСКИ ДАВОС: Најважнији економски самит у региону

07.03.2017. 09:43
Davos
Давос / Извор: Профимедиа

Скуп традиционално организују Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије, а очекује се учешће 1.000 стручњака!

Од данас до четвртка скоро сви који нешто значе у економији Србије налазе се на Копаонику, где ће учествовати на најважнијем регионалном форуму. Српски министри, најбогатији привредници, амбасадори највећих сила, као и, за сада све присутнија ИТ заједница и бројни медији срешће се на 24. Копаоник бизнис форуму или "српском Давосу" под називом "Програм реформи за Србију: шта се може научити из прошлости и решења за будућност".

Колико кошта бесплатно здравство у Србији?

Скуп традиционално организују Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије, а очекује се учешће 1.000 стручњака, државних званичника, представника академске заједнице и корпоративног сектора из Србије, региона, али и света. Ми вам га представљамо кроз 10 људи који ће обележити овогодишњи догађај.

Zastave
Заставе / Извор: Профимедиа

1. Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије

Бивши министар за привреду и приватизацију, председник Савеза економиста Србије. Његово излагање данас отвара Бизнис форум, а недавно је  рекао да, иако је кампања за председничке изборе у току, не очекује политичке поруке током три дана Бизнис форума.

Копаоник је место за дијалог. Размена мишљења, идеја, различитих аргументованих ставова бизнисмена, политичара, академаца. Ми указујемо на проблеме, предлажемо решења, али нисмо ми ти који одлучују. Не очекујем да ће политика доминирати, већ да ћемо сумирати резултате, дати критички поглед на оно што је урађено или пропуштено - рекао је недавно Влаховић.

7. март, 9.30 - обраћање Влаховића учесницима Бизнис форума

7. март, 18.15 - Влаховић модерира панел 4 - "Који став заузети у процесу приступања", на коме учествују Тања Мишчевић, шеф преговарачког тима за приступање Србије ЕУ и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

Aleksandar Nikolić i Majkl Devenport se rukuju
Александар Николић и Мајкл Девенпорт се рукују / Извор: Србија Данас

2. Даниел Берг, директор ЕБРД

Европска банка за обнову и развој у Србији је реализовала 206 пројеката, инвестирала 4,4 милијарде евра, а тренутни портфолио инвестиција у Србији износи 2,3 милијарде евра. На Копаонику ће представити Извештај о транзицији ЕБРД за 2016-17: "Транзиција за све: једнаке могућности у неједнаком свету".

Март 8.11.15 - панел 10: "Развој инфраструктуре и стварање прилике за секторе размењивих добара", учесници Даниел Берг, Топлица Спасојевић, председник ИТМ система, Рубен Атојан, виши економиста ММФ, Едвард Јакопин, саветник у Министарству привреде, Зорана Михајловић, потпредседница Владе, Владимир Миловановић, генерални директор Енергопројект холдинга, Дубравка Негре, шефица канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан

Март 8. 17.15 - презентација извештаја "Транзиција за све: једнаке могућности у неједнаком свету", учесници Данијел Берг, Александер Плекханов, заменик директора сектора за истраживања, Канцеларија главног економисте ЕБРД, Петер Табак, главни регионални економиста за Хрватску, Русију, Србију и Словенију, ЕБРД и министар финансија Душан Вујовић.

БОСАНЦИ возе 500 км да би куповали јефтиније

3. Зоран Дракулић, директор СПК Привредник

Власник Ист Поинт групе, недавно је изјавио да жели да купи РТБ Бор, у чему су га претекли Кинези, а касније је додао да размишља да се кандидује за директора овог предузећа. Гласан је критичар политике Владе, поготово подстицаја страних инвеститора: "Странци се фаворизују зато што смо ми ваљда тајкуни, а странци нису... Вероватно зато што су наши политичари оптерећени нама. Као што немачка канцеларка, када крене на пут, поведе два авиона пуна привредника у Кину, требало би и наши. Али ми не идемо нидге, нико вас не зове".

Март 8. 19.00 - панел 15: Допринос страних и домаћих инвеститора развоју Србије, учесници: Симеон Цомокос, председник Грчко-српског пословног савета, Зоран Дракулић, СПК привредник, Бранислав Грујић, председник ПСП Фарман, Мустафа Кериба, извршни директор за операције, АДФГ, Синиша Мали, градоначелник Београда, Владислав Лалић, директор развоја ИКЕЕ за Југоисточну Европу, Илинка Росети, Председница ИО Мирабанк.

4. Џејмс Руф, шеф мисије ММФ за Србију

По први пут на форуму, уз директорку Светске банке за Западни Балкан Елен Голдстин, одржаће уводна излагања на Копаоник бизнис форуму. Пре неколико дана изјавио је да су приходи становника Србије - болно ниски по западноеврсопким стандардима, а да би се то променило, потребан је раст много већи од три процента годишње. За очекивати је да ће и на КБФ бити подједнако отворен и суочити нас са суровом реалношћу.

Logo Međunarodnog monetarnog fonda
Лого Међународног монетарног фонда / Извор: Профимедиа/илустрација

Март 7. 10.40 - Уводна излагања КБФ: Џејмс Руф, Елен Голдстин, Драган Ђуричин, селектор Форума и Павле Петровић, председник Фискалног савета.

ЈАЈА СКУПЉА ЗА 40 ОДСТО: Шокираћете се новим ценама, а послодавци имају ОПРАВДАЊЕ!

5. Павле Петровић, председник Фискалног савета

Владина институција чији је главни посао критика и корекција Владине економске политике, на КБФ долази са најновијим извештајем, у коме се каже да су на привредни опоравак утицали краткорочни и непланирани чиниоци и спољни фактори раста - снажан пад цене нафте и хране, смањење каматних стопа за задуживање у еврима и бржи опоравак региона и еврозоне. Више о извештају прочитајте у одвојеној вести.

Март 7. 10.40 Уводна излагања КБФ: Џејмс Руф, шеф мисије ММФ у Србији, Елен Голдстин, директорка Светске банке за Западни Балкан, Драган Ђуричин, селектор Форума и Павле Петровић.

6. Душан Вујовић, министар финансија Србије

Најзаслужнији за опоравак јавних финансија Србије, министар финансија ће свакако бити један од најангажованијих учесника КБФ. Јануар 2017. Србија је завршила са суфицитом од 20 милијарди динара, а приходи од акциза и ПДВ су у јануару били изнад плана. Рекао је да је могуће да и 2017. завршимо са суфицитом. У овој години најавио је јачање Пореске управе, и модернизацију Управе царина, две кључне службе Министарства финансија. Не слаже се увек са оценама Фискалног савета, што ће сигурно допринети квалитету дискусије током КБФ.

Март 7.10.00 Пленарна седница 1: Достигнућа Владе, проблеми и решења. Учесници: Душан Вујовић и гувернер НБС Јоргованка Табаковић

Jorgovanka Tabaković
Јоргованка Табаковић / Извор: Танјуг

Март 8. 17.15, Презентација Извештаја о транзицији ЕБРД, учесници: Данијел Берг, директор ЕБРД, Александер Плекханов, заменик директора сектора за истраживања, Канцеларија главног економисте ЕБРД, Петер Табак, главни регионални економиста за Хрватску, Русију, Србију и Словенију, ЕБРД и Душан Вујовић.

ХИТ ПОНУДА ЗА КОЈОМ СУ ПОЛУДЕЛИ СРБИ: Стан на мору у Грчкој 10.000 евра, али то није све

7. Ана Брнабић, министарка за државну управу и локалну самоуправ

Једна од најистакнутијих чланица Владе, у жижи је као председник министарског ИТ савета и прва жена иза успешне наградне игре "Узми рачун и победи", коју организује у сарадњи са њеном бившом организацијом, НАЛЕД. На Копаонику ће са још троје министара Владе Србије учесвовати у панелу о реформи јавног сектора.

Март 7. 13.45 - Панел "Моћ дигитализације: одговор на императив промена кроз инвестиције", учесници Бранислав Вујовић, председник New Фронтиер, Ана Брнабић, Предраг Ћулибрк, генерални директор Телекома Србија, Натали Делић, директорка за технику Вип мобиле, Милош Ђурковић, директор Hewlett Пацкард и Ингеборг Офстус, директор Теленора.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
ФОТО ТАНЈУГ/ ДИМИТРИЈЕ GOLL / Извор: ФОТО ТАНЈУГ/ ДИМИТРИЈЕ GOLL

Март 8. 09.15 - Пленарна седница: Развој инфраструктуре и реструктурирање јавног сектора без фискалног притиска, учествују Зорана Михајловић, потпредседница Владе, Горан Кнежевић, министар привреде, Александар Антић, министар енергетике и Ана Брнабић.

8. Јешуа Шуки Глајтман, експрет за иновационе делатности

Март 8. 14.00 - панел "Иновације и предузетништво у дигиталној ери", учествују Јасна Атанасијевић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике, Шуки Глајтман, генерални партнер Платинум Венчерс и бивши шеф за научну делатност и генерални директор Министарства привреде Израела, Владимир Црнојевић, професор Института БиоСенс, Гордана Грковић Даниловић, генерална директорка Пословно-технолошког инкубатора теничких факултета, Зоја Кукић, уредница и ауторка, Старт ИТ, Дарко Станисавић, партнер, Дилојт, Ана Трбовић, професорка, ФЕФА.

9. Владимир Миловановић, генерални директор, Енергопројект холдинг

Наша највећа пројектантска и извођачка фирма ради на више од 20 тржишта у свету, а у Србији је ангажован на највећим пројектима, попут Београда на води и коридора 11, реконструкцији ТЕНТ-а, а већ дуго се шушка о његовој приватизацији, док му акције на Београдској берзи углавном држе цену.

БРОЈ СРПСКИХ МИЛИОНЕРА У ПОСЛЕДЊОЈ ДЕЦЕНИЈИ ПОРАСТАО ЗА ПЕТИНУ: Ево колико ће их бити 2026!

Март 8. 11.15 - панел 10: развој инфраструктуре и стварање прилика за секторе разменљивих добара. Учесници: Топлица Спасојевић, ИТМ систем, Рубен Атојан, виши економиста ММФ, Даниел Берг, директор ЕБРД, Едвард Јакопион, саветник у Министарству привреде, Зорана Михајловић, потпредседница Владе, Дубравка Негре, шефица канцеларије ЕИБ за Западни Балкан и Владимир Миловановић.

10. Александар Вучић, премијер Србије

Иако је најавио да неће доћи на овогодишњи КБФ, јер "иде да отвара фабрике", ипак је најављено његово излагање другог дана форума. Свакако најважнији човек у Србији када је реч о креирању економске политике, и по свој прилици један од најтраженијих саговорника учесника форума.

Март 8. 10.30 - Обраћање премијера Вучића учесницима КБФ

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

Ово су панели које не би требало да пропустите!

Поред њих, на форуму учествују и људи из најважнијих предузећа телекомуникационе, пољопривредне, ИТ индустрије, банкарског и осигуравачког сектора. Један од посећенијих панела свакако ће бити и онај на коме учествују амбасадори најважнијих земаља: САД, Русије, Канаде, ЕУ, Немачке, Швајцарске и Холандије (7. март у 21.45). На више панела и округлих столова учествоваће и потпредседница Владе Зорана Михајловић и министар привреде Горан Кнежевић. Банкарски сектор ће разговарати на панелу 11 - Стратегија банкарског сектора: Нова агилност на тесном тржишту (8. март, 12.45), осигуравачи ће то чинити на панелу 6: Бизнис осигурања: Искуства и отворена питања (7. март, 20.15), а о образовању и прирведи ће бити речи на панелу 17: Образовање и научна политика - ухватити корак (8. март, 20.00).

Међу панелима који се највише тичу економске будућности и развојне шансе Србије, издвајамо три:

Панел 19 - Прехрамбена индустрија: шанса за одрживи и инклузивни развој (8. март, 21. 30)

Панел 12 - Газеле (предузећа која имају тенденцију брзог раста) - скривени драгуљи (8. март, 12.45)

Панел 18 - Циркуларна економија и одрживи развој (8. март, 20.00)

ПРОЧИТАЈТЕ СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ