Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОРИШЋЕЊЕ КАРТИЦА У ИНОСТРАНСТВУ МОЖЕ СКУПО ДА ВАС КОШТА: Ево колике су провизије банака за сваку трансакцију у страним земљама

03.07.2023. 18:44
Kartica
Картица / Извор: Фото: Shutterstock

Подизање готовине на банкоматима ван граница Србије подразумева велике провизије, нарочито код кредитних картица Банке додатно зарађују приликом конверзије новца с динарског рачуна у страну валуту јер примењују курс далеко неповољнији него у мењачницама.

Картице и банкомате ван Србије избегавајте у широком луку, саветују стручњаци. Када подижете новац с банкомата ван граница Србије, нарочито код банке која није ваша матична, постајете одлична прилика за зараду банкарског сектора.

Иако се пропагира укидање готовине и фаворизује "пластика", за наше грађане је то само додатни трошак када трансакције обављају у иностранству.

За почетак, када у иностранству подижете новац са свог динарског рачуна, губите на неповољном банкарском курсу приликом конверзије домаће валуте у евро. На пример, на суму од 1.000 евра тај трошак ће бити бар 2.000 динара.

"ПА ЗА ТЕ ПАРЕ БИХ ЖИВЕЛА У ХАЈАТУ" Погледајте најболесније цене кирија у Београду (ФОТО)

"ПА ЗА ТЕ ПАРЕ БИХ ЖИВЕЛА У ХАЈАТУ" Погледајте најболесније цене кирија у Београду (ФОТО)

ЗА ОВАЈ БИЗНИС ДАЈУ ВАМ ДОБРЕ ПАРЕ! Сигурно до сада нисте знали - овако можете да дођете до профитабилног посла уз помоћ државе

ЗА ОВАЈ БИЗНИС ДАЈУ ВАМ ДОБРЕ ПАРЕ! Сигурно до сада нисте знали - овако можете да дођете до профитабилног посла уз помоћ државе

ДА ЛИ ФЛАШИРАНА ВОДА У СРБИЈИ МОЖЕ БИТИ ЈЕФТИНИЈА? Произвођачи неконкурентни на тржишту ЕУ, да ли нам пример Грчке може помоћи?

ДА ЛИ ФЛАШИРАНА ВОДА У СРБИЈИ МОЖЕ БИТИ ЈЕФТИНИЈА? Произвођачи неконкурентни на тржишту ЕУ, да ли нам пример Грчке може помоћи?

Затим, ту су и банкарске провизије, које се приликом коришћења платних картица крећу углавном око два-три одсто по свакој трансакцији. То значи још додатних 20-30 евра. Најгора могућа опција је коришћење кредитних картица, где на све то плаћате додатну провизију за кеш, углавном од три процента.

Понесите готовину

Још гора заблуда је да нема провизије код банака из исте групације јер малобројне су банке у иностранству које не наплаћују провизију за подизање новца с банкомата и које имају такав уговор с матичном банком у Србији.

Према речима директора финансијског портала "Каматица" Душана Узелца, традиционално се зна да у Грчкој и Турској није популарно плаћање картицама, па уколико летујете на тим дестинацијама, савет је да понесете довољну количину новца за свакодневне трошкове.

- Уколико новац са свог рачуна подижете у иностранству, исто вам се црно пише, јер су модели наплате провизија другачији и зависе од банке и банкомата, али и од тога да ли користите услуге матичне или туђе банке. То значи да, уколико подижете 100 евра с банкомата, провизија ће вам бити чак два евра плус још два одсто, што испадне трошак од четири евра - објашњава саговорник Информера и додаје:

- Подизање кеша с кредитне картице још је већи удар на буџет клијената. Треба имати у виду да се те провизије обрачунавају мимо камата које подразумева свака кредитна картица. Да не причам о различитим и веома неповољним курсевима када се на банкомату динар конвертује у евро - прича Узелац.

Његов савет је да пре путовања направите финансијски план.

- Уколико сте плаћали картицом на мору, битно је да та обавеза не поквари каснији финансијски ток. Зато је најбитније да унапред одредимо буџет за летовање или уколико се одлучимо за солуцију кредита, касније то одговорно и отплатимо - објашњава ОН.

Огромне суме

И економиста Љубомир Маџар истиче да су провизије за плаћање картицама у иностранству, али и курсеви по којима се конвертује динар у евро приликом подизања са банкомата заправо лукаво пословање банака, којима је циљ да зараде што више новца.

- Те суме које се људима узимају када отпутују ван Србије, а приморани су да користе картице, веома су велике, а трошкови су нереални. То је класично банкарско пословање која има за циљ да од клијената узме и заради што више. То су огромни износи, па вам плаћање картицама испадне скоро као износ летовања или неког пута. Како бисте избегли да будете банкарска жртва, мој савет је да на путовање увек носите кеш и да плаћате у валути која важи у тој земљи, а да картице и банкомате ван Србије избегавате у широком луку - објашњава Маџар.

Савети за коришћење картице:

  • Никада немојте дозволити продавцу да картицу "провлачи" кроз ПОС терминал а да ви то не видите
  • Увек по завршеној трансакцији сачувајте исечак о плаћању и рачун (у трговини) или потврду (при подизању готовине на шалтеру или банкомату)
  • Уколико имате СМС обавештавање о обављеним трансакцијама, проверите да ли је трансакција добро "прокњижена"
  • Уколико изгубите картицу или вам је банкомат "прогута", пријавите то кол-центру банке на број телефона и блокирајте картицу

ДЕБИТНЕ КАРТИЦЕ У ИНОСТРАНСТВУ
БАНКА ПРОВИЗИЈА

Еуробанк Директна 1,5% - минимум 240 динара
Рајфајзен 3 евра 1% трансакције
Ерсте 2% - минимум 350 динара
Адико 2,5% - минимум 260 динара
АИК банка 2% - минимум 3 евра
НЛБ Комерцијална 2% - минимум 3 евра
ОТП 3% - минимум 360 динара
Уникредит 3% - минимум 3 евра
Банка Интеза 3% - минимум 3 евра

КРЕДИТНЕ КАРТИЦЕ У ИНОСТРАНСТВУ
БАНКА ПРОВИЗИЈА

Еуробанк Директна 3% - минимум 350 динара
Рајфајзен 3% - минимум 3 евра
Ерсте 3% - минимум 350 динара
Адико 3% - минимум 360 динара
АИК банка 3% - минимум 5 евра
НЛБ Комерцијална 3% - минимум 4 евра
ОТП 3% / минимум 360 динара
Уникредит 3% - минимум 3 евра
Банка Интеза 3% - минимум 3 евра

ЗАРАДА БАНАКА НА КУРСУ
БАНКА КУРС БАНКЕ ГУБИТАК НА 1.000 ЕВРА

Еуробанк Директна 120,23 2.230
Рајфајзен 120,28
Ерсте 119.64 2.280
Адико 118,5 500
АИК банка 119,87 1.987
НЛБ Комерцијална 119,64 1.964
ОТП 119,05 1.905
Уникредит 119,84 1.984
* курс у мењачници 118 динара за 1 евро