Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Под старе дане продао Американцима идеју: У Њујорку полудели за Жикиним чудом од јабука

13.06.2019. 18:56
Пише:
Србија Данас/Телеграф
pijaca
пијаца / Извор: Профимедиа

Некадашњи радник београдског ПКБ вратио се у родно село и са своје 83 године продаје у свету органско воћно пире

Наше јабуке, и оне неоклеветане, често оду у бесцење, о оним старим, аутохтоним да и не говоримо. У напуштеним селима, својим дугогодишњим али раскошним стаблима, пркосе времену, и чини се, узалуд сваке године рађају.

Довијају се наши повратри и воћари на разне начине да продају своје производе. Они органски посебно. Али један декица, са своје 83 године, не само да је препознао бизнис у тим старим јабукама које се бацају, труну, већ их продаје широм Европе и Америке. И то у облику пиреа и каше. Каже, грађани Њујорка, Вашингтона, Чикага су просто луди за његовим производом.

Тек када је отишао у пензију, после 35 година рада у ПКБ-у, Живорад Жика Јанићијевић отпочео је приватан бизнис у родном селу Доње Гргуре у околини Блаца, где је направио и фабрику Миди Органик. Данас, овај бивши агроном и даље има визију и планове да шири пословање за прераду органског воћа.

Жика је радио и директорски посао, али, када је отишао у пензију желео је да се врати у родни крај и да ту настави да се бави пољопривредом. Одлучио се за органску производњу коју је покренуо 2000. године. Његово предузеће данас има 82 стално запослена радника, а када је сезона прераде вишње ангажују и додатну радну снагу.

Добра вест за потрошаче: Свеже поврће зауздало цене

Добра вест за потрошаче: Свеже поврће зауздало цене

За ове раднике стиже значајна ПОВИШИЦА: Од сада у овој професији плата и до 70.000 динара!

За ове раднике стиже значајна ПОВИШИЦА: Од сада у овој професији плата и до 70.000 динара!

СРБИ ПРЕПРОДАЈУ ТУРИСТИЧКЕ АРАЖМАНЕ ПО ФЕЈСБУКУ: Потенцијални купци морају да се ПАЗЕ једне ствари

СРБИ ПРЕПРОДАЈУ ТУРИСТИЧКЕ АРАЖМАНЕ ПО ФЕЈСБУКУ: Потенцијални купци морају да се ПАЗЕ једне ствари

Поред тога, његова фирма има и 480 коопореанта, два региона која су сертификована и све је органско воће. Нешто прерађују, нешто извозе као замрзнуто, суво, али и као каше и пирее. Посао је тежак, рискантан, веома, али се на крају исплати, прича Жика.

Основна предност, истиче је, што има сигурну продају и сигурну наплату, и што је цена органског воћа 30 одсто већа у односу на комерцијалну.
Крушка, дуња, вишња, шљива, малина и купина... Укупно 1.200 вагона органског воћа. Све су успели да продају, извезу, јединио им је малина заказала.

- За малинуи траже посебне услове, не сме да има ни флекицу, ожеготине од сунца или буђ од кише. Имамо екслузивног купца из Холандије и преко њега све извозимо, ја сам вам као неки официр за везу - нашалио се Жика.

pijaca
пијаца / Извор: Профимедиа

Није малина једини проблем. Каже, избацивао је појединце из сарадње. Подметање, прскање, варање, каже да је то недопустиво. Произвођачи су дужни да поштују и технологију и процесе заштите, јер су се групно сертификовали. Жика истиче да цена јесте увек ризик када се ради о пољопривреди, али да је јако мало искоришћен потенцијал органске.

- Можемо да имамо још 100 фирми као што је моја и да зарадимо и до 800 милиона евра кроз воћарску производњу. Приватна, породична предузећа су предност, људи су крвно заинтересовани да нешто успе - прича он.

jabuke
јабуке / Извор: Профимедиа

Да је удруживање испробан рецепт за зараду од њиве до трпезе, посебно када је реч о органској производњи говорио нам је у интервјуу и Хавијер Алварес, шеф Економско-трговинског одељења Амбасаде Шпаније. Управо је то један од разлога што је та земља сада права ризница Европе. Нешто је и у субвенцијама, али и улози државе.

Жика каже да је субвенције користио врло мало, за можда десетак радника, али да је узео кредит већи од два милиона евра. Сада планира и своју лабораторију за анализу воћа јер оне коштају и до 80.000 годишње а себи не сме да дозволи пех.

РУСИ ГРАДЕ СРБИЈУ: Докле се стигло са изградњом најзахтевније деонице на прузи Београд – Нови Сад

РУСИ ГРАДЕ СРБИЈУ: Докле се стигло са изградњом најзахтевније деонице на прузи Београд – Нови Сад

Београд међу 48 најиновативнијих градова света

Београд међу 48 најиновативнијих градова света

ПОСЛУШАЈТЕ ОВЕ САВЕТЕ АКО ЖЕЛИТЕ ПРИНОСЕ: Ево како да припремите њиву за најбољу жетву

ПОСЛУШАЈТЕ ОВЕ САВЕТЕ АКО ЖЕЛИТЕ ПРИНОСЕ: Ево како да припремите њиву за најбољу жетву

- Ако нешто није у реду, поред економске штете, губи се углед, зато мора да се одради превентива. И купци су се променили, сада траже квалитет - каже Жика.

Зато ради са својим кооперантима, имају агрономе, деле савете, контролишу, да њихов крај пошаље што боље воће. Али, не гаји Жика само воће за продају. Видео је нешто у сеоским јабукама, чувеним будимкама, козари, петровњачи...Каже да на њих нико и не обраћа пажњу, а јако су отпорне, посебно на природне услове. Њих шаље у топлу прераду.

Хвали се да Америка нарочито тражи пире од тих јабука (30 одсто суве материје). Американци то користе у јелу као намаз. И истиче да је и пире органско. Пире пакује у бурад од 200 килограма која могу да тако да стоје и 24 месеца, јер се не његова каша не квари.

- План ми је да идем на мало паковање, знате оно у кесицама, као кашу, траже се доста, и опет бих највише слао у Америку- прича Жика.

Траже му и пире од суве шљиве. И послаће све што траже, али онима који више плате, засад, каже он Америка плаћа боље него Европа.

БОНУС ВИДЕО: ЈЕЗИВ ПАД: Економија Србије се током деведесетих за само четири године смањила за 60 ОДСТО (ВИДЕО)